Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Αλόη βέρα | Ένα πολύτιμο βότανο, που έρχεται από παλιά

Αλόη βέρα | Ένα πολύτιμο βότανο, που έρχεται από παλιά - Αλόη βέρα

Για το φυτό της αλόης και τις θεραπευτικές του ιδιότητες υπάρχουν αναφορές που δηλώνουν την ύπαρξή της περίπου 5000 χρόνια πριν.

Ο George Ebers πρώτος ανακάλυψε το 1862 σε έναν αιγυπτιακό πάπυρο του 1500 π.Χ , ότι στην αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι παθολόγοι τη χρησιμοποιούσαν με μεγάλη επιτυχία ως ιατρικό βότανο. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ερευνητών που αναφέρουν την αλόη στους αρχαίους Κινέζικους και Ινδικούς πολιτισμούς. Στην Αίγυπτο θεωρήθηκε «το φυτό της αθανασίας» , στις Φιλιππίνες χρησιμοποιήθηκε μαζί με το γάλα για τις μολύνσεις των νεφρών. Τέλος, ιστορικές αναφορές τη συνδέουν με τον Μέγα Αλέξανδρο και το Μάρκο Πόλο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατάφερε να επιβιώσει ανά τους αιώνες και παρά το πέρασμα του χρόνου να έχει τόσους θερμούς υποστηρικτές και αυτό  να φτάνει μέχρι και τις μέρες μας.

Από το φυτό της αλόης μπορούμε να πάρουμε δύο ουσίες που διαφέρουν και ως προς την εμφάνιση και ως προς τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

  • Το πρώτο είναι το λάτεξ, το οποίο είναι μια πηχτή κίτρινη και πικρή ουσία, η οποία βρίσκεται σε μικροσκοπικά κανάλια στο φλοιό, και περιέχει από 20-40% ανθρανοειδή, τα οποία είναι μόρια με ισχυρή καθαρτική δράση. Αναφέρεται  ωστόσο, ότι είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τους βλεννογόνους.
  • Το δεύτερο είναι το τζέλ, το οποίο αποτελείται από έχει καθαρή βλεννώδη υφή και βρίσκεται στην καρδιά των φύλλων του φυτού. Είναι ιδιαίτερα μαλακτική και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία και στη δερματολογία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των παραγώγων της αλόης είναι πολυάριθμες. Αυτό είναι το συμπέρασμα  πολλών μελετών, που έχουν γίνει για το φυτό, που γνωρίζει τόσο μεγάλη αποδοχή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το λάτεξ που λαμβάνεται από το φυτό έχει ισχυρές διεγερτικές καθαρτικές ιδιότητες και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα, καθώς αυξάνει τις κινήσεις του εντέρου. Έχει αναγνωρισθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η αποτελεσματικότητά του για την περιστασιακή δυσκοιλιότητα.

Φαίνεται πως είναι πολύ αποτελεσματική έναντι των εγκαυμάτων 1ου και 2ου βαθμού, και επιταχύνει την επούλωσή τους. Πάνω σε αυτό το κομμάτι έχουν γίνει κάποιες μελέτες όμως την ιδιότητα αυτή της αλόης δεν μπορούμε να την ισχυριστούμε ακόμα, διότι τα αποτελέσματα που διαθέτουμε δεν είναι αρκετά ομοιογενή.

Ο ομαλός λειχήνας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται με βλάβες στο δέρμα και τους βλεννογόνους και εμφανίζεται και στην περιοχή του στόματος. Έρευνες δείχνουν, ότι στοματικό διάλυμα με βάση την αλόη είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων και μειώνει  το αίσθημα του πόνου που προκαλείται από τον ομαλό λειχήνα.

Πολύ σπουδαία ιδιότητα της αλόη βέρα είναι η αποτελεσματικότητα που έχει βρεθεί ότι έχει έναντι του έρπη των γεννητικών οργάνων. Η χρήση  μία κρέμας,  που περιέχει 0,5% εκχύλισμα αλόης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με μία αντίστοιχη χωρίς αλόη στην επούλωση των τραυματισμών που προκαλούνται από τη μόλυνση. Επίσης, μετά από έρευνες  έχει βρεθεί ότι έχει θετική επίδραση στην επούλωση των πληγών που προκαλούνται από την ψωρίαση.

Το εκχύλισμα της αλόης χρησιμοποιείται επίσης για αντιμετώπιση της ξηρότητας του δέρματος καθότι το ενυδατώνει, για την δερματίτιδα που προκαλείται από ακτινοθεραπεία και για την προστασία της οδοντικής πλάκας και για φροντίδα της ουλίτιδας,  αφού έρευνες έχουν δείξει ότι οδοντόκρεμες οι οποίες περιέχουν αλόη είναι πιο αποτελεσματικές από μία φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Τέλος φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της κακής LDL χοληστερόλης. Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 ανέφερε ότι δισκία τα οποία περιέχουν αλόη επιτυγχάνουν το παραπάνω αποτέλεσμα σε αντίθεση με φάρμακα που δεν περιέχουν. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Τα αποτελέσματα, που έχουμε ως σήμερα, δείχνουν, ότι η χρήση της αλόης ενδείκνυται για θεραπεία ή για πρόληψη πολλών περιπτώσεων και μάλιστα μετά από μελέτες θεωρείται πως  η ύπαρξή της στα διάφορα φάρμακα ή προϊόντα, τα καθιστά πιο αποτελεσματικά σε σχέση με αυτά που δεν περιέχουν.

Η απήχησή της αλόης βέρα στο καταναλωτικό κοινό συνεχώς αυξάνεται, γίνεται συνεχώς αντικείμενο μελετών καθώς η ευεργετικές του δράσεις είναι πολλαπλές και σίγουρα μπορούμε να έχουμε πολλά οφέλη από τη χρησιμοποίησή της. Και όλα όσα αναφέρθηκαν αφορούν μόνο το θεραπευτικό κομμάτι των ιδιοτήτων της. Η αλόη βέρα ωστόσο διαθέτει ιδιότητες που ανήκουν στον τομέα της κοσμετολογίας αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, που αξίζει να του αφιερώσουμε χρόνο μόνο για αυτό.

Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, (M.Sc. , PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων)

Αλόη βέρα | Ένα πολύτιμο βότανο, που έρχεται από παλιά - Αλόη βέραΒίκυ Γαλαύτη
Τεχνολόγος Τροφίμων

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

1.     http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=aloes_ps

2.     http://www.louisaloe.gr/-aloe-vera/2012-04-08-23-27-33.html

3.      Maenthaisong R et al. The efficacy of aloeveraused for burn wound healing: a systematic review.Burns. 2007 Sep;33(6):713-8. Review.

4.     The efficacy of aloe vera gel in the treatment of oral lichen planus: a randomized controlled trial. Choonhakarn Cet al.The efficacy of aloevera gel in the treatment of oral lichen planus: arandomizedcontrolled trial. Br J Dermatol. 2008 Mar;158(3):573-7.

5.     Syed TA, al. Management of genital herpes in men with 0.5 % Aloe vera extract in a hydrophilic cream: a placebo-controlled double-blind study. J Dermatol Treat, 1997;8:99-102. Étude rapportée dans : Vogler BK, Ernst E. Aloe vera: a systematic review of its clinical effectiveness. Br J Gen Pract. 1999 Oct;49(447):823-8. Review. Texte intégral : www.pubmedcentral.nih.gov

6.     . Syed TA et al. Management of psoriasis with Aloe vera extract in a hydrophilic cream: a placebo-controlled, double-blind study.Trop Med Int Health 1996 Aug;1(4):505-9.

7.     West DP, Zhu YF. Evaluation of aloe vera gel gloves in the treatment of dry skin associated with occupational exposure.Am J Infect Control 2003 Feb;31(1):40-2.

8.     Effect of a dentifrice containing Aloe vera on plaque and gingivitis control. A double-blind clinical study in humans. de Oliveira SM, Torres TC, et al. de Oliveira SM et al. Effect of a dentifrice containing Aloevera on plaque and gingivitis control.  A double-blind clinical study in humans. J Appl Oral Sci. 2008 Jul-Aug;16(4):293-6.

9.     de Witte P, Lemli L. The metabolism of anthranoid laxatives.Hepatogastroenterology 1990 Dec;37(6):601-5.

10.  Ishii Y, Takino Y, et al. Studies of aloe. VI. Cathartic effect of isobarbaloin.Biol Pharm Bull 1998 Nov;21(11):1226-7.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ