Ειδήσεις

Η δράση των κροκινών, παραγώγων του Crocus Sativus L., στην υγεία Τροφογνωσία

Ο κρόκος Κοζάνης είναι μπαχαρικό γνωστό από την αρχαιότητα, το οποίο εδώ και 300 χρόνια καλλιεργείται και αναπτύσσεται στο Νομό Κοζάνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν στον κρόκο αφροδισιακές ιδιότητες. Πολλοί συγγραφείς, η μυθολογία μας αλλά και η Παλαιά Διαθήκη, συνδέουν τον κρόκο με τον έρωτα και την γονιμότητα. Στην Ινδία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση και σαν θυμίαμα κατά τις θρησκευτικές τελετές.

Ο κρόκος Κοζάνης ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του. Επίσης, ο κρόκος Κοζάνης στη μαγειρική χαρίζει χρώμα, λεπτή & πικάντικη γεύση. Τα βιολογικά ροφήματα με κρόκο Κοζάνης έχουν λάβει το 2010, το βραβείο ανώτερης γεύσης του International Taste & Quality Institute, ενώ το βιολογικό ρόφημα με κρόκο Κοζάνης και φασκόμηλο έλαβε το Χρυσό αστέρι Great Taste Awards την ίδια χρονιά.

Ο κρόκος ο ήμερος (Crocus Sativus L.) είναι ένα σπάνιο φυτό που καλλιεργείται σε χώρες της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του άνθους του αποτελούν τη δρόγη και περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδατοδιαλυτών καροτενοειδών, που λέγονται κροκίνες. Οι κροκίνες είναι γλυκοζίτες της κροκετίνης και θεωρούνται υπεύθυνες για τις πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού. Διάφορες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, χημειοπροστατευτικές, αντικαρκινικές και καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες των κροκινών.

grigorakis75x100Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr

 

Διαβάστε επίσης

kafes-katathlipsi

Καφές και Κατάθλιψη

4-trofima-mporoun-swsoun-zwi-sas

4 τρόφιμα που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας

 

 

Δείτε επίσης

Το σουσάμι στη ζωή μας

Το σουσάμι στη ζωή μας

Μια τροφή, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μείωση της υπέρτασης φαίνεται να είναι το σουσάμι.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία