Ειδήσεις

Οι αλλαγές στο Lifestyle, μέσο πρόληψης εμφάνισης καρκίνου σε ποσοστό έως και 50% ! Παθήσεις

Περισσότερο από το 50 % των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν!

 


Ο Graham Colditz, PD, DrPH, της Πανεπιστημιακής Σχολή Ιατρικής της Washington (St. Louis, Missouri) ανέφερε ότι πληθώρα παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής των χωρών υψηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να προλάβουν την εμφάνιση ενός μεγάλου ποσοστού καρκίνου.

Μία από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής αποτελεί και η διακοπή του καπνίσματος.
«Το 1/3 των καρκίνων στις υψηλού εισοδήματος χώρες προκαλείται από το κάπνισμα» αναφέρει ο Dr Colditz. Εάν το ποσοστό καπνίσματος μπορούσε να μειωθεί φθάνοντας αυτό της Utah (περίπου στο 11 %), οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έβλεπαν 75 % μείωση στην εμφάνιση όλων των σχετιζόμενων με το κάπνισμα καρκίνων σε 10 έως 20 χρόνια. - κάτι που ο Dr Colditz θεωρεί εφικτό, ειδικά στις χώρες όπου έχει ήδη παρατηρηθεί μείωση στα επίπεδα καπνίσματος.

Παρομοίως, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι το υπερβάλλον βάρος προκαλεί την εμφάνιση του 20% των καρκίνων. Εάν τα άτομα μπορούσαν να διατηρήσουν έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), η συχνότητα καρκίνου θα παρουσίαζε μείωση ποσοστού έως και 50% σε 2 – 20 χρόνια. (Σημειωτέον ότι υγιής Δείκτης Μάζας Σώματος για πρόληψη καρκίνου ορίζεται αυτός ο οποίος κυμαίνεται από 21 – 23 kg/m².)

Επίσης, ο Dr. Colditz υποστηρίζει ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας σχετίζονται στο 5% με όλους τους τύπους των καρκίνων. Μείωση έως και 50% στη συχνότητα του καρκίνου θα μπορούσε να παρουσιάσει η βελτίωση της διατροφής, ενώ αύξηση στη φυσική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου έως και 85% σε 5-20 χρόνια. 

Η διαιτητική πρόσληψη, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία, ενοχοποιούνται για περισσότερο από τους μισούς εμφανιζόμενους καρκίνους.
Συνοψίζοντας, όλη η επιστημονική κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει μια αποτελεσματική φόρμουλα πρόληψης καρκίνου, ώστε να μπορέσει να εφαρμοσθεί και ευρέως από όλες τις ομάδες πληθυσμών.
Πηγή: Medscape Medical News Union for International Cancer Control (UICC) World Cancer Congress 2012. Presented August 29, 2012.

 

Σολωμού Ελένη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Διευθύντρια Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ληξούρι, Κεφαλονιά
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Δείτε επίσης

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα καλείται η φλεγμονή των αρθρώσεων και η πρόκλησή της μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως κάποιο παλαιό κάταγμα, υπερχρησία της άρθρωσης (φθορά), μικροβιακά στελέχη ή σε αυτοάνοσα νοσήματα. !

Οστεοπόρωση και διατροφή

Οστεοπόρωση και διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους!

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η φλεγμονή είναι σαν μια πυρκαγιά που βρυχάται μέσα μας και που πολύ από σας μπορεί να μην γνωρίζετε την ύπαρξη της. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία