Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Οι 5 ασθένειες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να αγνοήσεις

ασθένειες του καλοκαιριού

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τις ασθένειες του καλοκαιριού!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του έχει φέρει την υψηλή θερμοκρασία, την ανέμελη διάθεση και φυσικά τις διακοπές.

Μην ξεχνιέσαι όμως γιατί υπάρχουν και διάφορες ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αν δεν τις διαχειριστούμε έγκαιρα.

Μπορεί να διανύουμε ακόμη την περίοδο πανδημίας αλλά δεν πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή μόνο για τον covid διότι ταυτόχρονα υπάρχουν και διάφορες εποχικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σημαντικές επιπλοκές όταν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Οι 5 καλοκαιρινές ασθένειες

Θερμοπληξία:

Η θερμοπληξία αποτελεί ίσως και την πιο κοινή ασθένεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί πολλές φορές να την έχετε αντιμετωπίσει ως κάτι απλό, όμως αν δεν αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Συμπτώματα

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Γρήγορο σφυγμό
 • Υψηλή θερμοκρασία σώματος
 • Σύγχυση
 • Ζάλη

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επηρεάσει αμέσως τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους μύες του σώματος κ.λπ. Η θερμοπληξία μπορεί να ελεγχθεί ή να αποφευχθεί με τη λιγότερη έκθεση στον ήλιο.

Καλό είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. Αν οπωσδήποτε πρέπει εκείνες τις ώρες να είστε σε εξωτερικούς χώρους καλό είναι να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το σώμα σας, καπέλο και σίγουρα να δροσίζεστε συχνά με οποιοδήποτε τρόπο.

Ηλιακό έγκαυμα:

Πολλοί από εμάς παραμένουμε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό ή οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας προστατεύσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εγκαύματα από τον ήλιο σε διάφορα μέρη του σώματος μας.

Μάλιστα παραμελούμε το συγκεκριμένο γεγονός διότι θεωρούμε πως στη συνέχεια το κάψιμο θα μετατραπεί σε μαύρισμα.

Συμπτώματα 

 • Ροζ ή κοκκινωπή επιδερμίδα
 • Ήπια ζάλη
 • Κόπωση

Για να προστατευτείτε από τα ηλιακά εγκαύματα, εφαρμόστε μια αντηλιακή λοσιόν στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας 20 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο.

Μην αγνοείτε το πρόσωπο, τα χείλη, τα αυτιά, το τριχωτό της κεφαλής (αν έχετε φαλάκρα) και τα πόδια. Επίσης, αναζητήστε ένα balm για τα χείλη με SPF.

Εάν ένα άτομο πάθει ηλιακό έγκαυμα, τότε χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως το δέρμα.

Ο πόνος, το πρήξιμο και η δυσφορία μπορούν να ανακουφιστούν με δροσερά ντους, κρύα επιθέματα και ανακουφιστικές κρέμες.

Τροφική δηλητηρίαση:

Λόγω της υπερβολικής ζέστης το καλοκαίρι, το φαγητό μπορεί να χαλάσει γρήγορα. Η τροφική δηλητηρίαση αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή μπαγιάτικων τροφίμων, που οδηγεί σε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, βάλτε τα τρόφιμα που έχουν απομείνει μέσα στο ψυγείο. Το φαγητό πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο για να μην χαλάσει.

Όταν αγοράζετε ωμά λαχανικά και φρούτα, βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία δεν έχει φυσαλίδες στο επάνω μέρος των φρούτων ή των λαχανικών, καθώς αυτό είναι σημάδι αλλοίωσης.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν μυρίζει άσχημα πριν το αγοράσετε.

Συμπτώματα 

 • Στομαχόπονος
 • Πυρετός
 • Ναυτία
 • Ακραίος πονοκέφαλος
 • Κούραση και αδυναμία

Διάρροια:

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας έχει συνέπειες και στο φαγητό μιας και η ζέστη το αλλοιώνει γρηγορότερα. Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια.

Αυτό που πρέπει να κάνετε στην προκειμένη περίπτωση είναι να πίνετε νερό μόνο αφού το βράσετε και να πλένετε καλά τα λαχανικά πριν και αφού τα κόψετε σε φέτες. Η οξεία διάρροια εμφανίζεται όταν η κατάσταση διαρκεί από μία έως δύο ημέρες.

Μπορεί να εμφανίσετε διάρροια ως αποτέλεσμα ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης ή τροφικής δηλητηρίασης.

Κνησμός:

Ο κνησμός δημιουργείται από κόκκινα εξανθήματα που εμφανίζονται λόγω υπερβολικής υγρασίας και θερμότητας. Η θερμότητα μπορεί να προκληθεί από την απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων.

Συμπτώματα

 • Μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα
 • Κόκκινα εξογκώματα που μετατρέπονται σε φουσκάλες
 • Ερυθρότητα γύρω από το δέρμα
 • Συνεχής έξαρση των εξανθημάτων μετά από έκθεση στον ήλιο

Συντακτική ομάδα Bestofyou Team

Αρχική δημοσίευση στο bestofyou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ