Ειδήσεις

Aπλές συμβουλές διατροφής για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις Με άποψη...

Οταν έγραφα το «Νους υγιής» θυμήθηκα τότε που ήμουν μαθητής.

Ηρθε στο μυαλό μου ο μαθηματικός μας, ο κ. Γιώργος Παππάς (καλή του ώρα όπου κι αν βρίσκεται...), ο οποίος λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις, αντί να εντείνει τις επαναλήψεις, αρκούνταν μόνο στο να μας συμβουλεύει... «Παιδιά, στις εξετάσεις δεν θα προσέλθετε με άδειο στομάχι γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος υπογλυκαιμίας, αλλά ούτε και με... γεμάτο. Η διάταση στομάχου δημιουργεί διάθεση για ύπνο (υπνηλία) και μειωμένη συγκέντρωση. Επίσης, την ώρα του διαγωνίσματος να έχετε διαθέσιμες καραμέλες, που αποτελούν μια πλούσια και ά μεση πηγή γλυκόζης, η οποία είναι τόσο αναγκαία για την πνευματική εγρήγορση και διαύγεια. Τέλος, να έχετε μαζί σας νερό ή πορτοκαλάδα, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο της αφυδάτωσης που είναι πολύ πιθανός, με δεδομένη την αυξημένη εφίδρωση λόγω υψηλής θερμοκρασίας, αλλά και λόγω άγχους», κατέληγε με έμφαση!

Απλές συμβουλές διατροφής, που όμως αποδείχθηκαν τόσο σημαντικές, στη δική μου τουλάχιστον περίπτωση! Φαντάζομαι και των άλλων παιδιών που τις ακολούθησαν... Η κατάλληλη διατροφή, τόσο κατά τη φάση του διαβάσματος όσο και κατά τη διάρκεια των διαγωνισμάτων, εξασφαλίζει, σε συνδυασμό με την άρτια προετοιμασία, τη μέγιστη επίδοση. Την ώρα που διακυβεύονται οι κόποι μίας ολόκληρης χρονιάς, θα πρέπει ο μαθητής να βρίσκεται σε πλήρη πνευματική διαύγεια.

Πώς θα το πετύχει αυτό; Μα, προετοιμάζοντας τον εαυτό του κατάλληλα μέσω της σωστής διατροφής. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μοιάζει με ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που διαθέτει όλα τα εφόδια να κερδίσει τον αγώνα, αλλά που τελικώς μένει από... βενζίνη.

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η επιλεκτική και περιεκτική διατροφή αποτελεί σοβαρό μέρος της ευρύτερης προετοιμασίας και ετοιμότητάς τους. Εκτός των άλλων ωφελειών, θα τους αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία...

Καλή σας επιτυχία, παιδιά!

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Ηλιοφοβία ή Ηλιοθεραπεία?

Ηλιοφοβία ή Ηλιοθεραπεία?

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μεγάλος φόβος σχετικά με τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου, οι οποίες όμως μπορεί να προκύπτουν από την υπερέκθεση.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία