Σ.Κ.Ε.Π...Σου Διαφορετικά! Τα νέα της Διατροφής

Η συγκεκριμένη δράση του Σ.Κ.Ε.Π. υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά. Μέχρι σήμερα έχει φέρει σε επαφή πάνω από 20.000 νέους με αναπηρίες μαζί με μαθητές από 250 σχολεία γενικής εκπαίδευσης, σχολεία ειδικής αγωγής και κοινωνικούς φορείς.

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ' εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του.

Σε μια ζεστή, φιλική και ανθρώπινη ατμόσφαιρα 200 μαθητές γενικής και ειδικής αγωγής είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να συμπράξουν δημιουργικά στα διαδραστικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης του Σ.Κ.Ε.Π.

ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ Η ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΆΝΕΤΑ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ;
Ο κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να απαλυνθεί εάν από πολύ μικρή ηλικία, μαθαίνουμε στα παιδιά να ζουν όλοι ΜΑΖΙ και να μοιράζονται δημιουργικά τη «μοναδικότητα» τους. Η κοινωνική ένταξη, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς, προϋποθέτει εξοικείωση με την έννοια του "διαφορετικού".

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» του Σ.Κ.Ε.Π.
Το Διαδραστικό Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης του Σ.Κ.Ε.Π. «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» που εξελίσσεται στο Μουσείο Βορρέ φέρνει σε επαφή μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με νέους με αναπηρίες (από σχολεία ειδικής αγωγής και κοινωνικούς φορείς). Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, τις βιωματικές προσεγγίσεις και τα διαδραστικά εργαστήρια, οι νέοι μαζί ξεκλειδώνουν την αμηχανία της πρώτης επαφής με το διαφορετικό, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς αποκλεισμούς.
Τα εργαστήρια λειτουργούν ως μοχλός επικοινωνίας και ένταξης, με γνώμονα τη δημιουργία ανθρωπίνων σχέσεων και όχι το εικαστικό αποτέλεσμα. Μαθητές και νέοι με αναπηρίες συμμετέχουν μαζί.

Το πρόγραμμα της 5/12 :

  • Εργαστήρι Α: ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε στην εκδήλωση του Σ.Κ.Ε.Π. και στην προσπάθεια για την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων από όλα τα παιδιά και το ξεπέρασμα των προκαταλήψεων σχετικά με την αναπηρία. Συνεργάτες του Συνηγόρου ενημέρωσαν ομάδες μαθητών στα Δικαιώματα του Παιδιού και δημιούργησαν μαζί τους μηνύματα και ζωγραφιές - αφίσες, που θα διακινηθούν στη συνέχεια μέσα από το διαδίκτυο.
  • Εργαστήρι Β: «Φτιάχνουμε το δικό μας χαρτί» με την ομάδα του Library4all.
  • Εργαστήρι Γ: «Άπλωσε τις σκέψεις σου» - καταγραφή συναισθημάτων/ σκέψεων.
  • Εργαστήρι Δ: Ζωγραφική σε t-shirt.
  • Εργαστήριο Ε: «Μια άλλη εικαστική πρόταση» μέσα από την τεχνική του κολλάζ.
  • Εργαστήρι Ζ: «Σ.Κ.Ε.Π...Σου Διαφορετικά!»: Εικαστικές παρεμβάσεις και μηνύματα στο διαδραστικό τετράδιο του Σ.Κ.Ε.Π.
  • Εργαστήρι Η: Παίζοντας Bocce όλοι μαζί.
  • Εργαστήρι Θ: «STEPS by Σ.Κ.Ε.Π.» «Γίνε εσύ η αφορμή να αλλάξει η κοινωνία μας»: ομιλίες με τους εμψυχωτές του Σ.Κ.Ε.Π.
  • Εργαστήρι Ι: Δες το Αλλιώς: – Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Προσομοίωσης Αισθητηριακής Αναπηρίας.

Συμμετέχοντες στη παραπάνω δράση ήταν οι εξής: 3ο Δημοτικό Μοσχάτου, 18ο Δημοτικό Γλυφάδας, Ελληνογαλλική Σχολή Άγιος Ιωσήφ, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ηρακλείου, ΕΣΤΙΑ - Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - ΚΡΙΚΟΣ, Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα,ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) ιδρύθηκε στην Αθήνα, το 2008.
Κεντρικός άξονας είναι η καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων με αναπηρίες μέσω της ευαισθητοποίησης, συνύπαρξης και κοινωνικοποίησης με τον γενικό πληθυσμό.
Με στόχο:
1/ Την εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας (μέσω της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης των μαθητών γενικής εκπαίδευσης)
2/ Την αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού ταυτόχρονα με τη δημιουργία αντανακλαστικών και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης
3/ Την κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σ.Κ.Ε.Π.: skep@skep.gr - 2118009876 - www.skep.gr
Facebook: skep.association – Twitter: @skepassociation – Linkedin: SKEP – Σ.Κ.Ε.Π.

 

 Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία