H σόγια αποτελεί εδώ και αιώνες καθημερινή τροφή κυρίως στους Ασιάτες.
Υλικά για 4 μερίδες
- 500γρ. Σπαγγέτι με σόγια
- 20γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2κ.σ. φύλλα και ανθούς κάπαρης
- Μαύρο πιπέρι
- 4κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βράζουμε σε μία κατσαρόλα τα σπαγγέτι με σόγια Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε τις ελιές, την ντομάτα και τους ανθούς της κάπαρης μαζί με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε 2 κ.σ. από το νερό που έβρασαν.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο σκεύος με τη ντομάτα, την κάπαρη και τις ελιές.
- Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε και τα ανακατεύουμε καλά σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
- Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα φύλλα κάπαρης.
Διατροφικό σχόλιο: Πολλές μελέτες συμπεραίνουν πως η σόγια αποτελεί παράγοντα μακροζωίας για πολλούς λαούς, αλλά και καλής υγείας, αφού δρα αποτρεπτικά σε πολλές ασθένειες. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως τα προϊόντα σόγιας λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτοοιστρογόνα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ελαφριά και χορταστική πρόταση γεμάτη από ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) για «γρήγορη» ενέργεια, και κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, εφοδιάζει τον οργανισμό με σημαντική ποσότητα μονάδων ORAC και με επιμέρους σημαντικές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως είναι οι βιταμίνες C, Ε, λυκοπένιο και η ολευρωπαΐνη. Οι συγκεκριμένες ουσίες προστατεύουν τα αγγεία, συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και την υγεία του δέρματος.
Πρόταση σερβιρίσματος: Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα μια μικρή κονσέρβα τόνο σε λάδι ή 6 γαρίδες
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (in vitro):3.100