Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Διατροφή που μας ξεκουράζει!

Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη σωματική τόνωση και πνευματική απόδοση.

 

Ταυτόχρονα, προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η κατανάλωση ροφήματων όπως ο ελληνικός και στιγμιαίος καφές. Συγκεκριμένα, οι κόκκοι του καφέ είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά στοιχεία (πολυφαινόλες), ουσίες οι οποίες προστατεύουν το σώμα μας από την πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Έτσι, οι πολυφαινόλες του καφέ συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων, με άμεση συνέπεια να τονώνονται όλες οι βιολογικές λειτουργίες. Ο καφές είναι μία καθημερινή συνήθεια, απαραίτητη για το πρωινό ξύπνημα αλλά και χρήσιμο «εργαλείο» στην εργασία. Προσφέρει τόνωση και μας κάνει να νιώθουμε πιο δραστήριοι, βοηθώντας μας έτσι να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, πνευματικές και σωματικές. Συγκεκριμένα, η μέτρια κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην αύξηση της πνευματικής απόδοσης, λόγω του ότι η καφεΐνη δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και τη μνήμη εργασίας. Επιπλέον, η πνευματική απόδοση αυξάνεται όταν ο οργανισμός είναι ξεκούραστος. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και ο καφές, λόγω της ικανότητάς του να περιορίζει την ορμόνη, που προκαλεί κόπωση.

Συγκεκριμένα, όταν τα κύτταρα μιας περιοχής του εγκεφάλου εργαστούν υπερβολικά, τότε εκκρίνεται μια ουσία, η αδενοσίνη. Η ουσία αυτή ενεργεί ως βιολογικός παράγοντας κούρασης για τον οργανισμό. Σε αυτό το σημείο έρχεται η δράση της καφεΐνης που καταστέλλει τη λειτουργία της αδενοσίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα της ατονίας. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην ενυδάτωση του σώματος. Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη για τη σωματική και πνευματική ευεξία κάθε ανθρώπου. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από νερό. Αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 60% έως 65% του συνολικού σωματικού βάρους. Ακόμη και χωρίς την πραγματοποίηση κάποιας δραστηριότητας, το σώμα μας χάνει από 2 έως 3 λίτρα υγρών ημερησίως. Εάν δεν αντικατασταθούν, μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε πονοκεφάλους, κόπωση, χαμηλά επίπεδα προσοχής και μειωμένο βαθμό σωματικών επιδόσεων. Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται όχι μόνο από το νερό αλλά και από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νερό (φρούτα, λαχανικά, χυμοί, γάλα, γιαούρτι).

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα, μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%). Είναι λοιπόν εμφανές πως η συστηματική κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια ή κούπες καθημερινά), στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην πνευματική και σωματική ευεξία.

Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

kapoli@logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ