Logodiatrofis.gr
Ψυχολογία

Αξιοποίησε την ευγνωμοσύνη για να αντιμετωπίσεις το στρες και την αβεβαιότητα

ευγνωμοσύνη

Γιατί η καθημερινότητά μας μοιάζει πλέον με μαραθώνιο χωρίς ορατή γραμμή τερματισμού.

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πού πρέπει να εστιάζεις.
-Ότι το μυαλό σου μοιάζει με πεπτικό σύστημα.

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από την έναρξη της πανδημίας, όλοι αισθανόμαστε πολύ πιο αγχωμένοι.

Μια έρευνα αποκάλυψε ότι 57% των ανθρώπων βιώνουν περισσότερο στρες και 53% είναι συναισθηματικά εξαντλημένοι. Αυτά τα συναισθήματα τείνουν να εμφανίζονται όταν χάνουμε τη σταθερότητα στη ζωή μας.

Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και το να ζούμε σε μια διαρκή κατάσταση αβεβαιότητας μπορεί να μοιάζει με μαραθώνιο χωρίς γραμμή τερματισμού. Τα πάντα είναι ασαφή και το χειρότερο σενάριο μοιάζει δυνατό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας στην ευεξία μας; Παρόλο που δε λύνει το πρόβλημα, έρευνες δείχνουν ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που μας γειώνει και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξισορροπήσουμε την αρνητική νοοτροπία που η αβεβαιότητα δημιουργεί,” αναφέρει ο Dr. Guy Winch, συγγραφέας του βιβλίου Emotional First Aid. Όταν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη και σεροτονίνη, δυο ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ελαφρείς και πιο χαρούμενοι.

Αν θέλουμε να φροντίσουμε το μυαλό μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το να καταλάβουμε πώς μπορούμε να προκαλέσουμε αυτό το συναίσθημα είναι ένα σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας. 

Ας δούμε όμως γιατί η ευγνωμοσύνη είναι τόσο σημαντική.

Βιώνουμε ευγνωμοσύνη όταν σταματήσουμε να εστιάζουμε σε ό,τι δε χρειάζεται να κάνουμε και όταν αφιερώνουμε χρόνο για να εκτιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε αυτούς που συμβάλλουν στην αφθονία στη ζωή μας.

Σχεδόν μια δεκαετία έρευνας από τον Dr. Robert Emmons — τον κορυφαίο στον κόσμο επιστήμονα της ευγνωμοσύνης — και από άλλους έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν τακτικές πρακτικές ευγνωμοσύνης είναι πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι και έχουν καλύτερες σχέσεις. Περαιτέρω έρευνες δείχνουν ότι η ευγνωμοσύνη είναι επίσης το κλειδί που θα βοηθήσει τα άτομα και τις ομάδες να αντέξουν στις προκλήσεις. 

Σκέψου το μυαλό σου σαν το πεπτικό σου σύστημα — ό,τι βάζεις μέσα του επηρεάζει το πώς νιώθεις.

Όταν γεμίζεις το μυαλό σου με ανησυχίες, ζήλια, πικρία και αυτοκριτική, επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σου ευεξία. Μια πρακτική ευγνωμοσύνης είναι σαν μια προπόνηση και ένα υγιεινό πλάνο διατροφής για το μυαλό σου.

Πώς ενεργοποιούμε την ευγνωμοσύνη στον εαυτό μας; Είναι απλό. Αλλάζουμε εστίαση.

Πώς να ενεργοποιήσουμε την ευγνωμοσύνη στον εαυτό μας

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν ψάχνεις να αγοράσεις ένα νέο κινητό ή ένα παλτό, ξαφνικά όλοι γύρω σου το έχουν; Αυτό οφείλεται, ασυνείδητα ή συνειδητά, στο γεγονός ότι βλέπουμε αυτό στο οποίο είμαστε συγκεντρωμένοι.

Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την ευγνωμοσύνη μέσα μας, πρέπει συνειδητά να εστιάσουμε σε αυτά για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Ο πιο απλός τρόπος να το κάνουμε είναι μέσω ερωτήσεων και μερικών καθημερινών συνηθειών.

Σταμάτα και σκέψου

Όταν βρίσκεσαι κολλημένος σε μια διαρκή κατάσταση ανησυχίας, ή είσαι υπερβολικά συγκεντρωμένος σε ό,τι δε δουλεύει για σένα, δοκίμασε να κάνεις μια παύση για λίγο και αναρωτήσου τα παρακάτω:

  • Τι έμαθα πρόσφατα που με βοήθησε να εξελιχθώ;
  • Τι ευκαιρίες έχω τώρα για τις οποίες είμαι ευγνώμων;
  • Τι σωματικές ικανότητες έχω αλλά θεωρώ δεδομένες;
  • Τι είδα σήμερα ή τον τελευταίο μήνα που ήταν όμορφο;
  • Ποιον χαίρομαι να βλέπω στο γραφείο κάθε μέρα και γιατί;
  • Σε ποιο άτομο δε μιλάω συχνά, αλλά αν το έχανα αύριο θα στενοχωριόμουν πολύ; (Δες το ως αφορμή για να επικοινωνήσεις σήμερα!)
  • Σε τι είμαι καλύτερος σήμερα συγκριτικά με ένα χρόνο πριν;
  • Τι υλικό αγαθό έχω για το οποίο είμαι ευγνώμων;
  • Τι έκανε κάποιος για μένα πρόσφατα για το οποίο είμαι ευγνώμων;
  • Ποια είναι τα τρία πράγματα για τα οποία νιώθω ευγνωμοσύνη αυτή τη στιγμή;

Γράφοντας τις απαντήσεις μας, ενσυνείδητα ανακατευθύνουμε την προσοχή μας σε αυτά για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να κοιτάξουμε πίσω και να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι που θεωρούσαμε ασήμαντο ίσως μας έφερε χαρά. 

Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Μια κοινή πρακτική είναι να κρατάμε ένα καθημερινό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Η Jae Ellard, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Simple Intentions, συστήνει να τελειώνεις τη μέρα σου με σκέψεις ευγνωμοσύνης. Προτείνει να βρίσκεις μερικά λεπτά στην αρχή και στο τέλος κάθε μέρας για να σκεφτείς.

Ο Dr. Winch συστήνει να ξεκινήσεις την πρακτική “του να γράφεις μια παράγραφο κάθε μέρα για ένα πράγμα για το οποίο είσαι πραγματικά ευγνώμων και γιατί. Αυτό δημιουργεί θετικές σκέψεις και συναισθήματα σε ένα συναισθηματικό κλίμα που τείνει προς την αρνητικότητα.” Μπορείς, επίσης, να εστιάσεις την άσκηση ευγνωμοσύνης σε πιο ουσιαστικά πράγματα στη ζωή σου είναι σίγουρα, όπως οι φιλίες, τα όνειρα, η οικογένεια, για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι παρά την αβεβαιότητα σε ορισμένους τομείς, η βεβαιότητα επικρατεί σε άλλους.

Δημιούργησε μια ρουτίνα

Ένας τρόπος να δημιουργήσεις ένα τελετουργικό γύρω από την ευγνωμοσύνη είναι να ξεκινάς ή να τελειώνεις κάθε ψηφιακό meeting με ένα λεπτό ευγνωμοσύνης. Διάλεξε 1 ή 2 ερωτήσεις από τις παραπάνω και προσκάλεσε μερικά μέλη της ομάδας ή φίλους να μοιραστούν τις απαντήσεις τους.

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να τρέχουμε σε αυτόν το μαραθώνιο χωρίς γραμμή τερματισμού, πρέπει να μάθουμε να φροντίζουμε καλύτερα το δρομέα. Παρόλο που δεν υπάρχει μόνο μια λύση, το να μάθουμε να ενεργοποιούμε την ευγνωμοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Συντάκτης: Ελίζα Σακκά, Content Editor

Αρχική δημοσίευση: thriveglobal.gr


Είσαι Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός; Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (Ψυχο-διαιτολογία): «NUTRITION PROFESSIONAL in PSYCHOLOGY» (N.P.Psy) από τον Κλάδο Σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας σε ενδιαφέρει!

Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις των σημείων επαφής των δύο επιστημόνων (Ψυχολογία και Διατροφή) με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προδιαγραφές για την ολιστική αναβάθμιση του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Οδηγός Σπουδών: https://bit.ly/spoudes-NPPsy

Πληροφορίες & Εγγραφές: https://elde.gr/programma-epimorfosis-psychologia-diatrofi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ