Logodiatrofis.gr
Ψυχολογία

Αντικαταθλιπτικά και αύξηση βάρους

Αντικαταθλιπτικά και αύξηση βάρους

Το 25% των ατόμων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή αναφέρουν σημαντική αύξηση βάρους. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να την καταπολεμήσετε;

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με την πρόσληψη βάρους

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα – ακόμα και σωτήρια – για όσους υποφέρουν από συγκεκριμένες διαταραχές της διάθεσης. Αλλά μπορούν επίσης μερικές φορές να οδηγήσουν τα άτομα στο να προσλάβουν σημαντικό βάρος, το οποίο δεν είναι επιθυμητό.

Πράγματι, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι περίπου ένα στα τέσσερα άτομα που χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά αναφέρουν σημαντική αύξηση βάρους.

Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε όσους λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για έξι μήνες ή και περισσότερο.

Δεν είναι και ασυνήθιστο πολλοί να προσλάβουν 8-10 κιλά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Επομένως, προοπτικά η απογοήτευση και τα αρνητικά συναισθήματα από την αύξηση του σωματικού βάρους θα μπορούσαν να ακυρώσουν την λειτουργία και τα οφέλη που παρέχουν τα φάρμακα.

Συνοπτικά:

Το 25% των ατόμων με αντικαταθλιπτική αγωγή αναφέρουν σημαντική αύξηση βάρους. Τα αρνητικά συναισθήματα από την αύξηση βάρους θα μπορούσαν να ακυρώσουν τα οφέλη που παρέχουν τα φάρμακα!

Αντικαταθλιπτικά: Αξίζουν τον κόπο;

Υπάρχει κάποια διαμάχη για το πόσο αυτά τα φάρμακα βοηθούν πραγματικά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που τα λαμβάνουν.

Η Dr. Ellen Hendriksen από το Savvy Psychologist podcast επανεξέτασε μερικές από τις πρόσφατες έρευνες σε αυτό το πεδίο.

Σύμφωνα με την Δρα Hendriksen, μελέτες δείχνουν ότι πολλά άτομα δεν έχουν κανένα όφελος. Τα φάρμακα φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα σε εκείνους με σοβαρή κατάθλιψη ή, στο άλλο άκρο, για εκείνους με ήπια, αλλά μακροχρόνια κατάθλιψη.

Είναι πραγματικά σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τις λιγότερες παρενέργειες και επίσης να αξιολογήσετε αν τα οφέλη υπερτερούν του κόστους.

Συνοπτικά:

Τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν καλύτερα στα άτομα με σοβαρή ή ήπια, αλλά μακροχρόνια κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο θεραπευτή που θα σας οδηγήσει στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τις λιγότερες παρενέργειες.

Ίσως ένα διαφορετικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει

Πολλές φορές το πρόβλημα της ανεπιθύμητης αύξησης βάρους μπορεί να επιλυθεί (ή τουλάχιστον να βελτιωθεί) απλά με τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό αντικαταθλιπτικό φάρμακο της ίδιας κατηγορίας.

Αν και ορισμένα αντικαταθλιπτικά είναι στατιστικά πιθανότερο να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, τα αποτελέσματα ποικίλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μπορεί να προσλάβετε βάρος από τα φάρμακα που υποτίθεται ότι δεν θα προκαλέσουν αύξηση βάρους – ή αντίστροφα.

Για λόγους που κανείς δεν σε θέση να προβλέψει, ένα φάρμακο μπορεί να βοηθήσει πολύ και ένα άλλο παρόμοιο φάρμακο δεν βοηθά καθόλου.

Έτσι, ασθενείς και θεράποντες θα πρέπει να δοκιμάσουν διάφορες επιλογές για να βρουν αυτό που λειτουργεί καλύτερα ή / έχει τα λιγότερα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει η δρ. Hendricksen, η νικηφόρα λύση για την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης πολύ συχνά περιλαμβάνει ένα είδος ψυχοθεραπείας, εκτός από τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Επίσης, προσθέτει την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο ως ουσιαστικό μέρος της ψυχικής υγείας και ισορροπίας.

Συνοπτικά:

Πολλές φορές ένα διαφορετικό αντικαταθλιπτικό μπορεί να είναι η λύση. Ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής με την ψυχοθεραπεία, τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας και ισορροπίας.

Αντιμετωπίστε την αύξηση βάρους από τα αντικαταθλιπτικά

Ας υποθέσουμε ότι η καλύτερη δυνατή λύση για εσάς περιλαμβάνει ένα φάρμακο που θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να την καταπολεμήσετε;

Αν και αυτή η δυσάρεστη παρενέργεια είναι γνωστή και καλά τεκμηριωμένη, εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί τα αντικαταθλιπτικά οδηγούν τους ανθρώπους να πάρουν βάρος.

Οι θεωρίες δηλώνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό ή την όρεξή ή να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών.

Μερικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας ενεργό και την όρεξή σας υπό έλεγχο, είτε λαμβάνετε αντικαταθλιπτική αγωγή είτε όχι, είναι οι ακόλουθες:

· Καταναλώστε πρωτεΐνες

Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών σας βοηθά σε διάφορα επίπεδα όπως η μέτρια αύξηση του μεταβολισμού σας και η μείωση της πείνας.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα και σνακ.

· Άφθονες φυτικές ίνες

Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί επίσης να βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξη σας.

Καταναλώστε περισσότερα φασόλια, φακές, σόγια, δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως. Από τα φρούτα, ακτινίδια και πορτοκάλια έχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών.

· Αξιοποιήστε τα λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες και είναι πολύ πλούσια σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο πιάτο σας, αλλά και στο στομάχι σας.

Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ευχάριστους τρόπους για να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.

Τα λαχανικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης υγρών, μέσω της παρουσίας καλίου.

Καταναλώνοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μπορεί να σας κάνει να τρώτε λιγότερο χωρίς να αισθάνεστε πεινασμένοι.

· Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Καλά είναι τα επιπλέον λαχανικά, όσπρια και πρωτεϊνούχα τρόφιμα που θα προσθέσετε στη διατροφή σας, κάτι όμως θα πρέπει να αφαιρέσετε.

Στην κορυφή του συγκεκριμένου καταλόγου είναι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι ή πρόσθετα σάκχαρα: γλυκά, λευκό ψωμί, και αρτοσκευάσματα.

Αυτές οι τροφές σας προσθέτουν πολλές θερμίδες, χωρίς να σας παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, και δεν σας αφήνουν χορτάτους για πολύ ώρα.

· Αναζητήστε τον Ήλιο

Η έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας ανυψώνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την επιθυμία για αμυλώδη τρόφιμα.

Μπορείτε να διπλασιάσετε το όφελος από την ηλιοθεραπεία εάν, ενώ βρίσκεστε έξω ασκείστε ταυτόχρονα.

Όπως αναφέρει ο Brock Armstrong από το podcast του Get-Fit Guy, η άσκηση μπορεί να είναι το πιο ισχυρό αντικαταθλιπτικό από όλα τα φάρμακα. Ακόμα και μια σύντομη βόλτα στην ύπαιθρο μπορεί να βελτιώσει αμέσως τη διάθεσή σας και να ενισχύσει την ενέργειά σας.

Συνοπτικά:

Αντιμετωπίστε τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών στο μεταβολισμό, την όρεξή και την κατακράτηση υγρών. Καταναλώστε άφθονες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λαχανικά. Ταυτόχρονα μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αναζητήστε τον ήλιο και να θυμάστε ότι η άσκηση είναι το πιο ισχυρό αντικαταθλιπτικό.

Μην το χρεώνεστε προσωπικά!

Τέλος, είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι η αύξηση βάρους που προκαλείται από τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι δικό σας λάθος.

Δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών που έχετε κάνει και σίγουρα δεν πρέπει να αντανακλά αρνητικά στο χαρακτήρα σας. Είναι αποτέλεσμα ιατρικής παρέμβασης.

Παρόλο που δεν είναι ποτέ επιθυμητές οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων, μερικές φορές πρέπει να τις αποδεχτούμε ως μέρος του κόστους της καλύτερης διάθεσης και υγείας.

Εάν βρίσκεστε σε αυτή την κατηγορία, προσπαθήστε να μην σας πάρουν πολύ από κάτω τα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Αντ’ αυτού, εστιάστε σε εκείνα που μπορείτε να κάνετε, δεδομένης της κατάστασής σας, δηλαδή να αισθάνεστε και να είστε όλο πιο υγιείς κάθε μέρα.

Συνοπτικά:

Η αύξηση βάρους που προκαλείται από τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι δικό σας λάθος. Είναι αποτέλεσμα ιατρικής παρέμβασης. Εστιάστε σε εκείνα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να αισθάνεστε όλο και πιο υγιείς κάθε μέρα.

Σε τίτλους…

  • Το 25% των ατόμων με αντικαταθλιπτική αγωγή αναφέρουν σημαντική αύξηση βάρους.
  • Συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο θεραπευτή για να αποφύγετε τις παρενέργειες.
  • Ο συνδυασμός της αγωγής με ψυχοθεραπεία, σωστή διατροφή, άσκηση και ύπνο λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά.
  • Καταναλώστε άφθονες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λαχανικά, μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, βγείτε στον ήλιο και ασκηθείτε.
  • Η αύξηση βάρους δεν είναι δικό σας λάθος, αλλά το αποτέλεσμα ιατρικής παρέμβασης. Εσείς εστιάστε σε εκείνα που μπορείτε να αλλάξετε!

Είσαι Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός; Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (Ψυχο-διαιτολογία): «NUTRITION PROFESSIONAL in PSYCHOLOGY» (N.P.Psy) από τον Κλάδο Σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας σε ενδιαφέρει!

Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις των σημείων επαφής των δύο επιστημόνων (Ψυχολογία και Διατροφή) με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προδιαγραφές για την ολιστική αναβάθμιση του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Οδηγός Σπουδών: https://bit.ly/spoudes-NPPsy

Πληροφορίες & Εγγραφές: https://elde.gr/programma-epimorfosis-psychologia-diatrofi/

Για οποιαδήποτε συμπληρωματική οδηγία καθώς και για τη λήψη εξατομικευμένης διατροφής για την αντιμετώπιση της αύξησης βάρους που μπορεί να προκύψει από αντικαταθλιπτική αγωγή, απευθυνθείτε στο Κέντρο Διατροφικής Αντιμετώπισης Αυτοάνοσων & Χρόνιων Διαταραχών: NUTRIMMUNE CENTER.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ