Logodiatrofis.gr
Υγεία

Πώς να καθαρίσετε το αίμα σας

Πώς να καθαρίσετε το αίμα σας

Detox: μια σημαντική λέξη-κλειδί του 21ου αιώνα.

Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που το σώμα εκτελεί φυσικά.

Περίπου το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται στο ήπαρ και το υπόλοιπο 25% στο έντερο. Επίσης, τα νεφρά, ακόμη και το δέρμα συμμετέχουν στη διαδικασία της απομάκρυνσης των τοξινών από το ανθρώπινο σώμα. Πώς να καθαρίσετε το αίμα σας.

Από την πρώτη στιγμή που δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στο σώμα, τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού αρχίζουν να δουλεύουν εντατικά…

Και βέβαια, μπορεί ο οργανισμός μας να έχει την ικανότητα να αποβάλλει μόνος του τις τοξίνες, ωστόσο θέλει βοήθεια!

Τι είναι οι τοξίνες

Οι τοξίνες – οι χημικές ουσίες που έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία– συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του αέρα που εισπνέουμε και του νερού.

Το νερό που πίνουμε, για παράδειγμα, είναι γεμάτο από χλωριούχες ενώσεις, τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα από αγροχημικά όπως τα εντομοκτόνα, ενώ τα ζωικής προέλευσης από αντιβιοτικά.

Οι τοξίνες παραλαμβάνονται από το πεπτικό σύστημα και, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, εισέρχονται στο ήπαρ και στα νεφρά, όπου διασπώνται και διυλίζονται αντίστοιχα.

Αν και αρκετές από αυτές έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται στους ιστούς, οι περισσότερες αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τις απεκκρίσεις.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα και τεχνικές αποτοξίνωσης που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το σώμα σας.

Ωστόσο, πολλά προγράμματα δεν έχουν πολλή έρευνα πίσω τους και παραβλέπουν το ρόλο που παίζει ήδη το ήπαρ στον καθαρισμό του αίματος.

Πώς το ήπαρ καθαρίζει το αίμα μας;

Το ήπαρ είναι τόσο το βαρύτερο εσωτερικό όργανο όσο και ο μεγαλύτερος αδένας στο ανθρώπινο σώμα που έχει τη βασική ευθύνη για την αποτοξίνωση του σώματός μας.

Το ήπαρ:

 • Φιλτράρει το αίμα.
 • Επεξεργάζεται θρεπτικά συστατικά.
 • Αφαιρεί τις τοξίνες, όπως τα υποπροϊόντα από την ανάλυση των φαρμάκων και του αλκοόλ.

Συνδέεται με δύο μεγάλα αιμοφόρα αγγεία την ηπατική αρτηρία και την πύλη φλέβα.

Η ηπατική αρτηρία μεταφέρει πλούσιο σε οξυγόνο αίμα από την αορτή μέσω του κοιλιακού κορμού, ενώ η πύλη φλέβα μεταφέρει αίμα πλούσιο σε χωνεμένα θρεπτικά συστατικά από ολόκληρη τη γαστρεντερική οδό και επίσης από τη σπλήνα και το πάγκρεας.

Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία υποδιαιρούνται σε μικρά τριχοειδή αγγεία γνωστά ως ηπατικά ηπατοειδή, τα οποία στη συνέχεια οδηγούν σε λοβούς.

Οι λοβοί είναι οι λειτουργικές μονάδες του ήπατος. Κάθε λοβός αποτελείται από εκατομμύρια ηπατικά κύτταρα (ηπατοκύτταρα), τα οποία είναι τα βασικά μεταβολικά κύτταρα. Αυτές οι μικρές περιοχές φιλτράρουν το αίμα και παράγουν και απελευθερώνουν μια ουσία που ονομάζεται χολή για να διαλύσουν τις ουσίες στο σώμα μας.

Μερικοί από τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους το ήπαρ σας διαλύει τις τοξίνες περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγή αμμωνίας σε ουρία
 • Επεξεργασία και εξάλειψη της περίσσειας χολερυθρίνης, η οποία είναι ένα απόβλητο της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • Παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξάλειψη βακτηρίων και δυνητικά επιβλαβών τοξινών από το αίμα.

Κι ενώ το ήπαρ μπορεί να είναι το κύριο σύστημα διήθησης αίματος, υπάρχουν στο σώμα μας πολλά άλλα όργανα φιλτραρίσματος:

Οι πνεύμονες

φιλτράρουν επιβλαβείς ουσίες στον αέρα, όπως τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου.

Τα έντερα

καταστρέφουν τα παράσιτα και άλλους ανεπιθύμητους οργανισμούς.

Τα νεφρά

φιλτράρουν περίσσεια τοξινών και απορριμμάτων από το αίμα και τα απελευθερώνουν στα ούρα.

Πώς να καθαρίσετε το αίμα σας

Αποτοξινωτικά βότανα και τρόφιμα

Το αίμα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά όλων των υλικών στο σώμα μας: οξυγόνο, ορμόνες, παράγοντες πήξης, ζάχαρη, λίπη κ.α. καθώς και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν χρειάζεται πραγματικά να επενδύσετε σε μια ακριβή δίαιτα καθαρισμού ή να αγοράσετε τόνους συμπληρωμάτων αποτοξίνωσης για να διατηρήσετε το αίμα καθαρό και απαλλαγμένο από τοξίνες και απόβλητα.

Το συκώτι και τα νεφρά κάνουν ήδη εξαιρετική δουλειά για τον καθαρισμό του αίματός σας αφαιρώντας και διαλύοντας τα απόβλητα.

Έτσι, το καλύτερο στοίχημά σας για τον καθαρισμό του αίματός σας φυσικά θα ήταν να βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε αυτά τα βασικά όργανα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε παρακάτω για μια λίστα με τα καλύτερα βότανα και τρόφιμα και για να διατηρήσετε αυτά τα υπέροχα όργανα ισχυρά και υγιή.

Γαϊδουράγκαθο

Το βότανο με την ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Πράγματι, είναι το βότανο με τις περισσότερες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες (πάνω από 450) για τη θεραπεία ηπατοπαθειών.

Βοηθά στην αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων του ήπατος, στις παθήσεις της χολής, αλλά δρα και ως ηπατοπροστατευτικό σε δηλητηριάσεις από χημικές ή περιβαλλοντικές τοξίνες ή από καταχρήσεις φαρμάκων και οινοπνεύματος. Πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή για την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Κολλιτσίδα

Αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά και εφιδρωτικά βότανα το οποίο βοηθά στην αποβολή των άχρηστων συσσωρευμένων υλικών του οργανισμού.

Αυξάνει την έκκριση χολής ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα τα λιπαρά τρόφιμα. Βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό και στον καθαρισμό του αίματος.

Πικραλίδα ή ταραξάκο

Η πικραλίδα είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό, αιμοκαθαρτικό και αποτοξινωτικό. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, D, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Ιδιαίτερη αξία έχει το κάλιο που διαθέτει, επειδή αναπληρώνει το κάλιο που αποβάλλει ο οργανισμός λόγω της διουρητικής της δράσης.

Διεγείρει τις εκκρίσεις του ήπατος, του παγκρέατος και των εντέρων. Είναι χωνευτική και ενισχύει τις λειτουργίες του στομάχου. Ρυθμίζει το σάκχαρο και τονώνει τον οργανισμό.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα από το σώμα σας. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

Τσάι Detox

Πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής και φαρμακεία πωλούν τσάι αποτοξίνωσης από ποικιλία βοτάνων. Τα βοτανικά αυτά τσάγια συνήθως περιέχουν πικραλίδα και τσουκνίδα, τα οποία έχουν διουρητικές ιδιότητες.

Άλλα βότανα που μπορεί να περιέχουν είναι τα φύλλα της σέννα που έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα. Οι καρποί και τα φύλλα της σέννα περιέχουν τις σεννοσίδες Α και Β (sennosides Α & Β), ουσίες οι οποίες υδρολύονται από τα βακτήρια του εντέρου του και διασπώνται αποδίδοντας την προηγούμενη δραστική ουσία ανθρακινόνη.

Οι σεννοσίδες Α και Β και τα προϊόντα της διάσπασης τους, δρουν στο παχύ έντερο, επιταχύνοντας τη μεταφορά του περιεχομένου του εντέρου στο κόλον.

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα γλυκοσίδια αυτά παρουσιάζουν και αντιτοξική δράση στο ήπαρ.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό.

Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουν αρκετές ασθένειες χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα. Μία μερίδα παντζάρια την ημέρα μπορεί να διευκολύνει το έργο του ήπατος.

Έρευνα δείχνει πως η βεταΐνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα παντζάρια (όπως στο σπανάκι και στην κινόα) μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.

Επιπλέον, έρευνα σε ανθρώπους με διαβήτη δείχνει πως η βεταΐνη βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και μειώνει το μέγεθός του ενώ ελαττώνει ελαφρά τη χοληστερόλη.

Ο πιο ωφέλιμος τρόπος να αξιοποιήσετε τις ιδιότητες των παντζαριών για τη θεραπεία και την αποτοξίνωση του ήπατος καθώς και για τον καθαρισμό του αίματός σας, είναι να τα καταναλώνετε ωμά.

Τρίψτε μερικά παντζάρια και καρότα για να φτιάξετε σαλάτα. Όταν προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, έχετε την ιδανική συνταγή για την υγεία σας.

Αγκινάρα

Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας.

Η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων.

Επίσης η κατανάλωση αγκινάρας, αλλά και αφεψημάτων με εκχύλισμα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στη διουρητική δράση τους.

Μαϊντανός

Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι ο μαϊντανός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στον όγκο των ούρων, που βοηθά τα νεφρά να απαλλαγούν από τα απόβλητα.

Χυμοί από Ενεργό Άνθρακα

Ο ενεργός φυτικός άνθρακας είναι γνωστός από την αρχαιότητα για την εξαιρετική απορροφητική του ικανότητα, με αποτοξινωτικές ιδιότητες, ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πράγματι ακόμη και σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν ενεργό άνθρακα για να μειώσουν την εντερική απορρόφηση και τις επιπτώσεις ορισμένων δηλητηρίων.

Τώρα στο εμπόριο, κυκλοφορούν πολλοί χυμοί και ποτά που περιέχουν ενεργό άνθρακα και υπόσχονται αποτοξίνωση του σώματος. Ισχυρίζονται ότι ο άνθρακας μπορεί να προσκολληθεί στις τοξίνες του εντερικού συστήματος για να μειώσει τα επίπεδα επιβλαβών ουσιών που εισέρχονται στο αίμα μας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει πολλή έρευνα για την υποστήριξη των πλεονεκτημάτων του άνθρακα που προστίθεται στα ποτά. Η κλινική Mayo διαθέτει μια μακρά λίστα φαρμάκων που αλληλεπιδρούν ή χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όταν ο ενεργός άνθρακας λαμβάνεται από το στόμα.

Προσοχή:

Δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε ενεργό άνθρακα εάν έχετε ιστορικό αιμορραγίας στο στομάχι ή στο παχύ έντερο, έχετε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή έχετε προβλήματα με την πέψη. Γενικότερα, συνιστούμε να μην παίρνετε ενεργό άνθρακα από το στόμα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Η έννοια της δίαιτας αποτοξίνωσης υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Συνήθως τέτοιου είδους διατροφικά προγράμματα στηρίζονται σε μια περιοριστική διατροφή με σκοπό τον καθαρισμό του αίματος προάγοντας και την απώλεια βάρους.

Οι δίαιτες Detox συνήθως εξαλείφουν ουσίες όπως:

 • αλκοόλ
 • καφεΐνη
 • γλουτένη
 • κόκκινο κρέας
 • εκλεπτυσμένα σάκχαρα

Βέβαια, πολλοί επιστήμονες διαφωνούν με κάποια προγράμματα αποτοξίνωσης που είναι εξαιρετικά περιοριστικά, δεδομένου ότι το σώμα μας μπορεί κατά κύριο λόγο να ξεπλύνει τις τοξίνες από μόνο του, δεν είναι απαραίτητο ένα ακραίο περιοριστικό σχέδιο διατροφής.

Ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, όπως αυτό που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, και γενικότερα φυτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

Προστατεύοντας το ήπαρ

Επειδή το ήπαρ είναι τόσο σημαντικό όργανο στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στον καθαρισμό του αίματός μας, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε πάντα –και όχι ορισμένες εποχές του χρόνου- μέτρα προστασίας. Μερικές συμβουλές:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να συμβάλει σε μια κατάσταση που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος. Η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής και η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
 • Ακολουθήστε τις συστάσεις που αναφέρονται στα φάρμακά σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η ετικέτα του φαρμάκου υποδεικνύει να μην πίνετε αλκοόλ ενώ το λαμβάνετε.
 • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το ήπαρ φιλτράρει και αποτοξινώνει το αλκοόλ πάνω από πολλά άλλα προϊόντα. Όταν υπάρχει υπερβολικό αλκοόλ στο αίμα, αυτό θα καταστρέψει τα ηπατικά κύτταρα.
 • Ασφαλές σεξ. Αυτό μειώνει τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως ιογενείς λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β ή C
 • Αποφύγετε τη χρήση παράνομων ναρκωτικών. Το ήπαρ φιλτράρει τοξικά υποπροϊόντα από τη χρήση ναρκωτικών. Η χρόνια χρήση, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη ήπατος, ειδικά όταν συνδυάζεται με αλκοόλ.
 • Μην μοιράζεστε βελόνες και μην χρησιμοποιείτε μολυσμένες βελόνες. Εάν έχετε τατουάζ ή θέλετε να κάνετε τρυπήματα στο σώμα, ρωτήστε για τις πρακτικές καθαρισμού του καταστήματος για να βεβαιωθείτε ότι οι βελόνες δεν μολύνονται.

Συντάκτης: Μαρία Γκέκα

Αρχική δημοσίευση: Naturanrg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ