Ειδήσεις

Η Απάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου στα ανυπόστατα δ Τα νέα της Διατροφής


Η προσωπική αυτή αιρετική άποψη πήρε σημαντική θέση στα διεθνή ΜΜΕ διότι το καινοτόμο προσελκύει ακόμα και αν δεν είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Η σημερινή ιατρική που αποβλέπει στο όφελος του ασθενή βασίζεται στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και όχι στις τυχαίες προσωπικές απόψεις.

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πράγματι, ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και είναι πιθανόν η επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο να έχει υπερεκτιμηθεί. Εντούτοις μία επίσης πρόσφατη κλινική μελέτη από την Ισπανία, η μελέτη PrediMed, η οποία μνημονεύεται στο άρθρο, επαναεπιβεβαίωσε ότι μία Μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, μειώνει τον κίνδυνο και τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα. Βασισμένοι επομένως στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής που είναι και η παράδοσή μας, πρέπει να συνεχίζουμε να προσπαθούμε να τρεφόμαστε με μία διατροφή που η κύρια πηγή λίπους να προέρχεται από το ελαιόλαδο, να είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είτε φυτικής προέλευσης είτε των ιχθυελαίων. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και περισσότερη προσοχή να δίνεται στη μείωση της κατανάλωσης των υψηλών σε λίπος προϊόντων κρέατος και των υψηλών σε λίπος τυριών καθώς και του βουτύρου. Οι δίαιτες υψηλές σε λίπος και σχετικά χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι προστατευτικές όταν το λίπος είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και οι υδατάνθρακες είναι κατά κύριο λόγο σύνθετοι. Ο κυριότερος παράγων κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων παραμένει η αυξημένη LDL χοληστερόλη, παρόλο που δεν είναι ο μοναδικός. Επομένως, οποιοσδήποτε τρόπος συνδράμει στη μείωσή της, όπως είναι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, πρέπει να εξακολουθεί να θεωρείται πρωταρχικός στόχος παρέμβασης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Δημήτρης Ρίχτερ
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας
Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης & Αγγειακής Νόσου

 

Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!

Δείτε επίσης

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

«Κάνε το για εσένα» - Οι διαδικτυακές δραστηριότητες της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association - ISA) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύουν στην ενθάρρυνση των γυναικών να θέσουν ως προτεραιότητα τη διαχείριση του διαβήτη.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία