Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Απολαύστε τα ζυμαρικά σας χωρίς τύψεις αλλά με μέτρο!

Απολαύστε τα ζυμαρικά σας χωρίς τύψεις αλλά με μέτρο!

Μια μικρή μερίδα ζυμαρικών τελικά μας κάνει καλό κατά τα λεγόμενα  Ιταλών ερευνητών.

Η ανάλυσή, σε  πάνω από 23.000 ανθρώπους, βρήκε ότι η κατανάλωση  ζυμαρικών συσχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Όσοι δηλαδή καταναλώνουν  ζυμαρικά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές έγραψαν  ‘’Τα αποτελέσματα μας συμφωνούν με μια σχετικά πρόσφατη μελέτη που εξετάζει τα τρόφιμα και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε συνδυασμό με το ΔΜΣ σε 1.794  ενήλικες μέσης ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα αυτά  δείχνουν ότι η πρόσληψη ζυμαρικών,  μεταξύ άλλων ομάδων τροφίμων,  συνδέεται αρνητικά με το ΔΜΣ “ . Επίσης, η νέα τους έρευνα με θέμα ‘Διατροφή και Διαβήτης’ μέσα στα άλλα προτείνει σαλάτες ζυμαρικών.

Τα ζυμαρικά καταναλώνονται  στην περιοχή της Μεσογείου από την αρχαιότητα και παραμένουν ως σήμερα ένα παραδοσιακό στοιχείο της διατροφής. Αν και οι Αμερικανοί  πιστεύουν ότι τα ζυμαρικά είναι << άδειοι θερμιδικά υδατάνθρακες >> που δεν παρέχουν διατροφικά οφέλη,  οι Ιταλοί τα χρησιμοποιούν ως βάση της διατροφικής τους πυραμίδας.  Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι ζυμαρικών παρέχει 6,7 γραμμάρια πρωτεΐνης και μικρή ποσότητα ασβεστίου και καλίου. Η  ίδια ποσότητα εμπλουτισμένων ζυμαρικών  σίτου παρέχει επιπλέον  σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέχρι και  25 % της ημερήσιας απαίτησης σε  φυτικές ίνες και  φολικό οξύ .

Έρευνα έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες μερίδες από λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και πιο αργή γήρανση του εγκεφάλου.

Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά είναι μέρος της κλασικής παραδοσιακής μας διατροφής, μια ομάδα Ιταλών ερευνητών αποφάσισε να διερευνήσει τις επιπτώσεις των ζυμαρικών στην υγεία, ανεξάρτητα από όλα τα άλλα μεσογειακά βασικά τρόφιμα.

Απολαύστε τα αλλά με μέτρο !!

Για να το επιτύχουν αυτό ανέλυσαν στοιχεία από δύο ομάδες ατόμων στην Ιταλία. Η μια ομάδα αποτελούνταν από συμμετέχοντες 35 ετών και άνω, κάτοικοι της Μολίζ  (περιοχή της Ιταλίας) και η δεύτερη ομάδα  περιλάμβανε  συμμετέχοντες ηλικίας 18 ετών από όλη τη χώρα .

Έπειτα από τη συγκέντρωση των στοιχείων, η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Licia Iacoviello της IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed,  κατέληξε ότι τα ζυμαρικά δεν δημιουργούσαν πρόβλημα στην πυραμίδα των τροφίμων (όπως οι Αμερικανοί πίστευαν). Αντιθέτως, βοήθησαν  τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή.

Ό Δρ Licia Lacoviello  και οι συνεργάτες του έγραψαν  ‘’Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, τα παχύσαρκα άτομα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και  χαμηλότερης κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης , είχαν υψηλότερη περιφέρεια μέσης και ισχύων και καταναλώνανε  μεγάλη ποσότητα  ζυμαρικών  (σε γρ. ανά ημέρα) από ότι οι κανονικοί σε βάρος  ή υπέρβαροι συμμετέχοντες ‘’.

Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι  η Υπερκατανάλωση ζυμαρικών έχει επιπτώσεις στο σωματικό βάρος και Όχι η κατανάλωση με μέτρο

Οι ερευνητές δεν καθόρισαν τη ποσότητα των ζυμαρικών που είναι ιδανική,  κοιτάζοντας όμως   τα δεδομένα από αρκετές πλευρές είναι σημαντικό να  πούμε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζυμαρικών και υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος.

Παν μέτρον άριστον  λοιπόν και στα ζυμαρικά !

Απολαύστε τα ζυμαρικά σας χωρίς τύψεις αλλά με μέτρο!Νάσια Μπούνταλη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
nasia_budali @ yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ