Logodiatrofis.gr
Αληθειες - ΜυθοιΔιατροφή

Διατροφικοί μύθοι & αλήθειες| τι ισχύει τελικά;

Δείτε ποιοι είναι οι διατροφικοί μύθοι και τι ισχύει τελικά;

1. Η δίαιτα χαμηλή σε λίπος βελτιώνει την ψυχική υγεία…

Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, οι δίαιτες που συστήνουν χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης, ψυχολογικών προβλημάτων, επιθετικότητας και τάσεων για αυτοκτονία.

2. Το λάδι καρύδας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων…

Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτη κατά την οποία χορηγήθηκε λάδι από καρύδα (7% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) σε ασθενείς που ανάρρωναν από έμφραγμα, εμφάνισαν καλύτερη ανάρρωση συγκριτικά με άλλους ασθενείς. Επίσης, πληθυσμοί  που καταναλώνουν λάδι καρύδας εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, το λάδι καρύδας μπορεί να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυτικά έλαια καθώς παρουσιάζει έχει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες.

3. Ο φούρνος μικροκυμάτων αλλοιώνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά…

Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of the Science of Food and Agriculture», το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να καταστρέψει κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά. Για παράδειγμα, το μπρόκολο μετά το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων, έχασε από 74% – 97% των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει και που ως γνωστό προστατεύουν από τον καρκίνο. Αντίθετα, το βραστό μπρόκολο έχασε μόλις 0% – 11%, των παραπάνω αντιoξειδωτικών. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι με το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφεται η βιταμίνη Β12, ενώ μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών B,C,E και πολύτιμων μετάλλων (π.χ. σίδηρος).

4.Μύθος: Η κατανάλωση  ψαριών βελτιώνει τη μνήμη…

Αλήθεια: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά των ψαριών συντελούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και στην καλή λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριών συντελεί στη βελτίωση της διάθεσης, αφού τα αμινοξέα που περιλαμβάνουν αυξάνουν τη σύνθεση της σεροτονίνης του λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής.

Κωνσταντίνος Ανδριώτης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ