ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…
Η κατανάλωση 2 αυγων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά (αυξήσει) τη χοληστερίνη σε εξέταση την επόμενη ημέρα;
Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών.
Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου.
Επίσης το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ένα βραστό αυγό (περίπου 50γρ.) περιέχει κατά μέσο όρο 77,5 θερμίδες, 6,3γρ. πρωτεΐνης, 5,3γρ. λίπους, 0,56γρ. υδατανθράκων και 212mg χοληστερόλης.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του.
Η χοληστερόλη δε που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) δεν επηρεάζει σύμφωνα με νεότερες έρευνες τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ειδικά η χοληστερόλη του αυγού την επηρεάζει σε μικρό βαθμό.
Εκτός από χοληστερόλη, το αυγό περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερόλης, να ελαχιστοποιείται.
Επίσης, η κατανάλωση αυγών με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης) είναι επιθυμητή, καθώς έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν την χοληστερόλη των τροφών.
Πρόσφατη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε την επίδραση του αυγού στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ως αποτέλεσμα εξήχθη ότι η κατανάλωση 12 αυγών την εβδομάδα, μακροπρόθεσμα είχε μηδαμινή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος.
Βέβαια, είναι πολύ πιθανό η κατανάλωση 2 αυγών να επηρεάσει (αυξήσει) τη χοληστερόλη σε εξέταση την επόμενη ημέρα, κάτι όμως που αφορά σε ένα άκρως παροδικό φαινόμενο.
Καλό είναι πριν την αιματολογική εξέταση, να πραγματοποιείται μία σχετική αποχή την προηγούμενη ημέρα από τροφές που σχετίζονται με ιδιαίτερους βιοχημικούς δείκτες πχ. Διαιτητική χοληστερόλη, ζάχαρη, λιπίδια κλπ.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,
θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!