Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Ανοσοποιητικό και διατροφή

Ανοσοποιητικό και διατροφή - ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό του οργανισμού, είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του.

Οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους μη ειδικούς και στους ειδικούς.

Στους μη ειδικούς μηχανισμούς περιλαμβάνεται η βασική αντίδραση του οργανισμού σε κάθε είδους λοιμώξεις, ενώ οι ειδικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζονται από μνήμη και ικανότητα διάκρισης των αβλαβών κυττάρων από τα επιβλαβή ή τα μεταλλαγμένα κύτταρα.

Επίσης, προσφέρει προστασία από εποχιακές ασθένειες όπως για παράδειγμα η γρίπη και άλλα προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες, η ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων και οι διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο ρόλος της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις λειτουργίες τόσο των ειδικών όσο και των μη ειδικών μηχανισμών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πολυάριθμες πειραματικές αλλά και κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την επίδραση συστατικών, όπως οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όμως, οι ρυθμοί της ζωής σήμερα είναι έντονοι και το άγχος είναι μέσα στην καθημερινότητα μας. Όλοι αναζητούνε μια γρήγορη λύση όταν πεινάνε, είτε βρίσκονται εντός ή εκτός σπιτιού ή γραφείου, έχοντας υιοθετήσει μια fast food συμπεριφορά.

Από την μια, η προβολή αυτού του τρόπου διατροφής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από την άλλη, η έλλειψη επιλογών, υποχρεώνει τους πολλούς να καταφεύγουν σε σνακ πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες, συνάμα όμως φτωχά σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές (αντιοξειδωτικές) ουσίες.

Αυτός ο τρόπος σίτισης λοιπόν οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντικές θρεπτικές ελλείψεις.

Έτσι, γεννάται το  ερώτημα, είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;

Ετυμολογικά και μόνο, τα συμπληρώματα διατροφής ορίζονται ως τα σκευάσματα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και την κάλυψη των μάκρο-μικροθρεπτικών αναγκών.

Αυτά μπορούν να είναι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ή κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και φακελάκια σκόνης διαλυόμενα ή όχι σε υγρά.

Τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει οπωσδήποτε να εμπεριέχει ένα συμπλήρωμα διατροφής όπου θα καλύπτει τις ανάγκες και την γενική ευεξία, είτε του γυναικείου είτε του ανδρικού οργανισμού είναι:

  • Μακροθρεπτικά συστατικά ( CHO, Pro, Fat),
  • Ιχνοστοιχεία,
  • Φυσικά μεταλλικά στοιχεία,
  • Βιταμίνες,
  • Αντιοξειδωτικά (όπως το άλφα λιποϊκό οξύ που εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό),
  • Ένζυμα,
  • Απαραίτητα αμινοξέα,
  • Νουκλεϊκά οξέα
  • Εκχυλίσματα βοτάνων.

Πιο συγκεκριμένα, η ύπαρξη όλων των βιταμινών, λιποδιαλυτών (A,D, E, K) και υδατοδιαλυτών (B, C), το Μαγνήσιο (σπόροι κολοκύθας), ο Σίδηρος, ο Ψευδάργυρος, το Ασβέστιο ιδίως στις γυναίκες (που έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο και ασβέστιο), είναι κάποια από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρήζει ένα συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο προς λήψη.

Επιπλέον, τα καροτενοειδή Λυκοπένιο και Λουτεΐνη είναι απαραίτητα ιδίως για τον αντρικό οργανισμό για τη προστασία του προστάτη.

Συμπερασματικά, μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής για το κάθε φύλο, μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ευεξία του οργανισμού μειώνοντας την πνευματική και τη σωματική κόπωση συμβάλλοντας επίσης στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Προτεινόμενα συμπληρώματα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ