Logodiatrofis.gr
Διάφορα

Αρθρίτιδα: Οι Τρoφές και τα Ροφήματα που πρέπει να αποφεύγετε

arthritida trofes rofimata prepei apofeygete

Η Αρθρίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση υγείας που περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Προκαλεί πόνο και βλάβη στις αρθρώσεις, στα οστά και σε άλλα μέρη του σώματος ανάλογα με τον τύπο της νόσου.

Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι μη φλεγμονώδης, είναι η πιο κοινή – αν και υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι. Στην πραγματικότητα, έως και 40% των ανδρών και 47% των γυναικών έχουν την πιθανότητα να διαγνωστούν με οστεοαρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ωστόσο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδεις και θεωρούνται αυτοάνοσες ασθένειες.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας άλλος κοινός τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η εξάλειψη ορισμένων τροφών και ποτών, μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, καθώς και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα της ζωής τους.

Παρακάτω θα δείτε 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε αρθρίτιδα.

1. Πρόσθετα σάκχαρα

Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης ανεξάρτητα, αλλά ειδικά εάν έχετε αρθρίτιδα.

Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σε καραμέλες, αναψυκτικά, γλυκά του εμπορίου, στο παγωτό και πολλά άλλα «κρυφά» τρόφιμα, όπως η σάλτσα μπάρμπεκιου.

Σε μία μελέτη που συμμετείχαν 217 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρατηρήθηκε ότι μεταξύ 20 τροφών, τα αναψυκτικά και τα γλυκά εμπορίου ήταν υπεύθυνα για την επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.

2. Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα

Ορισμένες έρευνες συνδέουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας με τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η ομοκυστεΐνη.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 217 άτομα με ρευματοειδής αρθρίτιδαδιαπίστωσε επίσης ότι το κόκκινο κρέας επιδείνωσε τα συμπτώματα της νόσου.

Επιπλέον, μια μελέτη με 25.630 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Αντιθέτως, οι φυτικές δίαιτες που αποκλείουν το κόκκινο κρέας έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

3. Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η απαλλαγή από γλουτένη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Επιπλέον, τα άτομα με κοιλιοκάκη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ομοίως, εκείνοι με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθίτιδα, έχουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό στη κοιλιοκάκη από τον γενικό πληθυσμό.

4. Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το fast food και τα σφολιατοειδή έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους κόκκους, πρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αρθρίτιδας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας με τη συμβολή φλεγμονής και αύξηση παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία.

Επιπλέον, εκείνοι που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έδειξαν αυξημένους παράγοντες κινδύνου σε καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), ενός μακροπρόθεσμου δείκτη ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Ως εκ τούτου, τα μεταποιημένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τη συνολική υγεία σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο άλλων ασθενειών.

5. Αλκοόλ

Καθώς το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, οποιοσδήποτε με φλεγμονώδη αρθρίτιδα πρέπει να περιορίσει ή να αποφύγει την κατανάλωσή του.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των προσβολών ουρικής αρθρίτιδας.

Επιπλέον, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, αν και δεν έχουν βρεθεί μια σημαντική συσχέτιση σε όλες τις μελέτες.

6. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Η μείωση του αλατιού μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με αρθρίτιδα.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι οι κονσέρβες, η πίτσα, ορισμένα τυριά, μεταποιημένα κρέατα και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι η αρθρίτιδα ήταν πιο σοβαρή σε εκείνα που έλαβαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι από ό, τι σε εκείνα που δίαιτα τους περιείχε φυσιολογικά επίπεδα αλατιού.

Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα.

Συμπέρασμα

Εάν έχετε αρθρίτιδα, μια υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας.

Όπως προαναφέρθηκε, σύνολο ερευνών έχουν δείξει ότι πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέατος, τα τηγανητά και εκείνα που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ