Ειδήσεις

Αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων κατά της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων! Έρευνα

Πρόσφατη μελέτη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια της μελέτης ATTICA.

 

Η μελέτη συσχέτισε τα επίπεδα αντιπονεκτίνης και διαιτητικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών.

Η διαιτητική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών υπολογίστηκε με τρεις διαφορετικές μεθόδους FRAP (ferric-reducing antioxidant power ), TRAP (total radical-trapping antioxidant parameters) και TEAC (trolox-equivalent antioxidant capacity).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της παρουσιάζεται η θετική συσχέτιση που παρατηρήθηκε μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών και της συγκέντρωσης της αντιπονεκτίνης. Η αντιπονεκτίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το λιπώδη ιστό με κύρια ιδιότητα να ευαισθητοποιεί τον οργανισμό στη δράση της ινσουλίνης και επομένως διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο σε μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία, το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) 2 και την υπερλιπιδαιμία.

Ταυτόχρονα, τα επίπεδα αντιπονεκτίνης συσχετίστηκαν αρνητικά με διάφορους δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με βάση το συμπέρασμα αυτό μπορεί να υποτεθεί ότι μέσω της δράσης της αντιπονεκτίνης, υπάρχει ένας μηχανισμός βάσει του οποίου τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα ενάντια στην παχυσαρκία, τη φλεγμονή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Βιβλιογραφία:

Detopoulou, P.; Panagiotakos, D. B.; Chrysohoou, C.; Fragopoulou, E.; Nomikos,
T.; Antonopoulou, S.; Pitsavos, C.; Stefanadis, C., Dietary antioxidant capacity
and concentration of adiponectin in apparently healthy adults: the ATTICA study.
Eur J Clin Nutr 2009, 64, 161-8.

Δείτε επίσης

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Καυτερές πιπεριές για μείωση της θνησιμότητας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE δείχνει ότι η κατανάλωση των κόκκινων καυτερών τσίλι πιπεριών σχετίζεται με μείωση της συνολικής θνησιμότητας, κυρίως από θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία