Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Άτομα με διαβήτη τύπου 1 κάνει να τρώνε παντζάρια; Και αν έχετε να μου προτείνετε ποσότητα;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

 

Άτομα με διαβήτη τύπου 1 κάνει να τρώνε παντζάρια;Και αν έχετε να μου προτείνετε ποσότητα και τρόπο μαγειρέματος. Ευχαριστώ…

Αγαπητή, παρόλο που το παντζάρι αποτελεί τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι η κατανάλωση του αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η κατανάλωση του δεν απαγορεύεται και μπορεί να αποτελεί μέρος ενός εβδομαδιαίου προγράμματος διατροφής, εφ’ όσον καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες.

Έτσι, καλό θα είναι η ποσότητα αυτή να ανέρχεται στο 1/2 περίπου φλιτζάνι μαγειρεμένων παντζαριών και να συνοδεύεται πάντα από την κατανάλωση πρωτεΐνης (κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, τυρί) ή/και λίπους (ελιές, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι,), καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται η επίδραση του γλυκαιμικού δείκτη στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Επίσης, είναι καλό να γνωρίζετε ότι το μαγείρεμα, καθώς και ο χρόνος μαγειρέματος αποτελούν διαδικασίες που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων. Δοκιμάστε λοιπόν να το καταναλώσετε ωμό, προσθέτοντάς το σε φέτες στη σαλάτα σας, ή μαγειρέψτε το ελαφρώς.

Τέλος προσθέστε του ξύδι. Η προσθήκη όξινων ουσιών μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών.

Μη παραλείπετε να υπολογίζετε του υδατάνθρακες των γευμάτων σας και να λαμβάνεται την ανάλογη δόση ινσουλίνης που απαιτείται.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,
 θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ