Ειδήσεις

Η ΕΛληνική Διατροφολογική Εταιρία στην Συνδιάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Διατροφή και Φυσική Δρασ Τα νέα της Διατροφής

Τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας στην Ευρώπη, μια νόσος που πολύ πιθανόν να λάβει διαστάσεις επιδημίας την επόμενη δεκαετία αν οι κυβερνήσεις δεν καταρτίσουν δράσεις για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, κατέδειξε η Συνδιάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Διατροφή και Φυσική Δραστηριότητα από την Παιδική στην Τρίτη ηλικία: προκλήσεις και ευκαιρίες» η οποία διεξάγεται από χτες στο Ζάππειο Μέγαρο και συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης 2014.

elde-sindiaskepsi-ypsilou-epipedou-thema-diatrofi-fisiki-drastiriotita-paidiki-triti-ilikia1

Στην Συνδιάσκεψη το παρόν έδωσε και η ΕΛληνική Διατροφολογική Εταιρία, με εκπρόσωπο την κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Ελένη Σολωμού, υπεύθυνη της Διαιτολογικής μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κεφαλονιάς και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

"Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό θα γίνουμε μάρτυρες ασθενειών που θα πηγάζουν από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Κομισιόν Martin Seychell, καθώς η κακή διατροφή επιβαρύνει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη. Σήμερα ένα στα τρία παιδιά είναι παχύσαρκα, ενώ η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί συνήθεια ούτε για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές ανέφερε από την άλλη η Marion Devaux, από το τμήμα υγείας του ΟΟΣΑ. Τα ποσοστά παχυσαρκίας στις περισσότερες χώρες αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό.

Το συνέδριο της Ελληνικής Προεδρίας, το οποίο συνεχίζεται και σήμερα με τη συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών Yγείας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προλόγισαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή. Παράλληλα συμμετείχε αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η πρωτοβάθμια πρόληψη είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση της παχυσαρκίας, αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων στα εθνικά συστήματα υγείας. Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, πλέον απαιτείται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του υπερσιτισμού, ήδη από την παιδική ηλικία, οπότε και διαμορφώνονται οι διατροφικές συμπεριφορές. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η πρόληψη είναι ότι οι χώρες που εφάρμοσαν πολιτικές για τη μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και αλατιού μείωσαν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μεταξύ των προληπτικών δράσεων η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα θα έπρεπε να εφαρμόζονται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι προληπτικές δράσεις θα μπορούσαν επιπρόσθετα να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων από τα εθνικά συστήματα υγείας, αφού η γενική κατάσταση του πληθυσμού θα βελτιωθεί, γεγονός που θα μειώσει τις συνολικές δαπάνες υγείας, ειδικά στα νοσοκομεία.

Η προστασία και η προαγωγή της υγείας των πολιτών της ΕΕ, αποτελεί δεδηλωμένη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάσκεψη εξετάστηκαν θέματα όπως η σχέση της καλής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής –από την παιδική έως την προχωρημένη σε έτη ηλικία– οι αποτελεσματικές προσεγγίσεις και οι «καλές πρακτικές» που εφαρμόζουν διάφορα κράτη - μέλη. Το συνέδριο ασχολήθηκε επίσης, με γενικότερες πολιτικές που σχετίζονται με την αντιμετώπιση νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή και σχετικά θέματα δημόσιας υγείας, με έμφαση στις μη προνομιούχες ομάδες πληθυσμών, και συνεκτίμηση επιστημονικών δεδομένων για τη διαμόρφωση στρατηγικών εντός της Ε.Ε.

Όπως τονίστηκε, βελτιώνοντας τις συμπεριφορές του πληθυσμού, αυξάνονται τα ποσοστά της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας. Οι δράσεις θα πρέπει να στοχεύσουν καταρχήν στην παιδική ηλικία και να ξεκινήσουν από την οικογένεια, η οποία παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές για την ενθάρρυνση των ευεργετικών για την υγεία διατροφικών προτύπων, όπως η φιλική προς το περιβάλλον μεσογειακή διατροφή και η προσαρμογή της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή στο συνολικό πληθυσμό, στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής στην ΕΕ, με σκοπό τις ουσιαστικές θετικές επιπτώσεις τους στην υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, έχει βέβαια υιοθετηθεί ένα συνεργατικό μοντέλο από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το σχέδιο δράσης για την παιδική παχυσαρκία και πιλοτικά προγράμματα για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, καθώς όπως έχει αποδειχτεί, τα κατώτερα οικονομικά στρώματα εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας.

via Βίκυ Κουρλιμπίνη

elde-sindiaskepsi-ypsilou-epipedou-thema-diatrofi-fisiki-drastiriotita-paidiki-triti-ilikia-photo

Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!

Δείτε επίσης

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

«Κάνε το για εσένα» - Οι διαδικτυακές δραστηριότητες της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association - ISA) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύουν στην ενθάρρυνση των γυναικών να θέσουν ως προτεραιότητα τη διαχείριση του διαβήτη.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία