Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Αντίκτυπος θαλασσινών στα επίπεδα υδραργύρου αίματος στις εγκύους γυναίκες

Ποιός είναι ο αντίκτυπος των θαλασσινών στα επίπεδου ψευδαργύρου στις έγκυες;

 

Πολύ υψηλά επίπεδα του προγεννητικού μητρικού υδραργύρου έχουν δυσμενή αποτελέσματα στον αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό εγκέφαλο. Έχει προταθεί ότι όλες οι πιθανές πηγές υδραργύρου πρέπει να αποφευχθούν. Εντούτοις, αν και τα θαλασσινά είναι μια γνωστή πηγή υδραργύρου, είναι ελάχιστα αυτά που γνωρίζουμε για άλλα διαιτητικά συστατικά που συμβάλλουν στα γενικά επίπεδα υδραργύρου αίματος.

Έρευνα

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στις «Environmental Health Perspectives» δείχνει ότι η κατανάλωση των ψαριών μπορεί να ευθύνεται μόνο για το 7% του υδραργύρου στο σώμα ενός ατόμου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 103 τύπους τροφίμων και ποτών που καταναλώθηκαν από περισσότερες από 4.000 εγκύους γυναίκες. Έστειλαν τα δείγματα αίματος από τις εγκυμονούσες μητέρες στο Αμερικάνικο κέντρο ελέγχου ασθενείας και πρόληψης (CDC) για (την) ανάλυση. Οι γυναίκες είχαν ένα μεγάλο εύρος στα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα τους, που ξεκινούσαν από 0,17 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (µg/L) και έφταναν εώς τα 12,8 µg/L.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα 103 τρόφιμα που αναλύθηκαν συνέβαλαν περίπου 17% σε αυτές τις διαφορές που είδαν στις γυναίκες. Τα θαλασσινά και ψάρια που εξετάστηκαν (άσπρα ψάρια, ελαιούχα ψάρια, και οστρακόδερμα) ήταν οι μεγαλύτεροι διαιτητικοί συνεισφέροντες στην ποικιλία. Αλλά τα τσάγια από βότανα, το οινόπνευμα, το άσπρο ρύζι, και τα φρέσκα φρούτα συνδέθηκαν επίσης με τα πιο υψηλά επίπεδα υδραργύρου αίματος. Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι έγκυοι γυναίκες διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή, και για να περιλάβουν τα ψάρια στην ίδια την ισορροπία με τα φρούτα και λαχανικά.

Σεβαστή Παπαϊωάννου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ