Logodiatrofis.gr
Ψυχολογία

Πώς να προστατεύσεις την ευεξία σου σε περιόδους άγχους

Πώς να προστατεύσεις την ευεξία σου σε περιόδους άγχους
3 τρόποι να προστατεύσεις την εσωτερική σου ηρεμία.

Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε πολύ συχνά εξαντλημένοι, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Φυσικά, η αίσθηση αυτή εντείνεται σε ισχύ και συχνότητα την εποχή της πανδημίας, η οποία έχει αλλάξει κατα κόρον την καθημερινότητα και τις νόρμες της κοινωνίας. Έτσι, η προστασία και η διατήρηση μιας ισορροπημένης ψυχολογικής διάθεσης και ευεξίας αποτελούν μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για τον καθένα ξεχωριστά.

Για αυτό θα πρέπει να υιοθετήσουμε ρεαλιστικές μεθόδους που μας βοηθούν να παραμείνουμε ήρεμοι μέσα στην καθημερινότητα μας.

Ακολουθούν 3 μέθοδοι που θα σε βοηθήσουν αρκετά ώστε να προστατεύσεις την προσωπικότητα και την εσωτερική σου ηρεμία.

Μάθε να λες «Όχι» με ευγένεια

Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να αρνηθούν διάφορες δεσμεύσεις, χάρες ακόμη και προαιρετικές υποχρεώσεις στον χώρο εργασίας τους. Είναι απολύτως φυσιολογική η τάση να συμφωνούμε με τους γύρω μας λέγοντας απλώς «Ναι», σε οτιδήποτε μας ζητηθεί.

Όμως, όταν το «Ναι» αυτό δεν αντικατοπτρίζει πάντα τις επιθυμίες μας, αθροιστικά δημιουργείται ένα «βάρος» μέσα μας, το οποίο μακροπρόθεσμα μας εξαντλεί. Η άρνηση μας, σε κάτι που δεν επιθυμούμε να κάνουμε, δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζεται πάντοτε από ψυχρότητα ή κυνισμό.

Αντ’ αυτού, προσπάθησε να χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως «Θα το ήθελα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ», ή «Μακάρι να μπορούσα, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται».

Βάλε υγιή όρια και περιορισμούς

Πιθανότατα, γνωρίζεις ήδη ποιες είναι οι πρακτικές εκείνες που σε ενοχλούν και σε απογοητεύουν. Μερικές φορές είναι πράγματι δύσκολο να εξαλειφθούν εντελώς, όμως μπορείς πάντα να τις περιορίσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης αποφυγή ενός συναδέλφου που σε ενοχλεί συχνά, αλλά μπορείς να διακόψεις με ευγενικό τρόπο οποιαδήποτε από τις συνομιλίες που είναι εξαιρετικά κουραστικές για σένα λέγοντας πχ, «Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν τη συνομιλία κάποια άλλη στιγμή;» Η οριοθέτηση είναι μέρος της συνεχούς φροντίδας του εαυτού σου.

Μία μικρή βόλτα μέσα στη μέρα

Προσπάθησε να κάνεις μια βόλτα στα διαλείμματα που έχεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σου. Ακόμα και ένα πεντάλεπτο περπάτημα σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές μπορεί να είναι η επαναφορά που χρειάζεσαι για να αποκαταστήσεις την ηρεμία σου, να αποσυμπιεστείς και να επεξεργαστείς τυχόν αγχωτικές αλληλεπιδράσεις που είχες.

Μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος που περνάμε στη φύση συνδέεται με πνευματικά οφέλη, αλλά και με βελτιώσεις στη διάθεσή μας, την ψυχική μας κατάσταση, καθώς και τη σωματική και συναισθηματική υγεία.

Μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αρκετές ώστε να αισθανθούμε καλύτερα. Η ψυχική υγεία και η ευεξία του καθενός αξίζει τον κόπο. Για τον λόγο αυτό, κάνε τη μικρή αυτή επένδυση στον εαυτό σου και θα δεις εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αρχική δημοσίευση: thriveglobal.gr


Είσαι Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός; Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (Ψυχο-διαιτολογία): «NUTRITION PROFESSIONAL in PSYCHOLOGY» (N.P.Psy) από τον Κλάδο Σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας σε ενδιαφέρει!

Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις των σημείων επαφής των δύο επιστημόνων (Ψυχολογία και Διατροφή) με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προδιαγραφές για την ολιστική αναβάθμιση του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Οδηγός Σπουδών: https://bit.ly/spoudes-NPPsy

Πληροφορίες & Εγγραφές: https://elde.gr/programma-epimorfosis-psychologia-diatrofi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ