Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Το 13% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων προέρχεται από τα πρόσθετα σάκχαρα των τροφίμων, στου

Σύμφωνα με  το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)… 

 

Από το 2005 έως το 2010, περίπου το 13% των συνολικών θερμίδων των ενηλίκων προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα. Οι Διαιτητικές Οδηγίες των Η.Π.Α. για Αμερικανούς συμβουλεύουν ότι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5-15% των θερμίδων από στερεά λίπη και πρόσθετα σάκχαρα.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η πλειοψηφία των πρόσθετων σακχάρων λαμβάνονται από τα τρόφιμα σε σύγκριση με ποτά.

Ωστόσο, η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όταν τα τρόφιμα και τα ποτά χωρίζονται σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων ή ποτών, τα αναψυκτικά αποτελούν την κύρια πηγή τροφής των πρόσθετων σακχάρων, τουλάχιστον για ενήλικες ηλικίας 18-54. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μεταξύ των ενηλίκων, το ένα τρίτο των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα (33%) προήλθε από ποτά. Σε παιδιά και εφήβους, το 40% των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα προήλθε από ποτά. Ανεξάρτητα από το αν τα πρόσθετα σάκχαρα προέρχονται από τρόφιμα ή ποτά, η πλειοψηφία των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα, καθώς και συνολικών θερμίδων καταναλώνονται στο σπίτι, τόσο από ενήλικες όσο και από νέους.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θερμίδων που προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα έτειναν να μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας, τόσο στους άνδρες και τις γυναίκες.

  • Οι άνδρες ηλικίας 20-39 κατανάλωναν 14,1% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα, άνδρες ηλικίας 40-59 κατανάλωναν 12,5% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα και οι άνδρες ηλικίας 60+ κατανάλωναν 10,7% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα.
  • Οι γυναίκες ηλικίας 20-39 κατανάλωναν 14,5% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα, οι γυναίκες ηλικίας 40-59 κατανάλωναν 12,9% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα και γυναίκες ηλικίας 60+ κατανάλωναν 11,2% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι άνδρες κατανάλωναν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα από τις γυναίκες: 335 θερμίδες ανά ημέρα έναντι 239, αντίστοιχα.
Υπήρχαν, επίσης, οι διαφορές μεταξύ των φυλετικών και εθνικιστικών ομάδων. Για παράδειγμα, οι Αφρικανοί Αμερικάνοι ενήλικες κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα από ότι οι Καυκάσιοι ή Ισπανοί ενήλικες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ