Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Άφησε το αυτοκίνητο σου στο σπίτι για να χάσεις βάρος

Το να αφήνεις το αυτοκίνητο στο σπίτι βοηθά στην απώλεια βάρους.

 

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου East Anglia (UEA) και του κέντρου έρευνας για τη δίαιτα και τη φυσικά δραστηριότητα (CEDAR).

Νέα μελέτη δείχνει ότι η αλλαγή από το να οδηγάει κάποιος στη δουλειά στο να χρησιμοποιεί τις δημόσιες συγκοινωνίες, το ποδήλατο ή ακόμα και να περπατάει μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος σε περίοδο 2 ετών.

Τα ευρήματα προέρχονται από την ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε ότι η μετάβαση στη δουλειά με το ποδήλατο ή τα πόδια μπορεί να βελτιώσει το ευ ζην και την ψυχική υγεία. Ελπίζουν ότι η πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα παχυσαρκίας σε επίπεδο πληθυσμού.

Η αναλογία των ανθρώπων που μετακινούνται με το αυτοκίνητο στην Αγγλία και στην Ουαλία έχει αυξηθεί από 42% σε 67% τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο αρχηγός της ερευνητικής ομάδας Adam Martin από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA είπε: “Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παχυσαρκία και το υπέρβαρο συνδέεται με ένα εύρος παθήσεων, κυρίως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο”. “Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την πιθανότητα συνεισφοράς στη μείωση του βάρους του πληθυσμού βοηθώντας τους επιβάτες να υιοθετήσουν τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή τους ρουτίνα μέσω του περπατήματος, της ποδηλασίας και της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών κατά τη μετάβασή τους στην εργασία τους”.

Η ερευνητική ομάδα από το UEA, το πανεπιστημίου του Cambridge και το πανεπιστημίου του York βάσισαν τα αποτελέσματά τους στην ανταπόκριση πάνω από 4.000 ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη British Household Panel Survey (BHPS) ανάμεσα στο 2004 και στο 2007.

Οι επιβάτες ανέφεραν τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνταν προς την εργασία τους κάθε μέρα και το ύψος και το βάρος τους στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά από αναλύσεις για να δουν αν η αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς προς την εργασία είχε επίδραση στο σωματικό βάρος. Καθώς η σύνδεση του τρόπου μεταφοράς προς την εργασία με το βάρος είναι ευκολονόητος, δεν έχει μελετηθεί σε μια προοπτική μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια εθνική μελέτη.

Ο Adam Martin είπε: “Βρήκαμε πως η αλλαγή από το αυτοκίνητο στο περπάτημα, την ποδηλασία ή τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών σχετίζεται με μια μέση μείωση του ΔΜΣ κατά 0,32 Kg/m2 που μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 1 κιλού για το μέσο άνθρωπο”.

“Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια σχετικά μικρή διαφορά στο συνολικό βάρος , όμως επιπλέον βρήκαμε ότι όσο περισσότερο διαρκεί η αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς τόσο πιο ισχυρή είναι η συσχέτιση. Για εκείνους που η μεταφορά τους διαρκούσε περισσότερο από 30 λεπτά, υπήρχε μια μέση μείωση στο ΔΜΣ κατά 2,25 Kg/m2 που μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 7 κιλών για το μέσο άνθρωπο”.

Επίσης η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η υιοθέτηση του αυτοκινήτου ως μέσου μεταφοράς στην εργασία σχετίζεται με αύξηση του ΔΜΣ κατά 0,34 Kg/m2.

“Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης είναι ότι είχαμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε την απώλεια βάρους ανάμεσα σε επιβάτες που έκαναν ή όχι την αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς προς την εργασία τους. Παρόλα αυτά είναι μια μελέτη παρατήρησης οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά το αίτιο και το αποτέλεσμα”. “Σε συνδυασμό με άλλα πιθανά οφέλη στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον που σχετίζονται με το περπάτημα, την ποδηλασία και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση των παρεμβάσεων με σκοπό ένα μεγαλύτερο ποσοστό επιβατών να χρησιμοποιούν αυτές τις πιο βιώσιμες μορφές μεταφοράς“.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
konstantinos.kkranio.kraniotis(a)gmail.com

 

Read this article in english
Leaving your car at home could help shed pounds

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ