Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Περιλαμβάνοντας αυγό στις σαλάτες μπορούμε να βελτιώσουμε την απορρόφηση των καροτενοϊδών!

Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Nutrition .

 

Το πανεπιστήμιο Περντιού εξέτασε την απορρόφηση των καροτενοϊδών από τα ωμα λαχανικά σε σαλάτες οι οποίες περιείχαν λάδι από κανολα και/ή αυγό η όχι αυγό. Η απορρόφηση καροτενοϊδών ήταν ψηλότερη όταν η σαλάτα περιείχε αυγά σε σύγκριση με τις σαλάτες που δεν περιείχαν , είπε η υπεύθυνη ομάδα στην οποία ηγείται η Jung Eun Kim του Περντιού.

”Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να έχουν αρκετά λαχανικά στην διατροφή τους και την ίδια στιγμή οι άνθρωποι καταναλώνουν dressings τα οποία έχουν χαμηλά λιπαρά η δεν έχουν λιπαρά” είπε η Kim. ”Τα αποτελέσματα της έρευνας μας υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερα καροτενοϊδή από ωμα λαχανικά όταν καταναλώνονται με μαγειρεμένα αυγά.” Επίσης πρόσθεσε πως επειδή το αυγό είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά , αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί η διατροφική αξία της σαλάτας.

Λεπτομέρειες της έρευνας
Οι ερευνητές οι οποίοι έχουν την βάση τους στις ηνωμένες πολιτείες, προσέλαβαν 26 υγιείς νεαρούς άντρες σε μια δοκιμή, οπού όλοι κατανάλωσαν την ίδια σαλάτα σερβιρισμένη με 3 γραμμάρια λάδι κανόλας. Οι σαλάτες που καταναλώθηκαν ήταν :
1) χωρίς αυγό 
2) με 75 γραμμάρια ομελέτα(1.5 αυγό) και
3)150 γραμμάρια ομελέτα( 3 αυγά),
οι οποίες καταναλώθηκαν από το δείγμα σε τυχαία σειρά.

”Το αίμα συλλέχτηκε ωριαία για 10 ώρες και η πλούσια σε τριακυλογλυκερολη λιποπρωτεΐνη( TRL) απομονώθηκε. Οι συνολικές και ατομικές καροτενοΐδες που περιλάμβαναν λουτεΐνη , ζεαξανθινη , α- καροτενιο , β –καροτενιο και λικοπενιο στην TRL, αναλύθηκαν. ” εξήγησε η Kim στους συναδέλφους της.

Ο καθηγητής Wayne Campbell o πρεσβύτερος συγγραφέας της έρευνας εξήγησε πως οι επιβλέποντες έπρεπε να παρακολουθήσουν την ομάδα που κατανάλωσε την ομελέτα και έπρεπε να σιγουρευτούν πως οι συμμετέχοντες έφαγαν τον κρόκο και τα ασπράδια. Εν τέλει αποκάλυψαν πως η απορρόφηση των καροτενοειδών ήταν ψηλότερη στο γκρουπ που έφαγε την σαλάτα με την ομελέτα.

”Παρόλο που άλλες παρασκευές του αυγού δεν ήταν στο τεστ, πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα θα είναι συγκρίσιμα εφόσον ο κρόκος του αυγού καταναλωθεί”. Είπε o Campbell. ” Τα λιπίδια στα dressing της σαλάτας επίσης αυξάνουν την απορρόφηση των καροτενοϊδών , ωστόσο είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη ποσότητα dressing από όση χρειάζεται και να καταναλωθούν παραπάνω θερμίδες”.

”Το να τρώμε μια σαλάτα με ποικιλία από λαχανικά προσφέρει διαφόρους τύπους καροτενοϊδών, περιλαμβάνοντας την βήτα- καροτίνη, λουτεΐνη, ζεξανθίνη και λυκοπένιο ” πρόσθεσε ο Campbell. ”Τα λιπίδια που περιέχονται στα ολόκληρα αυγά ενισχύουν την απορρόφηση όλων αυτών των καροτενοϊδών ”.

 

Φίλιππος Σολάκης
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
fsolakis@hotmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ