Logodiatrofis.gr
CRASH TEST στις δίαιτες

Αδυνατίστε με χορτοφαγία!

Οι επιστήμονες διερωτώνται αν η χορτοφαγία είναι μόδα ή ανάγκη… 

 

Έχει περάσει η εποχή όπου οι χορτοφάγοι αποτελούσαν μικρή μερίδα του πληθυσμού, καθώς παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη τάση να ακολουθούν την χορτοφαγία πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως.

Οι λόγοι; Θρησκευτικοί, ηθικοί, υγείας αλλά και για λόγους αδυνατίσματος!…

Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρκίνου, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και ο Αμερικάνικος Σύλλογος της Υγείας της Καρδιάς, όλοι συστήνουν μία διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα και με περιορισμό στις ζωικές τροφές. Μία χορτοφαγική δίαιτα περιλαμβάνει αφθονία αντιοξειδωτικών, φυτοχημικά συστατικά και φυτικές ίνες, ενώ είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και χοληστερόλη, και όλα συνηγορούν σε υγιή απώλεια βάρους και παράλληλα στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Χορτοφαγικές δίαιτες

Ο όρος “Vegetarian” περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους:

  • Vegan – η πιο αυστηρή δίαιτα, όπου δεν καταναλώνεται κανένα ζωικό τρόφιμο και επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση φυτικών τροφίμων.
  • Lacto-vegetarian – Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί.
  • Ovo-vegetarian – Επιτρέπεται και η κατανάλωση αυγών.
  • Lacto-ovo vegetarian – Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών.
  • Pesco-vegetarian – Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
  • Flexitarian – Εδώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις, συνήθως περιλαμβάνει τον lacto-ovo vegetarian, ο οποίος περιστασιακά τρώει κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο. Μερικές φορές ονομάζεται και semi-vegetarian.

Για να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή διατροφική ισορροπία, θα πρέπει να υπάρχει μία καλή ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβάνοντας μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρια, όσπρια, και προϊόντα σόγιας.

Οι Vegans, οι οποίοι καταναλώνουν αποκλειστικά φυτικές τροφές χωρίς γαλακτοκομικά και αυγά, ίσως να έχουν πρόβλημα πρόσληψης επαρκούς ποσότητας βιταμίνης B12, ωμεγα-3 λιπαρών οξέων, πρωτεΐνης, ψευδαργύρου, βιταμίνης D, και ασβεστίου, τα οποία με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς, μπορούν να καλυφτούν στους υγιείς ενήλικες, αλλά μπορεί να χρειαστούν και διατροφικά συμπληρώματα.

Είναι γεγονός ότι οι ενήλικες και τα παιδιά που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή είναι γενικά πιο αδύνατοι από τους nonvegetarians. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι μια χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει συνήθως λιγότερο κορεσμένο λίπος και περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, δηλαδή τρόφιμα που είναι πιο χορταστικό και λιγότερο πυκνά σε θερμίδες.

Αλλά μια χορτοφαγική διατροφή δεν είναι αυτομάτως χαμηλή σε θερμίδες. Χρειάζεται σωστός διατροφικός σχεδιασμός δίνοντας προτεραιότητα στο μέγεθος της μερίδας αλλά και στους συνδυασμούς. Εξάλλου, βασικά στοιχεία για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι το ίδιο για χορτοφάγους και nonvegetarians: Υγιεινή διατροφή, ποικιλία στα τρόφιμα, ενεργειακό ισοζύγιο, επαρκής ενυδάτωση και υψηλή αντιοξειδωτική προστασία.

Συμβουλές απώλειας βάρους με τη χορτοφαγία:

  • Τρώτε 6 μικρά γεύματα κάθε 3 ώρες. Η συχνότητα των σωστών γευμάτων ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και χάνουμε περισσότερο λίπος.
  • Πίνετε καθημερινά 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη. Προαιρετικά προσθέστε και αφέψημα από Λουΐζα και σημύδα.
  • Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ωμό παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα.
  • Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων και μετάλλων που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού και κατ’ επέκταση στην ταχύτερη απώλεια λίπους.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, τυποποιημένα γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα, καθώς προσφέρουν αρκετές θερμίδες με χαμηλή θρεπτική αξία.

kokkalhΑναστασία Δ. Κόκκαλη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων , British Dietetic Association

Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

anastasiakokkali@hotmail.com

anaskokkali@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ