Logodiatrofis.gr
Διάφορα

Τι αποκαλύπτουν τα νύχια σου για την υγεία σου

Τι αποκαλύπτουν τα νύχια σου για την υγεία σου - νύχια

Τα νύχια μπορεί να αποτελούν τον καθρέφτη της υγείας και μπορούν να φανερώσουν πολλά προβλήματα του οργανισμού σου.

Ίσως σπάνια παρατηρείς τη μορφολογία των νυχιών σου, πολλές φορές κιόλας είναι καλυμμένα με κάποια βαφή. ΄

Ετσι, είναι πολύ εύκολο να σου διαφύγουν οι λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά. Δηλαδή, είναι πιθανό να σου διαφεύγουν οι κίνδυνοι που φανερώνει η όψη των νυχιών.

Τι λένε τα νύχια για την υγεία σου λοιπόν;

Αδύναμα νύχια που σπάνε εύκολα

Η σιδηροπενική αναιμία ή αλλιώς η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει την κατάσταση αυτή.

Επίσης, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει το ίδιο αποτέλεσμα. Μια πιθανή απορρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων και τα λεπτότερα νύχια.

Σίγουρα πρέπει να αποκλείσεις τους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να κάνουν κακό στα νύχια.

Πιο αναλυτικά, παράγοντες όπως τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος των βερνικιών (ασετόν) αφυδατώνουν τα νύχια, τα ξεφλουδίζουν και τα λεπταίνουν.

Ακόμα, τεχνικές διεργασίες (τζελ, ημιμόνιμο βερνίκι) μπορούν να λεπτύνουν τα νύχια αφού αυτά δεν «αναπνέουν» σωστά για μεγάλο διάστημα.

Ταυτόχρονα, αν πλένεις τα πιάτα ή τα ρούχα χωρίς γάντια, κινδυνεύεις να κάνεις τα νύχια σου πιο λεπτά, αφού τα ισχυρά χημικά απορρυπαντικά και το νερό μπορούν να χαλάσουν τα νύχια.

Τέλος, αν αγχώνεσαι πολύ τότε μη σου φαίνεται περίεργο εάν λεπταίνουν τα νύχια σου.

Τι χρώμα έχουν τα νύχια σου; Μήπως έχουν κηλίδες;

Αν υπάρχουν μαύρες κηλίδες στα νύχια σου, συνήθως πρόκειται για κάποιο πιθανό αιμάτωμα και αυτό με τη σειρά του συνήθως οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό. Με το μήκος του νυχιού, δηλαδή όσο μακραίνει το νύχι, τόσο προχωρά και η μαύρη κηλίδα προς τα κάτω και στο τέλος κόβοντας σιγά σιγά το νύχι να φεύγει η κηλίδα. Αν για κάποιο λόγο, όμως, δεν θυμάσαι να χτύπησες κάπου, πρέπει να απευθυνθείς στο ιατρό-δερματολόγο σου. Συνήθως αυτός παρατηρεί με το δερματοσκόπιο το νύχι και μπορεί να σου πει περισσότερα.

Αν έχεις άσπρες κηλίδες, τότε ίσως να λείπει ψευδάργυρος. Αν και παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα λευκά σημάδια στα νύχια δηλώνουν έλλειψη ασβεστίου, οι ειδικοί μάλλον φαίνεται να καταρρίπτουν το μύθο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από φυσαλίδες αέρα που δεν έχουν επίπτωση στην υγεία.

Αν τα νύχια σου είναι κίτρινα, μπορεί να έχουν κιτρινίσει εξαιτίας του καπνίσματος τσιγάρου. Υπάρχει βέβαια πιθανότητα, εάν το νύχι μυρίζει άσχημα και έντονα, είναι κίτρινο και η άκρη του ανασηκώνεται ελαφρώς, να υποφέρεις από κάποιο μύκητα στα νύχια. Ειδικά για τα νύχια των ποδιών οι μύκητες είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Καθώς φοράμε κλειστά παπούτσια και στενά, τα πόδια μας ιδρώνουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας που ο μύκητας στο νύχι χρειάζεται για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, πιο σπάνια φυσικά, το κιτρίνισμα στα νύχια μπορεί να κρύβει ασθένειες όπως ο ίκτερος ή κάποιο πρόβλημα στο συκώτι ή τους λεμφαδένες.

Ας μην ξεχνάς, βέβαια και την πιο απλή εκδοχή, όπου το κιτρίνισμα στα νύχια μπορεί να οφείλεται σε κάποιο έντονο βερνίκι που δεν ξέβαψες όπως έπρεπε. Για παράδειγμα, τα κόκκινα βερνίκια εύκολα «ποτίζουν» μέσα στα νύχια και τα κάνουν να φαίνονται κιτρινωπά και θαμπά.

Τι σημαίνουν οι ραβδώσεις στα νύχια μας;

Οι κάθετες ραβδώσεις πάνω στα νύχια μπορεί να οφείλονται στην πιο απλή περίπτωση σε συχνή χρήση ασετόν ή να έχουν εμφανιστεί λόγω προχωρημένης ηλικίας. Όμως, μπορεί να σηματοδοτούν κάποια έλλειψη βιταμινών όπως η βιταμίνη Α ή η βιταμίνη Β.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ραβδώσεις και σκούρες κηλίδες μπορεί να συνδέονται με διαταραχές, μυκητιάσεις ή ασθένειες όπως η ψωρίαση.

Τι μπορείς να κάνεις για όλα τα παραπάνω;

Για να διατηρήσεις σε υψηλά επίπεδα την υγεία του οργανισμού σου θα πρέπει η διατροφή να είναι πλούσια σε κάποια πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Από τα πιο σημαντικά για υγιή νύχια είναι τα εξής:

  • Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των νυχιών σου.
  • Βιταμίνη Ε: Συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες σε γενικότερο επίπεδο, ειδικότερα και στα νύχια.
  • Παντοθενικό οξύ: Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.
  • Σελήνιο: Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των νυχιών, καθώς και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
  • Πυρίτιο: Το συναντάμε στα σιτηρά, στα φρούτα και στα λαχανικά. Είναι δομικό συστατικό του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο βοηθά στην υγεία και στην σφριγγηλότητά σου.
  • L- Κυστεΐνη: Αμινοξύ που συναντάται στη σόγια, το κόκκινο κρέας και τους σπόρους. Θεωρείται απαραίτητη πηγή οργανικού θείου, για την παραγωγή της ελαστικής πρωτεΐνης κερατίνης από τον οργανισμό.
  • Υδρολυμένη Φυσική Κερατίνη: δομική πρωτεΐνη που αποτελεί το εξωτερικό στρώμα των επιθηλιακών κυττάρων και εντοπίζεται στα μαλλιά, στα νύχια και στο δέρμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο.
  • MSM: O ρόλος του θείου στη διατροφή, αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.
  • Το μεθυλο-σουλφονικό μεθάνιο ή MSM, αποτελεί και αυτό με τη σειρά του πηγή του πολύτιμου αυτού θρεπτικού συστατικού.
  • Εκχύλισμα ροδιού: οι βρώσιμοι σπόροι αυτού του φρούτου είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες του ροδιού προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες, που επιδρούν αρνητικά στα μαλλιά και το δέρμα, όπως η έκθεση στον ήλιο και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συντάκτης: Αναστασία Μαργούτα, Ειδικός Παθολόγος MD, MSc, PhD

Αρχική δημοσίευση στο bestofyou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ