Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Σούπα & Χόρτασα !

Είναι αναμφισβήτητα από τα πιο εύκολα, νόστιμα και “βολικά” φαγητά.

 

Με μεγάλη ποικιλία συνταγών και συνδυασμών, μία σούπα μπορεί να καταναλωθεί τόσο σαν πλήρες γεύμα όσο σαν ορεκτικό ή γρήγορο σνακ, με σκοπό να “ικανοποιήσει” την πείνα μας, να μας ζεστάνει το χειμώνα ή απλά να συνοδεύσει ένα επίσημο γεύμα μας!

Η ιστορία της σούπας μετρά πολλά χρόνια, αφού υπάρχουν στοιχεία που δηλώνουν την κατανάλωση σούπας 10.000 χρόνια πριν. Έχει υπάρξει, και εξακολουθεί να είναι βασικό φαγητό τόσο της μεσογειακής όσο και άλλων κουζινών. Και δικαιολογημένα, αφού τα οφέλη κατανάλωσης μίας σούπας είναι πολλά!

Καταρχήν, υπάρχει τεράστια ποικιλία στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής της, σούπες λαχανικών, κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, σούπες με ζυμαρικά, δημητριακά (ρύζι, κριθάρι, βρώμη) ή όσπρια, σούπες βελουτέ και όλα αυτά σε απεριόριστους συνδυασμούς! Ακόμα και για όσους έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο, πλέον υπάρχουν στο εμπόριο και σούπες έτοιμες ή αφυδατωμένες που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Κατά δεύτερον, μία σούπα μπορεί να καταναλωθεί με την ίδια ευκολία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας: ως πρωινό όπως συνήθιζαν να κάνουν στη Γερμανία, ως ελαφρύ βραδινό, ως γρήγορο σνακ, ως συνοδευτικό κάποιου γεύματος ή σαν ορεκτικό, αλλά ακόμα και σαν ένα πλήρες κύριο γεύμα.

Οι λόγοι, όμως, που καθιστούν τη σούπα τόσο σημαντική στη διατροφή μας είναι οι εξής ακόλουθοι:

  • Έλεγχος σωματικού βάρους

Σύμφωνα με πλήθος επιστημονικών μελετών, η συστηματική κατανάλωση σούπας συμβάλλει στη μειωμένη συνολική πρόσληψη θερμίδων και στη διατήρηση χαμηλού δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ), σε σχέση με τη μη συστηματική κατανάλωση σούπας. Πράγματι, έχει δειχθεί πως η κατανάλωση μίας σούπας ως ορεκτικό τείνει να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο/φαγητό. Ακόμα και αν καταναλωθεί ως κύριο γεύμα, μία σούπα είναι συνήθως χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου σε σχέση με άλλα φαγητά, παρόλο που μπορεί  να είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα, προσφέροντας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.

  • Κατανάλωση λαχανικών

Συνήθως, ένα από τα βασικά υλικά μίας σούπας είναι τα λαχανικά. Είτε πρόκειται για χορτόσουπα ή για σούπα που κύριό της συστατικό είναι το κρέας, τα λαχανικά ποτέ δε λείπουν από τη συνταγή της. Αυτός είναι και ένας πολύ καλός τρόπος κατανάλωσης λαχανικών, ακόμα και από άτομα που δεν τα συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή.

  • Ενυδάτωση Οργανισμού

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή καθώς συνδέεται με μεγάλο αριθμό ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Το νερό είναι το πλέον απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή μίας σούπας, αφού η περιεκτικότητά της σε νερό κυμαίνεται από 45% ως 75%. Έτσι, μία σούπα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού ενός ατόμου.

  • Διευκόλυνση της πέψης

Συνήθως οι σούπες είναι πολύ “ελαφριές” στο στομάχι μας, κυρίως λόγω του νερού και της ποσότητας φυτικών ινών, ανάλογα πάντα με τα συστατικά, που περιέχουν. Η κατανάλωση σούπας βοηθάει τη λειτουργία της πέψης και μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να θεωρηθεί ευεργετική στη σωστή και καλή λειτουργία του εντέρου.

Όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει, η σούπα είναι ένα φαγητό ιδιαίτερης ωφελιμότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να την εντάξουμε όλοι στο διαιτολόγιό μας!

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
e.assimakopoulou(a)gmail.com

Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (τεύχος Δεκεμβρίου) που κυκλοφορεί με το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ