Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η άσκηση μπορεί να κατανικήσει το ‘γονίδιο της παχυσαρκίας’

παχυσαρκία

Ακόμη και αν η παχυσαρκία είναι ‘στα γονίδιά σας’, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των έξτρα κιλών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι μετέφεραν μια συγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η τακτική άσκηση φαινόταν να μειώνει τις επιπτώσεις του στο DNA τους  κατά το ένα τρίτο περίπου.

Το εν λόγω γονίδιο είναι γνωστό ως FTO. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αλλά τα συμπτώματα του γονιδίου δεν είναι απολύτως εμφανή. Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν δύο παραλλαγές του γονιδίου FTO (ένας που κληρονόμησε από κάθε γονέα) ζυγίζουν κατά μέσο όρο περίπου 6,5 κιλά περισσότερο.

Τα νέα ευρήματα αναφέρουν έναν τρόπο για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του γονιδίου: Άσκηση.

Υπάρχουν γονίδια που φαίνεται ότι επηρεάζουν άμεσα το βάρος, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι εμφανή’, δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Mariaelisa Graff, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. “Έχετε ακόμα πολλές επιλογές σχετικά με τη συμπεριφορά σας”.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη, σύμφωνα με τον Dr. Timothy Church, έναν ερευνητή παχυσαρκίας που δεν συμμετείχε στην εργασία.

Ο Dr. Timothy Church δήλωσε ότι η τακτική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή υπερβολικής αύξησης σωματικού βάρους, αλλά και για τη διατήρηση των κιλών αφού κάποιος χάσει βάρος.

Η άσκηση είναι λιγότερο αποτελεσματική για να βοηθήσει τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος, εαν πρωτίστως δεν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες είπε ο Dr. Timothy Church.

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η άσκηση, ανεξάρτητα από τα γονίδιά σας, σύμφωνα με τον Δρ Chip Lavie, του καρκίνου και αγγειακού Ινστιτούτου John Ochsner, στη Νέα Ορλεάνη.

Ο Lavie, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, επισήμανε τα ευρήματα σε δική του έρευνα. Όπως αναφέρει “Εχουμε δημοσιεύσει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κύρια αιτία της αύξησης της παχυσαρκίας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες είναι η δραματική μείωση της σωματικής δραστηριότητας”.

Όσον αφορά την άσκηση, οι Αμερικανοί αυτές τις μέρες είναι λιγότερο δραστήριοι στην εργασία, στο σπίτι (μέσω οικιακής εργασίας) και κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, σύμφωνα με τον Lavie.

Και τα οφέλη της άσκησης δεν αφορούν αποκλειστικά τον έλεγχο βάρους, τόνισε. Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των ανθρώπων – κάτι το οποίο, λέει ο Lavie, είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και τη διατήρηση μιας πιο μακράς και υγιεινής ζωής.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε περισσότερους από 200.000 ενήλικες, κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης, που συμμετείχαν σε προηγούμενες μελέτες υγείας.

Η Graff και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες βάρους και άσκησης και εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες αυτοί «αλληλεπίδρασαν» με 2,5 εκατομμύρια παραλλαγές γονιδίων. Το FTO είναι το γονίδιο που συνδέεται περισσότερο με την παχυσαρκία, δήλωσε η Graff.

Και γενικά, η ομάδα της διαπίστωσε ότι οι δραστήριοι άνθρωποι που έφεραν την παραλλαγή του γονιδίου FTO, που συνδέεται με την παχυσαρκία, εμφανίστηκαν πιο ανθεκτικοί στις επιδράσεις τους σε σχέση με τους ανθρώπους που είχαν καθιστική ζωή.

Κατά μέσο όρο, η άσκηση αποδυνάμωσε τα αποτελέσματα της παραλλαγής του γονιδίου FTO κατά περίπου 30%, ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό του PLOS Genetics.

Υπήρχαν κάποιοι υπαινιγμοί ότι η άσκηση επηρέασε επίσης κάποια άλλα γονίδια που σχετίζονται με το βάρος. Αλλά η μόνη σαφής σχέση της ήταν με την παραλλαγή του γονιδίου FTO, σύμφωνα με τον Graff.

Αυτό, σημείωσε, θα μπορούσε να σχετίζεται με τον ευρύ τρόπο με τον οποίο η μελέτη εξέταζε την άσκηση. Το 23% των ατόμων που ήταν λιγότερο ενεργά θεωρούνταν “ανενεργά”, ενώ όλοι οι άλλοι θεωρήθηκαν “ενεργοί”.

Ο Dr. Timothy Church δήλωσε ότι πιστεύει ότι η έρευνα για τη γενετική του σωματικού βάρους θα γίνει ολοένα και πιο χρήσιμη.

Ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην «προσαρμογή» των σχεδίων απώλειας βάρους αποτελούν ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ανταπόκριση των ανθρώπων σε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή σε αερόβια άσκηση.

‘Η επιστήμη εξελίσσεται ραγδαία’, δήλωσε ο Dr. Timothy Church, ‘και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση που που πρέπει να ακολουθήσουμε’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ