Logodiatrofis.gr
Νέες Υπηρεσίες

ALPHA nutri Test: Η ΜεταβΟλιστική Ανάλυση στην υπηρεσία της υγείας!

Το ALPHA nutri TEST βασίζεται στην Ολοκληρωμένη Διατροφολογική Ανάλυση (Integrated Nutritional Analysis) που προσφέρει η εξελιγμένη γνώση της ΜεταβΟλιστικής προσέγγισης.

Αποτελεί μία πρωτοποριακή μέθοδος εντοπισμού διατροφικών ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών που στηρίζεται στη ΜεταβΟλιστική Ανάλυση. Ταυτόχρονα, προσφέρει αναλυτικές συμβουλευτικές διατροφικές οδηγίες.

Το ALPHAnutri Test μάς επιτρέπει να διερευνήσουμε τις διάφορες άγνωστες πτυχές του οργανισμού, οι οποίες συνδέονται στενά με την κατάσταση της υγείας και τη μεταβολική ισορροπία.

Η μέθοδος είναι καρπός εκτενών βιβλιογραφικών αναφορών και της πολυετούς ερευνητικής εμπειρίας επιστημόνων υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, με επικεφαλής τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc, PhD, Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη.

Με βάση το διατροφικό προφίλ παρέχονται πληροφορίες για:

α) Το επίπεδο μεταβολικής λειτουργίας σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο, μέσω του προσδιορισμού της πιθανότητας αντίστασης στην ινσουλίνη.

β) Την ικανότητα μεταβολισμού μακροθρεπτικών συστατικών: υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους.

γ) Αξιολογείται ο Δείκτης Ω-3 λιπαρών και οι πιθανοί κίνδυνοι υγείας που προκύπτουν από τυχόν χαμηλά επίπεδά του (Καρδιαγγειακά, Alzheimer, Φλεγμονώδη νοσήματα, κλπ.).   

δ) Την ποιότητα των διατροφικών συνηθειών και τις πιθανές ανάγκες του ατόμου σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, προβιοτικές ουσίες κλπ..

ε) Την ανοχή του οργανισμού στον μεταβολισμό γλουτένης και λακτόζης.

στ) Προσδιορίζεται η προδιάθεση για παχυσαρκία και οι πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους.

ζ) Ανιχνεύονται τα επίπεδα Οξειδωτικού Στρες και οι επακόλουθες αντιοξειδωτικές ανάγκες.

η) Εντοπίζονται οι πιθανές αιτίες Οξειδωτικού στρες (Ηλεκρομαγνητικό / Γεωπαθητικό στρες).

θ) Προσδιορίζονται τα επίπεδα Ενδογενούς Αντιοξειδωτικής Ικανότητας.

ι) Αξιολογείται η ανάγκη πρόσληψης βιταμίνης D και υπολογίζεται η προβλεπόμενη ανοσοποιητική επάρκεια.

κ) Προσδιορίζεται η συναισθηματική σύνδεση του ατόμου με την τροφή και η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη. Επιπλέον, ελέγχονται τα επίπεδα στρες, τα οποία επιδρούν άμεσα στις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Συμπληρωματικά, προτείνεται η ένταξη ειδικών τροφίμων στο διαιτολόγιο και στρατηγικές παρεμβάσεις που μέσα από έρευνες έχει προκύψει ότι βελτιώνουν την υγεία ατόμων με το συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται οι επιμέρους πληροφορίες που αφορούν στα ακόλουθα πεδία:

  • Ποσοτικός Έλεγχος Μεταβολικής λειτουργίας
  • Χαρακτηρισμός Μεταβολικής λειτουργίας
  • Ποιοτική Αξιολόγηση Μεταβολικής ικανότητας
  • Μεταβολισμός Υδατανθράκων
  • Ανάγκη πρόσληψης φυτικών ινών
  • Ανάγκη πρόσληψης Πρωτεϊνών
  • Αξιολόγηση Δείκτη ω-3 λιπαρών
  • Ανάγκη πρόσληψης Πολυακόρεστων ω-3 λιπαρών
  • Ανάγκη πρόσληψης Μονοακόρεστων λιπαρών
  • Ανάγκη πρόσληψης Προβιοτικών Ουσιών
  • Ανοχή στη Γλουτένη
  • Ανοχή στη Λακτόζη
  • Αξιολόγηση Διατροφικών Συνηθειών
  • Δυνητικές ανάγκες σε βιταμίνες – μέταλλα- ιχνοστοιχεία
  • Προτεινόμενο Μοντέλο Μεσογειακής Δίαιτας
  • Αξιολόγηση Μεταβολικού Σκορ που καθορίζει την προδιάθεση για παχυσαρκία
  • Πιθανότητα επαναπρόσληψης βάρους (weight regain)
  • Ενδογενής Αντιοξειδωτική ικανότητα (αμυντική προστασία)
  • Οξειδωτικό Στρες – Ηλεκτρομαγνητική / Γεωπαθητική έκθεση – Αντιοξειδωτικές Ανάγκες
  • Επάρκεια βιταμίνης D
  • Φλεγμονώδης ευαισθησία – Δυνητικές εστίες φλεγμονής
  • Προβλεπόμενη Ανοσοποιητική Ικανότητα
  • Έλεγχος παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχολογική κατάσταση και τους κιρκαδιανούς ρυθμούς
  • Προδιάθεση για συναισθηματική κατανάλωση φαγητού
  • Επίπεδα δυσθυμίας
  • Επίπεδα stress ως τύπος προσωπικότητας
  • Επίπεδα stress λόγω περιβαλλοντικών επιρροών
  • Συνολικά επίπεδα stress
  • Κατανάλωση Αλκοόλ
  • Ευρήματα
  • Στόχοι παρέμβασης
  • Βασικές Συστάσεις
  • Συμβουλές
  • Ανοσοπροστετυτική διατροφή

Η διατροφική πρακτική που προτείνει η ΜεταβΟλιστική Ανάλυση και πραγματοποιείται μέσω του ALPHAnutri Test, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, στηρίζεται σε δύο βασικούς Πυλώνες:

Πρώτον, περιορισμένη πρόσληψη και έκθεση σε προ-οξειδωτικές και προ-φλεγμονώδεις εστίες (τρόφιμα, μολυσματικοί παράγοντες, ακτινοβολία κ.λπ.) και, δεύτερον, αυξημένη κατανάλωση διαιτητικών αντιοξειδωτικών και εν γένει «προστατευτικών» τροφίμων.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και του ανοσοποιητικού, αναβαθμίζεται η άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνονται φαινόμενα γήρανσης των ιστών.

Προσφέρονται αναλυτικές οδηγίες προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

  • Συμβουλές για τον περιορισμό της προ-φλεγμονώδους και προ-οξειδωτικής έκθεσης
  • Ειδικές συμβουλές για την κατανάλωση τροφίμων και την επιλογή συνδυασμών με στόχο τη βέλτιστη προστασία του οργανισμού
  • Ειδικές Συστάσεις
  • Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή Διατροφολογική Αγωγή
  • Διατροφικά Συμπληρώματα

Με το κύρος:

Και την υπογραφή:

 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD

Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Βιβλιογραφία

1.        LI Min, PIAO Jian-hua, LIU Jian-min, TIAN Ying, SUN Rui, YANG Xiao-guang. Study on Reliability of Resting Metabolic Rate Determined by Fitmate Lung-Function Analytical Instrument Chinese Journal of Food Hygiene 2007

2.        Nieman DC, Austin MD, Benezra L, Pearce S, McInnis T, Unick J, Gross SJ. Validation of Cosmed’s FitMate™ in Measuring Oxygen Consumption and Estimating Resting Metabolic Rate. 14(2), 2006, Research in Sports Medicine: 89-96

3.        Vandarakis D, Salacinskib AJ, Broedera CE, Salacinski AJ, Broeder CE.  A Comparison of Cosmed Metabolic Systems for the Determination of Resting Metabolic Rate. Research in Sports Medicine: An International Journal 21(2);2013 187-194

4.        Hart CR, Grossman RD. The Insulin resistance diet. McGraw-Hill Editions New York 2008

5.        Mathiowetz V, Matuska KM, Learman LA. Helping Your Patients Improve Their Health: A Primer On Behavior Change for Obstetricians and Gynecologists – applications to addictive behavior. Prim Care Update Ob Gyns. 1998 5(3):130-135

6.        Sánchez-Muniz FJ. Dietary fibre and cardiovascular health. Nutr Hosp. 2012;27(1):31-45.Review.

7.        Ignarro LJ, Balestrieri ML, Napoli C. Nutrition, physical activity, and cardiovascular disease: an update. Cardiovasc Res. 2007;15;73(2):326-40. Review.

8.        Martínez-González MA, García-Arellano A, Toledo E, Salas-Salvadó J, Buil-Cosiales P, Corella D, Covas MI, Schröder H, Arós F, Gómez-Gracia E, Fiol M, Ruiz-Gutiérrez V, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Muñoz MA, Wärnberg J, Ros E, Estruch R; PREDIMED Study Investigators. A 14-item Mediterranean Diet Assessment Tool and obesity indexes among high-risk subjects: the PREDIMED trial. PLoS One. 2012;7(8):e43134.

9.        Panagiotakos DB1, Milias GA, Pitsavos C, Stefanadis C. MedDietScore: a computer program that evaluates the adherence to the Mediterranean dietary pattern and its relation to cardiovascular disease risk. Comput Methods Programs Biomed. 2006 Jul;83(1):73-7. Epub 2006 Jun 27.

10.      Fitó M, Konstantinidou V. Nutritional Genomics and the Mediterranean Diet’s Effects on Human Cardiovascular Health.Nutrients. 2016 Apr 13;8(4): E218. Review.

11.      Meena S, Robert W. Is obesity due to overeating and inactivity, or to a defective metabolic rate? A review. Ann Behav Medicine.13(2)1991;73-81

12.      Astrup A, Gøtzsche PC, van de Werken K, Ranneries C, Toubro S, Raben A, Buemann B. Meta-analysis of resting metabolic rate in formerly obese subjects. Am J Clin Nutr June 1999 , vol. 69 no. 6, 1117-1122

13.      Buscemi S, Verga S, Caim G, Cerasola G. Low relative resting metabolic rate and body weight gain in adult Caucasian Italians. International Journal of Obesity (2005) 29, 287–291.

14.      Vink RG, Roumans NJ, Arkenbosch LA, Mariman EC, van Baak MA. The effect of rate of weight loss on long-term weight regain in adults with overweight and obesity. Obesity (Silver Spring). 2016 Feb;24(2):321-7

15.      Kramer FM , Jeffery RW , Forster JL , Snell MK. Long-term follow-up of behavioral treatment for obesity: patterns of weight regain among men and women, International Journal of Obesity [1989, 13(2):123-136].

16.      Elfhag K and Rössner S. Who succeeds in maintaining weight loss? A conceptual review of factors associated with weight loss maintenance and weight regain. Obesity Reviews, Volume 6, Issue 1, pages 67–85, February 2005

17.      McGuire, Maureen T.; Wing, Rena R.; Klem, Mary L.; Lang, Wei; Hill, James O. What predicts weight regain in a group of successful weight losers? Journal of Consulting and Clinical Psychology, Vol 67(2), Apr 1999, 177-185.

18.      Susan M. Byrne, Zafra Cooper, Christopher G. Fairburn. Psychological predictors of weight regain in obesity. Behaviour Research and Therapy, Volume 42, Issue 11, November 2004, Pages 1341–1356

19.      Weiss EC, Galuska DA, Khan LK, Gillespie C, Serdula MK. Weight Regain in U.S. Adults Who Experienced Substantial Weight Loss, 1999–2002, American Journal of Preventive Medicine, Volume 33, Issue 1, July 2007, Pages 34–40

20.      Goodman M, Bostick RM, Gross M, Thyagarajan B, Dash C, Flanders WD. Combined measure of pro- and anti-oxidant exposures in relation to prostate cancer and colorectal adenoma risk: an update. Ann Epidemiol. 2010;20(12):955-7.

21.      Lakkur S, Bostick RM, Roblin D, Ndirangu M, Okosun I, Annor F, Judd S, Dana Flanders W, Stevens VL, Goodman M. Oxidative balance score and oxidative stress biomarkers in a study of Whites, African Americans and African immigrants. Biomarkers.2014;19(6):471-80

22.      Kodentsova VM, Vrzhesinskaia OA, Mazo VK. Vitamins and oxidative stress. Vopr Pitan. 2013;82(3):11-8. Review.

23.      Sikka SC, Rajasekaran M, Hellstrom WJ. Role of oxidative stress and antioxidants in male infertility. J Androl. 1995;16(6):464-8. Review.

24.      Δ. Γρηγοράκης. Δίαιτα ORAC: Η Νέα Αντιοξειδωτική Διατροφή. ALPHA Editions, 2015

25.      Δ. Γρηγοράκης. Θερμιδομετρητής & Αντιοξειδωτική δράση τροφών. Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2011

26.      Hanwell HE, Vieth R, Cole DE, Scillitani A, Modoni S, Frusciante V, Ritrovato G, Chiodini I, Minisola S, Carnevale V. Sun exposure questionnaire predicts circulating 25-hydroxyvitamin D concentrations in Caucasian hospital workers in southern Italy. J Steroid Biochem Mol Biol. 2010 Jul;121(1-2):334-7.

27.      Hedlund L, Brekke H, Brembeck P, Augustin H. A short questionnaire for Assessment of dietary vitamin d intake. Eur J Nutr Food Saf 4(2):150-156,2014

28.      Cantorna MT, Mahon BD. Mounting evidence for vitamin D as an environmental factor affecting autoimmune disease prevalence. Exp Biol Med (Maywood). 2004;229(11):1136-42.

29.      Prietl B, Treiber G, Pieber TR, Amrein K. Vitamin D and immune function. Nutrients. 2013 Jul 5;5(7):2502-21. Review.

30.      Dawodu A1, Zalla L, Woo JG, Herbers PM, Davidson BS, Heubi JE, Morrow AL. Heightened attention to supplementation is needed to improve the vitamin D status of breastfeeding mothers and infants when sunshine exposure is restricted. Matern Child Nutr. 2014 Jul;10(3):383-97.

31.      Kroner C, Sommer A, Fabri M. Vitamin D every day to keep the infection away? Nutrients. 2015;29;7(6):4170-88. Review.

32.      Gröber U1, Reichrath J2, Holick MF Live longer with vitamin D? Nutrients. 2015 Mar 12;7(3):1871-80.

33.      Beck AT, Ward C, Mendelson M (1961). “Beck Depression Inventory (BDI)”. Arch Gen Psychiatry 4 (6): 561–571.

34.      Allen JP. “An Overview of Beck’s Cognitive Theory of Depression in Contemporary Literature”. Retrieved 2004-02-24.

35.      Beck AT, Steer RA, Garbin MG J (1988). “Psychometric properties of the Beck Depression Inventory Twenty-five years of evaluation”. Clin Psych. Review 8: 77–100. 

36.      Ambrosini PJ, Metz C, Bianchi MD, Rabinovich H, Undie A (January 1991). “Concurrent validity and psychometric properties of the Beck Depression Inventory in outpatient adolescents”. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry 30 (1): 51–7. 2008-10-30.

37.      Storch EA, Roberti JW, Roth DA (2004). “Factor structure, concurrent validity, and internal consistency of the Beck Depression Inventory-Second Edition in a sample of college students”. Depression and Anxiety 19 (3): 187–9. 

38.      Steer RA, Cavalieri TA, Leonard DM, Beck AT (1999). “Use of the Beck Depression Inventory for Primary Care to screen for major depression disorders”. General hospital psychiatry 21 (2): 10-30.

39.      Spielberger, CD (1989). State-Trait Anxiety Inventory: Bibliography (2nd ed.). Palo Alto, CA: Consulting Psychologists Press.

40.      Spielberger, CD, Gorsuch RL, Lushene, R, Vagg, PR & Jacobs GA (1983). Manual for the State-Trait Anxiety Inventory. Palo Alto, CA: Consulting Psychologists Press.

41.      Tilton SR (2008). Review of the State-Trait Anxiety Inventory (STAI), NewsNotes, archived from the original on 2008-12-03, retrieved 2013-02-28

42.      Grös, D. F., Antony, M. M., Simms, L. J., & McCabe, R. E. (2007). Psychometric properties of the state-trait inventory for cognitive and somatic anxiety (STICSA): Comparison to the state-trait anxiety inventory (STAI). Psychological Assessment, 19(4), 369-381. doi: 10.1037/1040-3590.19.4.369

43.      Grigorakis D, Bountziouka V, Kalogeropoulos N. Alcohol intake and cardiovascular disease risk. Cheers, tears or both? Food Rev Int. 2011;27:274-99.

44.      Γρηγοράκης Δ. (2010). Η Νέα Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.

45.      Γρηγοράκης Δ. (2016). Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή. Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

46.      Γρηγοράκης Δ. (2017). Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας. Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ