Ειδήσεις

Η φύση… στο ποτήρι σας! Τροφογνωσία

Τα διατροφικά διλλήματα είναι πολύ συνηθισμένα, όταν αποφασίζουμε  να ξεκινήσουμε δίαιτα.

 

 με πρωταγωνιστή την κατανάλωση αλκοόλ, όπου τις περισσότερες φορές απαγορεύεται «δια ροπάλου». Ωστόσο, η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, η οποία υποδεικνύει την ποσότητα και συχνότητα των τροφίμων, που θα πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά στη διατροφή μας, συμπεριλαμβάνει σε μέτριες ποσότητες και το αλκοόλ.

Η θέση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο όταν το ποτό που επιλέγουμε έχει φυσική προέλευση, με αποτέλεσμα τελικά να ενισχύεται και η καλή λειτουργία του οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η μπίρα…

Οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζεται η μπίρα είναι η βύνη κριθαριού, η μαγιά, ο λυκίσκος και το νερό. Από το συνδυασμό των 4 αυτών φυσικών συστατικών παράγονται περισσότεροι από 40.000 τύποι μπίρας.  
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται δίστιχο κριθάρι, ενώ ορισμένα είδη μπίρας συνδυάζονται μαζί με το κριθάρι και άλλα δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη ή σίκαλη. Έτσι, η μπίρα επωφελείται από τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών, με κυριότερα τις διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού και επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση του φαγητού, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Η μαγιά με τη σειρά της είναι ένα είδος μύκητα που μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται αρωματικές ενώσεις. Επιπρόσθετα, η μαγιά παρέχει στον οργανισμό  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β1, B6 και το φυλλικό οξύ,  οι οποίες συμβάλλουν σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες των δημητριακών της μπίρας στην διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, οι βιταμίνες αυτές βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βοηθούν στην μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.
Επιπλέον, ο λυκίσκος αποτελεί φυτό και ως πρώτη ύλη για την μπίρα χρησιμοποιούνται μόνο τα θηλυκά άνθη του. Σε αυτά περιέχονται ρητίνες, οι οποίες κατά το βρασμό αποδίδουν τις αρωματικές και γευστικές ουσίες της μπίρας. Επίσης, ο λυκίσκος σε συνδυασμό με το κριθάρι αποδίδουν στην μπίρα πολλά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή), όπου έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου, δρώντας κατά των ελευθέρων ριζών. Όσον αφορά το νερό, αυτό αποτελεί το κύριο συστατικό της (93%), ενώ διαφέρει ανά τύπο μπίρας.

Από διαιτητικής πλευρά, η μπίρα συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά περιέχει λίγες θερμίδες (43 θερμίδες/100ml), ενώ ταυτοχρόνως είναι το ποτό με το χαμηλότερο ποσοστό σε αιθυλική αλκοόλη (5%), το οποίο ποτέ δεν νοθεύεται.
Συνεπώς,  η φυσική προέλευση της μπίρας απενεχοποιεί την κατανάλωση αλκοόλ, όταν εντάσσεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Υδατάνθρακες | Να τους γευόμαστε ή …να τους «φοβόμαστε»;

Υδατάνθρακες | Να τους γευόμαστε ή …να τους «φοβόμαστε»;

Για να κατανοήσουμε την επιρροή που έχουν πάνω μας οι υδατάνθρακες πρέπει αρχικά να τονίσουμε ότι διαχωρίζονται σε απλούς και σύνθετους ενώ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η ικανότητα μας να τους ξεχωρίζουμε έτσι ώστε κάθε φορά να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.!

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, μιας και είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα της β-γλυκάνης.!

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. !

10 τροφές που καίνε το λίπος

10 τροφές που καίνε το λίπος

Οι υπερτροφές είναι στην ουσία, εμπλουτισμένες τροφές που ενισχύουν την αναδόμηση των οστών, αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν την όραση και ενισχύουν τη μνήμη.  !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία