Logodiatrofis.gr
Διατροφή Συμβουλες & Tips

7 τρόφιμα και συμπληρώματα που ανεβάζουν τη λίμπιντο!

Δεν είναι ασυνήθιστη πια η αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Αν και ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες, οι περισσότεροι προτιμούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που είναι άμεσα διαθέσιμες και πιθανόν έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λίμπιντο και στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Παρακάτω αναλύονται 7 τρόφιμα και συμπληρώματα για αυτόν τον σκοπό:

1. Τριβόλι

Το Τριβόλι είναι ένα μικρό φυλλώδες φυτό του οποίου οι ρίζες είναι δημοφιλές στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Είναι επίσης ευρέως γνωστό ως αθλητικό συμπλήρωμα και διατίθεται συνήθως στην αγορά για την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης και τη βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ενώ μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, φαίνεται να αυξάνει τη σεξουαλική ορμή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μια μελέτη 2 μηνών σε άνδρες αποκάλυψε ότι η λήψη 750-1.500 mg Tribulus terrestris καθημερινά βελτίωσε τη σεξουαλική επιθυμία στο 79% αυτών.

2. Μάκα

Το Maca (Lepidium meyenii) είναι ένα λαχανικό που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γονιμότητας και της σεξουαλικής επιθυμίας.

Μπορείτε να αγοράσετε συμπληρώματα σε διάφορες μορφές, όπως σκόνες, κάψουλες και υγρά εκχυλίσματα.

Μια μελέτη 12 εβδομάδων σημείωσε ότι το 42% των ανδρών που έλαβαν 1.500-3.000 mg maca ημερησίως εμφάνισαν αυξημένη σεξουαλική ορμή.

Επιπλέον, σε μια ανασκόπηση 4 μελετών σε 131 άτομα, η λήψη maca με συνέπεια για τουλάχιστον 6 εβδομάδες βελτίωσε τη σεξουαλική επιθυμία.

Βοήθησε επίσης στη θεραπεία της ήπιας στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες καθώς και στην καταπολέμηση της απώλειας λίμπιντο που μπορεί να συμβεί ως παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

3. Κόκκινο τζίνσενγκ

Το Ginseng – και ειδικότερα το κόκκινο ginseng – μπορεί να βοηθήσει στη χαμηλή λίμπιντο και να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Μια μελέτη 20 εβδομάδων σε 32 γυναίκες εμμηνόπαυσης διαπίστωσε ότι η λήψη 3 γραμμαρίων κόκκινου ginseng την ημέρα βελτίωσε σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία.

Το κόκκινο τζίνσενγκ είναι γενικά καλά ανεκτό αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πονοκεφάλους και στομαχικές διαταραχές.

4. Τριγωνέλλα

 Η Τριγωνέλλα είναι ένα δημοφιλές βότανο στην εναλλακτική ιατρική που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λίμπιντο και στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Περιέχει ενώσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας για την παραγωγή ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Μια μελέτη 6 εβδομάδων σε 30 άνδρες διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με 600 mg εκχυλίσματος τριγωνέλλας καθημερινά αύξησε τη δύναμη και βελτίωσε τη σεξουαλική λειτουργία.

5. Σαφράν

Το Σαφράν είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που προέρχεται από το λουλούδι Crocus sativus.

Οι πολλές παραδοσιακές του χρήσεις κυμαίνονται από τη μείωση του άγχους έως τη δράση ως αφροδισιακό μπαχαρικό, ειδικά για άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.

Μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 38 γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο, που λάμβανανα αντικαταθλιπτικά, διαπίστωσε ότι η λήψη 30 mg σαφράν ημερησίως βελτίωσε σημαντικά  τη σεξουαλική ευχαρίστηση, την επιθυμία και τη διέγερση σε άνδρες και γυναίκες.   

6. Γκίνγκο Μπιλόμπα

Το Gingko biloba είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα βοτάνων στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η χαμηλή λίμπιντο.

Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους αποκαλύπτουν μικτά αποτελέσματα.

Μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 63 άτομα διαπίστωσε ότι η λήψη μέσης δόσης 209 mg gingko biloba καθημερινά βοήθησε στη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με αντικαταθλιπτικά – χαμηλά επίπεδα επιθυμίας, διέγερσης ή / και ευχαρίστησης – στο 84% των συμμετεχόντων.

7. L-κιτρουλίνη

Η L-κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά από το σώμα σας. Το σώμα σας το μετατρέπει στη συνέχεια σε L-αργινίνη, η οποία βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος παράγοντας νιτρικό οξείδιο για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να θεραπεύσει τη στυτική δυσλειτουργία.

Για παράδειγμα, μια μικρή, μηνιαία μελέτη σε 24 άνδρες με ήπια στυτική δυσλειτουργία διαπίστωσε ότι η λήψη 1,5 γραμμάρια L-κιτρουλίνης ημερησίως βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα στο 50% των συμμετεχόντων.

Η L-κιτρουλίνη διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας ή σκόνης αλλά είναι φυσικά παρούσα σε τρόφιμα όπως καρπούζι, μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Άλλα αφροδισιακά τρόφιμα

Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που προωθούνται συνήθως ως ‘’αφροδισιακά τρόφιμα’’ όπως:

– Στρείδια. Αρκετές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα στρείδια μπορούν να ενισχύσουν τη λίμπιντο, αλλά δεν υπάρχει ανθρώπινη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

– Σοκολάτα. Αν και η σοκολάτα πιστεύεται ευρέως ότι ενισχύει τη λίμπιντο, ειδικά στις γυναίκες.

– Ξηροί καρποί. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί, ειδικά τα φιστίκια, μπορούν να ενισχύσουν τη λίμπιντο στους άνδρες.

– Καρπούζι. Αυτό το δημοφιλές φρούτο είναι μια καλή πηγή L-κιτρουλίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει με τη στυτική δυσλειτουργία.

– Λυγαριά. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η λυγαριά μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) στις γυναίκες, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προσφέρει αποτελέσματα ενίσχυσης της λίμπιντο.

– Καφές. Περιέχει καφεΐνη και πολυφαινόλες, τις οποίες ορισμένες μελέτες συνδέουν με χαμηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

– Αλκοόλ. Αν και το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν την ερωτική διάθεση, δεν ενισχύει τη λίμπιντο. Στην πραγματικότητα, η υψηλή πρόσληψη συνδέεται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Συνοψίζοντας

Αν θέλετε να ενισχύσετε τη σεξουαλική σας επιθυμία τα παραπάνω τρόφιμα και συμπληρώματα μπορεί να λειτουργήσουν ακόμη και ως αφροδισιακά. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι ευρέως διαθέσιμα, καθιστώντας τα ενσωματωμένα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Λάβετε υπόψη ότι μερικά από αυτά τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που ενισχύουν τη λίμπιντο μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα. Εάν παίρνετε φάρμακα, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε έναν ιατρό εκ των προτέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ