Logodiatrofis.gr
Ψυχολογία

4 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

Γέμισε τη ζωή σου με δραστηριότητες που σου δίνουν νόημα.

Το να έχεις έναν σκοπό και ένα νόημα στην ζωή σου, όχι μόνο σου δίνει ενέργεια, αλλά ενισχύει και την υγεία και την ευεξία σου.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2014, όσοι ξυπνούν κάθε πρωί και έχουν ένα σκοπό και μία κατεύθυνση στη ζωή τους, ζουν περισσότερο σε σχέση με όλους εκείνους που δεν έχουν.

Πώς μπορείς να συνειδητοποιήσεις αν έχεις κάποιο σκοπό στη ζωή σου ίσως να αναρωτηθείς.

Αν για παράδειγμα ξυπνάς κάθε πρωί με ένα αίσθημα πλήξης ή φόβου ή αν οι καθημερινές σου δραστηριότητες σε κάνουν να νιώθεις παγιδευμένος, χαμένος ή αδιάφορος, είναι πολύ πιθανό να σου λείπει ένας σκοπός.

Η πιο σημαντική ερώτηση όμως που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι τι μπορείς να κάνεις για να (ξανα)βρείς έναν σκοπό στη ζωή σου καθώς και πώς μπορείς να ασχοληθείς με δραστηριότητες που θα σου δώσουν νόημα.

Ακολουθούν 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν:

1.Ξέχασε για λίγο τα «πρέπει»

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις όταν αναζητάς έναν σκοπό στη ζωή σου, είναι να ξεχάσεις κάθε πίεση ή προσδοκία από την πλευρά των γύρω σου και κάθε είδους «πρέπει».

Αν χαραμίσεις τη ζωή σου κάνοντας μόνο ότι «πρέπει», να είσαι δηλαδή καλός, να κάνεις πάντα το σωστό και να προσπαθείς να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των γύρω σου, αναπόφευκτα θα ξεχάσεις ή θα εγκαταλείψεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες.

Κανένας δεν θα σου υποδείξει τον σκοπό της ζωής σου, γιατί αφορά εσένα και μόνο. Αν το μόνο που κάνεις είναι να αναζητάς την επιβεβαίωση, την αναγνώριση και την άδεια των γύρω σου είναι πολύ πιθανό να τον εγκαταλείψεις. Γι΄αυτό άρχισε να σκέφτεσαι πέρα από το τι είναι καλό, σωστό ή σύνηθες και προσπάθησε να βρεις έναν τρόπο να προσφέρεις στον κόσμο γύρω σου αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις, χωρίς να σκέφτεσαι κάθε “αλλά» που σε εμποδίζει να τα καταφέρεις.

2. Βρες μία ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες των άλλων και τις δικές σου

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, το να προσφέρεις και να βοηθάς τους άλλους, έχει τεράστια οφέλη στην πνευματική, συναισθηματική και σωματική σου ευεξία αλλά την ευημερία σου.

Ο σκοπός έχει να κάνει με το ποιος είσαι, την ανάγκη σου να μοιραστείς τα ταλέντα και τη γνώση σου και να συνεισφέρεις στην κοινότητα. Αν ασχολείσαι μόνο με τον εαυτό σου, είναι καιρός να βρεις τρόπους για να βοηθήσεις τους άλλους. Αν πάλι είσαι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή κάνεις τα πάντα για τους άλλους και δυσκολεύεσαι να πεις “όχι”, σκέψου λίγο εσένα και αυτό που εσύ θέλεις. Βρες μία ισορροπία ανάμεσα στις δικές σου ανάγκες και τις ανάγκες των άλλων.

3. Ασχολήσου με τα μικρά

Σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τους τις μεγάλες ιδέες και πράξεις ίσως πιστεύεις ότι οι δικές σου πράξεις δεν έχουν καμία αξία. Ωστόσο το αληθινό νόημα κρύβεται στα μικρά πράγματα. Καθετί που κάνεις, ακόμα και ότι σου φαίνεται ασήμαντο, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στους γύρω σου. Εσύ ο ίδιος και οι πράξεις σου έχετε σημασία, καθώς αποτελείτε έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ζωής. Έχοντας έναν σκοπό στην ζωή σου, μπορείς να έχεις έναν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω σου.

4. Επίτρεψε στον εαυτό σου να εξελιχθεί

Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Ο σκοπός της ζωής σου πρέπει να είναι συνυφασμένος με την προσωπική σου ανάπτυξη και εξέλιξη. Να θυμάσαι πως όσο εξελίσσεσαι εσύ, το ίδιο εξελίσσεται και ο σκοπός σου. Ανακάλυψε τι δίνει νόημα στην ζωή σου και δημιούργησε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Συντάκτης: Kim Forrester, σύμβουλος αυτοβελτίωσης

Αρχική δημοσίευση στο ThriveGlobal.gr


Είσαι Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός; Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (Ψυχο-διαιτολογία): «NUTRITION PROFESSIONAL in PSYCHOLOGY» (N.P.Psy) από τον Κλάδο Σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας σε ενδιαφέρει!

Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις των σημείων επαφής των δύο επιστημόνων (Ψυχολογία και Διατροφή) με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προδιαγραφές για την ολιστική αναβάθμιση του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Οδηγός Σπουδών: https://bit.ly/spoudes-NPPsy

Πληροφορίες & Εγγραφές: https://elde.gr/programma-epimorfosis-psychologia-diatrofi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ