Logodiatrofis.gr
Αφιερώματα

Το ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στην Κωνσταντινούπολη!

Κωνσταντινούπολη : Μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις, μία πόλη-θρύλος, συνώνυμο της δύναμης. 

 

Παραδοσιακά τούρκικα χαμάμ σε κεντρικά σημεία της Πόλης, παζάρια με μπαχαρικά, κοσμήματα, ρούχα, περατζάδες στα στενά σοκάκια, μιναρέδες, ιμάμηδες, πλανώδιοι μουσικοί, τελάληδες, αλλά και σιροπιαστά γλυκά, αχνιστά πιάτα, κεμπάπ, βόλτες στο Βόσπορο και απομεινάρια ένδοξης ελληνικής ιστορίας… Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα συνθέτουν το «πορτραίτο» της Πόλης…

Τούρκικα παραδοσιακά γλυκίσματα και φαγητά:
Στην Πόλη οι γαστριμαργικοί πειρασμοί είναι τόσοι πολλοί, τα μαγαζιά με ανατολίτικα γλυκίσματα εκατοντάδες και πολλά περισσότερα τα μικρά και μεγάλα εστιατόρια με κάθε λογής παραδοσιακά τούρκικα πιάτα. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τους πλανώδιους καστανάδες σε ανυποψίαστα μέρη,  τα τούρκικα γυράδικα που πουλάνε ντόνερ και κοκορέτσι σε σάντουιτς, τα ψαρό-σάντουιτς που πουλάνε παντού εκατέρωθεν της γέφυρας του Γαλατά, τα «μπαράκια» βιταμίνης που πουλάνε σαλέπι, φρούτα και χυμούς κάθε είδους και τέλος, τις περίεργες πατάτες γεμιστές με βούτυρο και διάφορες σάλτσες που πουλάνε τα «ταχυφαγία» τους, τότε φτιάχνουμε έναν καταπληκτικό συνδυασμό χοληστερίνης & τριγλυκεριδίων !!! Μία καλή μέθοδος, προκειμένου να ελέγξετε από τη μία το σωματικό σας βάρος και να μη στερηθείτε από την άλλη την Πολίτικη κουζίνα, είναι το περπάτημα !!!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, το οδοιπορικό στις Πολίτικες γεύσεις !!!

Νο1: Οι μεζέδες !
Βασικά συστατικά του πολίτικου μεζέ αποτελούν:  η λιωμένη μελιτζάνα, το χαλούμι, το καλαμάρι, η πάστα κόκκινης πιπεριάς με καρύδια, οι ελιές και το χταπόδι μεταξύ πολλών πολλών άλλων. Απαραίτητη συνοδεία αποτελεί η γνωστή μας ρακή (στην Τουρκία θυμίζει ούζο) !!!

Νο2: Ντολμάδες !
«Ντολμά» στα τουρκικά σημαίνει «γεμιστός». Οι τούρκικοι ντολμάδες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τους kiyma, που η γέμισή τους αποτελείται από κιμά, κρεμμύδι, κουκουνάρι, ρύζι με μπαχαρικά και ελαιόλαδο και σερβίρονται ζεστοί με γιαούρτι και τα κλασσικά ντολμαδάκια, που είναι η ίδια συνταγή χωρίς κρέας, με κάποια έξτρα μπαχαρικά και καρυκεύματα, που σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου (τα δικά μας ντολμαδάκια γιαλαντζί).

Νο3: Çiğ Köfte !
Μικρές μπουκίτσες πικάντικης & υπέροχης γεύσης που αναγνωρίζονται πανεύκολα στο δρόμο – μοιάζουν με πορτοκαλί αναχώματα τα οποία δέχονται τις γροθιές και τις πιέσεις εύσωμων Τούρκων. Çiğ Köfte θα πει «ωμός κεφτές», καθώς παλιότερα φτιαχνόταν από ωμό κιμά βοδινού ή αρνιού.
Στη θέση τους θα συναντήσετε την άλλη παραλλαγή τους, φτιαγμένη με πλιγούρι, ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό, πράσινο πιπέρι και (συνήθως) σάλτσα ντομάτας, σερβιρισμένη σε μαρούλι με μια φέτα λεμονιού.

Νο4 : Şalgam !
Şalgam (χυμός από γογγύλι), μια «επίθεση» στις αισθήσεις για τους πρωτάρηδες. Προέρχεται κυρίως από τα Άδανα και είναι αναρίθμητα τα τουρκικά μαγαζιά που το «εκθέτουν» σε μεγάλα βάζα στις προσόψεις τους –η γεύση του θυμίζει αρκετά χυμό από πικάντικο τουρσί. Βασικά του συστατικά: νερό, βιολετί καρότο, γογγύλι, αλάτι και πλιγούρι. Αποτελεί «βόμβα» αντιοξειδωτικών  λόγω της πολλής βιταμίνης C που περιέχει !!! Συνήθως συνοδεύει μια καλή μερίδα κεμπάπ ή χρησιμοποιείται ως «γιατρικό μετά από ένα δυνατό hangover από την πολλή ρακή…

Νο5: Lahmacun !
Η τούρκικη εκδοχή της πίτσας ! Μία ωοειδούς σχήματος ελαφρά τραγανή ζύμη, που έχει περαστεί με πικάντικη σως, συμπληρωμένη με κιμά και σερβίρεται με λαχανικά και μία φέτα λεμονιού.

Νο6: Κοκορέτσι !
Το kokoreç κατά βάση αποτελείται από έντερα αρνιού ή κατσικιού, στην καλύτερη δυνατή περίπτωση σε ηλικία θηλασμού, τυλιγμένα σε εντόσθια και παραγεμισμένα με ψιλοκομμένες καρδιές, πνεύμονες και νεφρά, που στη συνέχεια τοποθετούνται σε σούβλα πάνω στα αναμμένα κάρβουνα.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας κόβεται σε μικρά κομματάκια και σερβίρεται με λεμόνι, ελαιόλαδο, ρίγανη και αλατοπίπερο σε πλατιά ψωμάκια ή σε πιάτο με τουρσί και άλλες γαρνιτούρες.

Νο7: Μύδια !
Λατρεμένος μεζές, τα μύδια σερβίρονται τηγανιτά και συνδυάζονται με σάλτσα σκόρδου, ή ακόμα καλύτερα, γεμιστά με πικάντικο ρύζι, κουκουνάρι και σπανιότερα με σταφίδες !

Νο8: Μπακλαβάς !
Ο μπακλαβάς κάνει θραύση, με αυθεντικό αυτόν με το φιστίκι ! Τα υπέρλεπτα φύλλα αλευροζύμης γεμάτα με τριμμένα καρύδια και σιρόπι / μέλι που τον συνθέτουν κολάζουν ακόμα και τον πιο λιτοδίαιτο !

Νο9: Κιουνεφέ !
Κανταΐφι γεμιστό με τυρί κρέμα !

Νο10: Μπαχαρικά !
Η «Αιγυπτιακή Αγορά» ή αλλιώς η αγορά των μπαχαρικών μας περιμένει με αφθονία σε φυσικά διεγερτικά, βοτάνια και μαντζούνια !!! Θα ξελογιαστείτε με τις «χρωματιστές» ποικιλίες τσαγιού και μπαχαρικών που διαθέτει. Μία αγορά όλο άρωμα και γεύση που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος, όταν φθάνει στην Κωνσταντινούπολη.

 

Επιστημονική Επιμέλεια Κειμένου:
Σολωμού Ελένη,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,
Υπεύθυνη Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κεφαλονιά

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ