Παραδοσιακά εδέσματα του Αρχαγγέλου Ρόδου και η διατροφική τους αξία
ΡΙΦΙΚΗ
Η ριφική είναι ένα φαγητό το οποίο γινόταν δύο φορές το χρόνο. Την Κυριακή του Πάσχα και στην γιορτή της Aγίας Καθολικής τον δεκαπενταύγουστο. Συνοδευόταν και στις δύο μέρες από αυγούλες και κουλούρια του Πάσχα. Σήμερα, φτιάχνεται κυρίως Κυριακή του Πάσχα. Ετοιμάζεται σε πήλινο (ριφική) και ψήνεται για 24 ώρες στο ξυλόφουρνο.
Υλικά (Για 4 άτομα)
- 1 κιλό ρύζι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι άνηθο
- ½ κουταλάκι πιπέρι
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κουταλάκι κύμινο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 κουταλιά πάστα ντομάτας
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι 4 κουταλιές στο τηγάνι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα υλικά (ντομάτα, κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό και ντοματοπολτέ). Τα σοτάρουμε καλά για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι σοτάροντας ξανά μέχρι το μείγμα να απορροφήσει τα υγρά του έχοντας παράλληλα προσθέσει και ½ φλ νερό. Αλλατοπιπερώνουμε το κρέας και το βάζουμε στη ριφική, Προσθέτουμε το μείγμα ρυζιού και το ανάλογο νερό (για κάθε 3 φλ μείγμα ρυζιού είναι 6 φλ νερό).Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και το βάζουμε στο ξυλόφουρνο για 24 ώρες.
Για ποσότητα 200γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
733 |
16,4 gr |
40,1gr |
5,6gr |
0,2gr |
36% |
16% |
60% |
29% |
4% |
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΣΗΠ* |
2000 KCAL |
ΒΙΤΑΜ. Α |
10,4μg |
1000 |
1% |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
7,3 γρ |
125 |
5% |
ΒΙΤΑΜ. Ε |
5,8 mg |
10 |
58% |
ΛΙΠΟΣ |
40,1 γρ |
66 |
60% |
ΒΙΤΑΜ. Κ |
24,4μg |
80 |
30% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
1 γρ |
225 |
0% |
ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ |
5,2 mg |
60 |
8% |
ΝΕΡΟ |
60,5 γρ |
2500 |
2% |
ΦΟΛΙΚΟ |
0 |
200 |
0% |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
2 γρ |
25 |
8% |
ΝΙΑΣΙΝΗ |
0,3 mg |
15 |
2% |
ΣΑΚΧΑΡΑ |
16,4 γρ |
100 |
16% |
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ |
0 |
1,4 |
0% |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
5,6 γρ |
19 |
29% |
ΘΕΙΑΜΙΝΗ |
0 |
1,2 |
0% |
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ |
30 γρ |
26 |
115% |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
39,8 mg |
800 |
4% |
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ |
3,6 γρ |
19 |
18% |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
3,9 mg |
10 |
39% |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ |
88,3 γρ |
300 |
29% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
52,6mg |
350 |
15% |
ΚΑΛΙΟ |
248,9 mg |
4700 |
5 |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
6,5 mg |
800 |
0% |
ΝΑΤΡΙΟ |
206 mg |
2300 |
8 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ |
15,8 μg |
15 |
105% |
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ
Πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια, ένα έθιμοτυπικό έδεσμα για το Πάσχα
Υλικά (Για 4 δίσκους)
- 4 κιλά αλεύρι σίτου
- 1 κιλό αλεύρι άσπρο
- 2 φλ ελαιόλαδο
- 1 φλ βούτυρο βιτάμ
- 2 κουταλάκια κανέλα
- 1 ½ κουταλάκι μαστίχα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 αυγά για άλειμμα
- 8 γρ μαγιά
Εκτέλεση
Βάζουμε τα 5 κιλά αλεύρι ½ φλ φυτίνη, 2φλ λάδι, ζάχαρη ¾ κουτιού, 2 κουταλάκια κανέλα , 1 ½ κουταλάκια μαστίχα και 8γρ μαγιά ώστε να δημιουργηθεί ένα μείγμα και να έχουμε τη ζύμη. Τα πλάθουμε και τα αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσουν. ΄Επιετα, τα αλείφουμε με τα χτυπημένα αυγά για να πάρουν χρώμα στο ψήσιμο. Τα βάζουμε σε δίσκους και μετά στο φούρνο(200 βαθμούς). Αν ψηθούν στο ξυλόφουρνο σε μισή ώρα είναι έτοιμα.
Για ποσότητα 240γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
929 |
49,2 gr |
16,7gr |
1,9 gr |
0 |
46% |
49% |
25% |
10% |
0% |
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΣΗΠ* |
2000 KCAL |
ΒΙΤΑΜ. Α |
0μg |
1000 |
0% |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
18,8 γρ |
125 |
15% |
ΒΙΤΑΜ. Ε |
3,4 mg |
10 |
34% |
ΛΙΠΟΣ |
16,7 γρ |
66 |
25% |
ΒΙΤΑΜ. Κ |
11,1μg |
80 |
13% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
184,3 γρ |
225 |
81% |
ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ |
0 mg |
60 |
0% |
ΝΕΡΟ |
22,9γρ |
2500 |
0% |
ΦΟΛΙΚΟ |
0 |
200 |
0% |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
16,2 γρ |
25 |
64% |
ΝΙΑΣΙΝΗ |
10,5 mg |
15 |
70% |
ΣΑΚΧΑΡΑ |
49,2 γρ |
100 |
49% |
ΣΕΛΗΝΙΟ |
57,4 |
70 |
82% |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
1,9 γρ |
19 |
10% |
Β6 |
29,3 |
2 |
200% |
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ |
10 γρ |
26 |
38% |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
106,8 m |
800 |
13% |
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ |
2,7 γρ |
19 |
14% |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
5,3 mg |
10 |
53% |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ |
0 γρ |
300 |
0% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
151,6mg |
350 |
43% |
ΚΑΛΙΟ |
517 mg |
4700 |
11 |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
485,4mg |
800 |
60% |
ΝΑΤΡΙΟ |
7 mg |
2300 |
0 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ |
3,4 μg |
15 |
22% |
ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ
Γλύκισμα που το πρόσφεραν σε αρραβώνες και γάμους .Επίσης ήταν το δώρο στις ονομαστικές τους εορτές.
Υλικά (Για 1 πιατέλα)
- 3 κιλά αλεύρι σίτου
- 4 κιλά αλεύρι άσπρο
- 4 φλ αλεσίφα *
- 2 φλ χυμό πορτοκάλι
- 3 φλ ελαιόλαδο
- 4 κουτάλια αμμωνία
- 2 κουταλάκια ανθόνερο
Εκτέλεση
Φτιάχνεις μείγμα με τα υλικά σε μια λεκάνη και το ζυμώνουμε. Πλάθουμε και ανοίγουμε φύλο, το στριφογυρίζουμε πιάνοντας τις δύο άκρες και δημιουργούμε σαν πλεξούδα. Μετά βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει για λίγα λεπτά. Τα ψήνουμε ομαδικά 5-10 μαζί. Παίρνουμε ζάχαρη, μέλι και σουσάμι και τα ραντίζουμε.
Για ποσότητα 180γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
575 |
16 gr |
2,7gr |
0,1gr |
0,2 gr |
28% |
16% |
4% |
0% |
3% |
Για ποσότητα 410γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
1318 |
36,6 gr |
6,2 gr |
0,2gr |
0,4 gr |
65% |
36% |
9% |
1% |
7% |
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΣΗΠ* |
2000 KCAL |
ΒΙΤΑΜ. Α |
17,2μg |
1000 |
1% |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
37,5 γρ |
125 |
30% |
ΒΙΤΑΜ. Ε |
2,1 mg |
10 |
21% |
ΛΙΠΟΣ |
6,2 γρ |
66 |
9% |
ΒΙΤΑΜ. Κ |
28,1μg |
80 |
35% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
293,5 γρ |
225 |
130% |
ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ |
2,6 mg |
60 |
4% |
ΝΕΡΟ |
86,4γρ |
2500 |
3% |
ΦΟΛΙΚΟ |
0 |
200 |
0% |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
22,2γρ |
25 |
88% |
ΝΙΑΣΙΝΗ |
18 mg |
15 |
120% |
ΣΑΚΧΑΡΑ |
36,6 γρ |
100 |
36% |
ΣΕΛΗΝΙΟ |
60,8 |
70 |
86% |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
0,2γρ |
19 |
1% |
Β6 |
165,2 |
2 |
200% |
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ |
0,2 γρ |
26 |
0% |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
387,3 mg |
800 |
48% |
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ |
1,8γρ |
19 |
9% |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
9 mg |
10 |
90% |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ |
2,4 γρ |
300 |
0% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
200,7mg |
350 |
57% |
ΚΑΛΙΟ |
831 mg |
4700 |
17 |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
716,9mg |
800 |
89% |
ΝΑΤΡΙΟ |
390 mg |
2300 |
16 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ |
5,3 μg |
15 |
35% |
ΠΙΤΑΡΟΥΔΙΑ
Συχνό φαγητό που έφτιαχναν και μπορεί και να έτρωγαν ολόκληρη εβδομάδα
Υλικά (Για 4 άτομα)
- 1 κιλό αλεύρι σίτου
- 1 κρεμμύδι
- 3 ντομάτες
- 1 κολοκύθι
- 1 κουταλιά δυόσμο
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 15 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το μείγμα με τα υλικά σε 1 μπόλ χρησιμοποιώντας από το λάδι μας μόνο τις 5 κουταλιές . Βάζουμε στο τηγάνι τις υπόλοιπες 10 κουταλιές . Τα τηγανίζουμε και τα σερβίρουμε.
Για ποσότητα 100γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
332 |
5,3 gr |
11,1gr |
1,4gr |
0,1 gr |
16% |
5% |
16% |
7% |
1% |
Για ποσότητα 350γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
1161 |
18,5 gr |
38,8gr |
4,7gr |
0,2 gr |
58% |
18% |
58% |
24% |
4% |
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΣΗΠ* |
2000 KCAL |
ΒΙΤΑΜ. Α |
7,1μg |
1000 |
0% |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
35,8 γρ |
125 |
28% |
ΒΙΤΑΜ. Ε |
7,2 mg |
10 |
72% |
ΛΙΠΟΣ |
38,8γρ |
66 |
58% |
ΒΙΤΑΜ. Κ |
25,3mg |
80 |
31% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
184,7γρ |
225 |
82% |
ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ |
8,8 mg |
60 |
14% |
ΝΕΡΟ |
90,6γρ |
2500 |
3% |
Β12 |
0 |
2 |
0% |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
31,5γρ |
25 |
126% |
ΝΙΑΣΙΝΗ |
15,4 mg |
15 |
102% |
ΣΑΚΧΑΡΑ |
18,5 γρ |
100 |
18% |
ΣΕΛΗΝΙΟ |
177,5 mg |
70 |
253% |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
4,7γρ |
19 |
24% |
Β6 |
0 |
2 |
0% |
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ |
25,3 γρ |
26 |
97% |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
104,3mg |
800 |
13% |
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ |
5,5γρ |
19 |
28% |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
10,7 mg |
10 |
107% |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ |
0,8 γρ |
300 |
0% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
356,5mg |
350 |
101% |
ΚΑΛΙΟ |
1211,5 mg |
4700 |
25 |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
879,1mg |
800 |
109% |
ΝΑΤΡΙΟ |
210 mg |
2300 |
9 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ |
7,5 μg |
15 |
50% |
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
Φαγητό που το πρόσφεραν και συνεχίζουν να το προσφέρουν στους γάμους.
Υλικά (Για 4 άτομα)
- 2 κιλά ζωμό κατσίκι
- 2 κιλά αλεύρι σίτου
- 1 κιλό αλεύρι άσπρο
- 1 κουταλιά αλάτι
- 1 φλ φυτίνη
- 100γρ τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
Παίρνουμε το αλεύρι και το νερό το αναμειγνύουμε μέχρι να γίνει μείγμα συμπαγές. Τα πλάθουμε ανοίγοντας φύλο, τα τυλίγουμε με ένα πλάστη του 1 μέτρου. Το το κόβουμε σε λωρίδες μακρόστενες. Το αφήνουμε στον ήλιο να ¨ξεραθεί¨ για 2-3 ώρες. Μετά βάζουμε το κρέας στη κατσαρόλα και το βράζουμε. Χρησιμοποιούμε το ζωμό από το κρέας και συμπληρώνοντας στη κατσαρόλα τις λωρίδες από την ζύμη μας τα ψήνουμε. Χρειάζεται πολύ καλό και συχνό ανακάτεμα. Ψήνεται για 3 τέταρτα. Τσιγαρίζουμε 1 φλ φυτίνη και το ρίχνουμε μαζί με το τυρί μέσα στην κατσαρόλα. Σερβίρουμε.
Για ποσότητα 400γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
1294 |
55,1 gr |
10,7gr |
4,5gr |
0,6 gr |
64% |
55% |
16% |
23% |
12% |
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΣΗΠ* |
2000 KCAL |
ΒΙΤΑΜ. Α |
68,4μg |
1000 |
6% |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
40,7 γρ |
125 |
32% |
ΒΙΤΑΜ. Ε |
0,2 mg |
10 |
2% |
ΛΙΠΟΣ |
10,7 γρ |
66 |
16% |
ΒΙΤΑΜ. Κ |
18,7μg |
80 |
23% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
273,9 γρ |
225 |
121% |
ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ |
0 mg |
60 |
0% |
ΝΕΡΟ |
68,7γρ |
2500 |
2% |
Β12 |
0,8 |
2 |
40% |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
10,1γρ |
25 |
40% |
ΝΙΑΣΙΝΗ |
13,5 mg |
15 |
90% |
ΣΑΚΧΑΡΑ |
55,1 γρ |
100 |
55% |
ΣΕΛΗΝΙΟ |
4,9 |
70 |
7% |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
4,5γρ |
19 |
23% |
Β6 |
263,3 |
2 |
200% |
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ |
2 γρ |
26 |
7% |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
717,8mg |
800 |
89% |
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ |
0,2γρ |
19 |
1% |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
6,8 mg |
10 |
68% |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ |
25 γρ |
300 |
8% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
77,8mg |
350 |
22% |
ΚΑΛΙΟ |
502 mg |
4700 |
10 |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
522,4mg |
800 |
65% |
ΝΑΤΡΙΟ |
619 mg |
2300 |
26 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ |
4,4 μg |
15 |
29% |
ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ
Γλύκισμα που συνόδευε τα φαγητά της Καθαρής Δευτέρας
Υλικά (Για 1 πιατέλα)
- 1 κιλό ταχίνι
- 1 κιλό αλεύρι σίτου
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλιά ανθόνερο
Εκτέλεση
Παίρνουμε 4 κιλά αλεύρι και νερό, τα ανακατέβουμε ώσπου να γίνει μείγμα. Το πλάθουμε να ανοίξει να γίνει φύλο. Προσθέτουμε το ταχίνι 2 κουταλιές και ζάχαρη 2 κουταλάκια σε κάθε φύλο. Το τυλίγουμε στριφογυρίζοντας το πιάνοντας τις δύο άκρες και μετά το πιέζουμε να γίνει επίπεδο( όχι τελείως). Τέλος, το βάζουμε στο τηγάνι για λίγα λεπτά και μετά το σερβίρουμε.
Για ποσότητα 200γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
930 |
50,8 gr |
45gr |
0gr |
0 gr |
46% |
50% |
68% |
0% |
0% |
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΣΗΠ* |
2000 KCAL |
ΒΙΤΑΜ. Α |
0μg |
1000 |
0% |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
22,5 γρ |
125 |
18% |
ΒΙΤΑΜ. Ε |
0 mg |
10 |
0% |
ΛΙΠΟΣ |
45 γρ |
66 |
68% |
ΦΟΛΙΚΟ |
81,7mg |
200 |
40% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
121,8 γρ |
225 |
54% |
ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ |
3,3 mg |
60 |
5% |
ΝΕΡΟ |
13,4γρ |
2500 |
0% |
Β12 |
0 |
2 |
0% |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
5,9γρ |
25 |
23% |
ΝΙΑΣΙΝΗ |
7,5 mg |
15 |
50% |
ΣΑΚΧΑΡΑ |
50,8 γρ |
100 |
50% |
ΣΕΛΗΝΙΟ |
1,2 mg |
70 |
1% |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
0γρ |
19 |
0% |
Β6 |
65 |
2 |
200% |
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ |
0 γρ |
26 |
0% |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
244,5mg |
800 |
30% |
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ |
0γρ |
19 |
0% |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
5 mg |
10 |
50% |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ |
0 γρ |
300 |
0% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
16,8mg |
350 |
4% |
ΚΑΛΙΟ |
500,6 mg |
4700 |
10 |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
750,1mg |
800 |
93% |
ΝΑΤΡΙΟ |
31 mg |
2300 |
1 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ |
4,2 μg |
15 |
28% |
ΨΩΜΙΟ
Καθόλου τυχαία ονομασία.. Όταν ζύμωναν για να φτιάξουν ψωμί, ένα κομμάτι από τη ζύμη το ξεχώριζαν και έφτιαχναν τις πίτες . Κάθε Σάββατο ζύμωναν ψωμιό και έφτιαχναν τηγανήτες
Υλικά (Για 1 πιατέλα)
- 1/2 κιλό αλεύρι σίτου
- 10 φλ νερό
- 15 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 2 κουταλιές μέλι
Εκτέλεση
Παίρνουμε το αλεύρι με το νερό και ζυμώνω μέχρι να γίνει μείγμα. Το χωρίζω σε μικρά κομμάτια, τα ανόιγω με τον πλάστη. Βάζουμε 3 κουταλιές λάδι μέσα και το τυλίγουμε στριφογυρίζοντας το αι το πιέζουμε να γίνει επίπεδο. Το βάζουμε σε τηγάνι με λάδι ½ φλ για λίγα λεπτά ώσπου να κοκκινίσει και το σερβίρουμε με ζάχαρη ,μέλι και κανέλα.
Για ποσότητα 300γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
829 |
2,8 gr |
13,9gr |
1,3gr |
0 gr |
41% |
2% |
21% |
6% |
0% |
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΣΗΠ* |
2000 KCAL |
ΒΙΤΑΜ. Α |
0μg |
1000 |
0% |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
21,4 γρ |
125 |
17% |
ΒΙΤΑΜ. Ε |
3,5 mg |
10 |
35% |
ΛΙΠΟΣ |
13,9 γρ |
66 |
21% |
ΒΙΤΑΜ. Κ |
10,1mg |
80 |
12% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
162 γρ |
225 |
72% |
ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ |
0 mg |
60 |
0% |
ΝΕΡΟ |
102γρ |
2500 |
4% |
Β12 |
0 |
2 |
0% |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
21,5γρ |
25 |
86% |
ΝΙΑΣΙΝΗ |
12,9 mg |
15 |
86% |
ΣΑΚΧΑΡΑ |
2,8 γρ |
100 |
2% |
ΣΕΛΗΝΙΟ |
81,4 mg |
70 |
116% |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
1,3γρ |
19 |
6% |
Β6 |
0 |
2 |
0% |
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ |
7,2 γρ |
26 |
27% |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
101,6mg |
800 |
12% |
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ |
3γρ |
19 |
15% |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
6,4 mg |
10 |
64% |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ |
0 γρ |
300 |
0% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
209,6mg |
350 |
59% |
ΚΑΛΙΟ |
663,7 mg |
4700 |
14 |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
634,4mg |
800 |
79% |
ΝΑΤΡΙΟ |
13 mg |
2300 |
0 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ |
5 μg |
15 |
33% |
ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ
Οι γνωστές σε όλους τηγανήτες, σε μια αρχαγγελίτικη παραδοσιακή συνταγή
Υλικά (Για 4 άτομα)
- 1/2 κιλό αλεύρι σίτου
- 3 φλ νερό
- 10 κουταλιές ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι σουσάμι
- 1 κουταλάκι μέλι
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
Εκτέλεση
Παίρνουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με νερό και φτιάχνουμε υγρό μείγμα (κουρκούτι). Προσθέτουμε το αλάτι. Βάζουμε ½ φλ λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε από μία κουταλιά στο τηγάνι ώσπου να κοκκινίσει. Τις σερβίρουμε ραντισμένες με ζάχαρη , μέλι και κανέλα.
Για ποσότητα 200γρ.:
KCAL |
ΖΑΚΧΑΡΑ |
ΛΙΠΟΣ |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
ΑΛΑΤΙ |
475 |
0,9 gr |
24,4gr |
3,2gr |
0,1 gr |
23% |
0% |
36% |
16% |
2% |
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ |
ΠΟΣΟΤΗΤΑ |
ΣΗΠ* |
2000 KCAL |
ΒΙΤΑΜ. Α |
0μg |
1000 |
0% |
ΠΡΩΤΕΙΝΗ |
10,7 γρ |
125 |
8% |
ΒΙΤΑΜ. Ε |
3,9 mg |
10 |
39% |
ΛΙΠΟΣ |
24,4 γρ |
66 |
36% |
ΒΙΤΑΜ. Κ |
15mg |
80 |
18% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ |
59,5γρ |
225 |
26% |
ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ |
0 mg |
60 |
0% |
ΝΕΡΟ |
88,3γρ |
2500 |
3% |
Β12 |
0 |
2 |
0% |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
9,1γρ |
25 |
36% |
ΝΙΑΣΙΝΗ |
4,5 mg |
15 |
30% |
ΣΑΚΧΑΡΑ |
0,9 γρ |
100 |
0% |
ΣΕΛΗΝΙΟ |
53,4 mg |
70 |
76% |
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ |
3,2γρ |
19 |
16% |
Β6 |
0 |
2 |
0% |
ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ |
17 γρ |
26 |
65% |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ |
67,6mg |
800 |
8% |
ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ |
3γρ |
19 |
15% |
ΣΙΔΗΡΟΣ |
3,1 mg |
10 |
31% |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ |
0 γρ |
300 |
0% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ |
110,5mg |
350 |
31% |
ΚΑΛΙΟ |
310,8 mg |
4700 |
6 |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ |
264,9mg |
800 |
33% |
ΝΑΤΡΙΟ |
138 mg |
2300 |
6 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ |
3,1 μg |
15 |
20% |
*ΣΗΠ: Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
*Αλεσίφα: είναι ανάμειξη στάχτης με νερό σε μπόλ όπου αφήνεις την στάχτη να γίνει κατακάθι και χρησιμοποιείς το νερό στη συνταγή
Επιμέλεια αφιερώματος