Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πρεβιοτικών και των προβιοτικών;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πρεβιοτικών και των προβιοτικών; - Διατροφή

Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά είναι και τα δύο απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Κάθε ένα παίζει ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Όμως ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πρεβιοτικών και των προβιοτικών;

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι διαθέσιμα μέσω συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και τροφίμων. Η λήψη αρκετής ποσότητας και των δύο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία και τη λειτουργία της πέψης, το ανοσοποιητικό σύστημα, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και πολλά άλλα.

 

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι στελέχη ζωντανών βακτηρίων και ζυμομυκήτων που ζουν κυρίως στο έντερο αλλά και στο στόμα, το ουροποιητικό σύστημα, τον κόλπο, τους πνεύμονες και το δέρμα. Αρκετοί τύποι προβιοτικών ζουν σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, αλλά τα πιο κοινά είναι τα βακτήρια lactobacillus και bifidobacterium και saccharomyces boulardii.

 

Τα προβιοτικά είναι εν μέρει υπεύθυνα για την υγεία του εντερικού μικροβιώματος σας. Αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί είναι πάντα φυσικά παρόντες στο σώμα σας, τόσο καλοί όσο και κακοί. Τα ωφέλιμα βακτήρια και οι ζυμομύκητες ονομάζονται προβιοτικά και βοηθούν να απαλλάξετε το σώμα σας από επιβλαβή βακτήρια και ζυμομύκητες για να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτα μέρη της φυτικής τροφής που βοηθούν στη διατροφή των προβιοτικών πληθυσμών. Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν τα ένζυμα που απαιτούνται για τη διάσπαση αυτών των φυτικών μερών για απορρόφηση.

Αντίθετα, τα βακτήρια στο έντερο σας τα διασπούν για ενέργεια, υποκινώντας την αναπαραγωγή και παράγοντας υποπροϊόντα που έχουν δυνητικά ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία.

 

Τα κοινά πρεβιοτικά περιλαμβάνουν:

  • Φρουκτάνες (ινουλίνη και φρουκτοολιγοσακχαρίτες)
  • Γαλακτοολιγοσακχαρίτες (GOS)
  • Ολιγοφρουκτόζη (φρουκτόζη)
  • Ανθεκτικό άμυλοΤα πρεβιοτικά ζυμώνονται στο έντερο για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που έχουν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. Η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη, οι οποίες είναι φρουκτάνες, πιστεύεται ότι είναι οι πιο αποτελεσματικές στην ενίσχυση των περισσότερων ειδών προβιοτικών.

Τα οφέλη των προβιοτικών

Τα προβιοτικά είναι εν μέρει υπεύθυνα για την υγεία του εντερικού μικροβιώματος σας. Βοηθούν το έντερο σας να προσλάβει θρεπτικά συστατικά και μειώνουν τους κινδύνους ορισμένων ασθενειών και λοιμώξεων. Τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία, ειδικά αυτό του πεπτικού σας συστήματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της εντερίτιδας, των βακτηριακών λοιμώξεων και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών και μπορεί να έχουν επιπλέον οφέλη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας. Γίνεται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη των προβιοτικών για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

 

Τα οφέλη των πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά βοηθούν στην τροφοδοσία των ευεργετικών βακτηρίων και των ζυμών στο έντερό και προάγουν ένα υγιές περιβάλλον για τη ζωή των ευεργετικών μικροοργανισμών. Η διαδικασία ζύμωσης των πρεβιοτικών που συμβαίνει στο έντερο βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των παθογόνων.

Τα πρεβιοτικά πιστεύεται επίσης ότι βοηθούν στην αύξηση της απορρόφησης ορισμένων μετάλλων, όπως το ασβέστιο, μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών και βοηθούν στη μεταβολική λειτουργία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη 12 γραμμαρίων ινουλίνης για ένα μήνα μείωσε τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης πολύ χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα, η οποία θεωρείται «κακή» χοληστερόλη.

Δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για το πόσα προβιοτικά ή πρεβιοτικά πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Ως αποτέλεσμα, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια μεγάλη ποικιλία πρεβιοτικών και προβιοτικών πηγών τροφίμων στη διατροφή σας και αναζητήστε συμπληρώματα όπως υποδεικνύεται από έναν επαγγελματία υγείας.

 

Πηγές Τροφίμων

Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας προβιοτικών και πρεβιοτικών τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Αναζητήστε τρόφιμα με πολλαπλά ζωντανά στελέχη και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Τροφές Πλούσιες σε Προβιοτικά

Τροφικές πηγές προβιοτικών είναι κυρίως τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:

  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Ξινολάχανο (ψυγμένο)
  • Τουρσί
  • Μίσο
  • Μηλόξυδο

 

Τροφές Πλούσιες σε Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά λαμβάνονται από φυτικές πηγές και προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες σε τρόφιμα όπως:

  • Αγκινάρες
  • Σπαράγγι
  • Μπανάνες (ειδικά πράσινες)
  • Πράσα
  • κρεμμύδια
  • Όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές, σόγια)
  • Μάραθο
  • Ξηροί καρποί (κάσιους, φιστίκια Αιγίνης)
  • Κρεμμυδάκια
  • Βρώμη
  • Μήλα με φλούδα

Τα πρεβιοτικά προστίθενται επίσης συχνά σε άλλα τρόφιμα, όπως οι μπάρες πρωτεΐνης, με τη μορφή ινουλίνης.

Συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα μπορεί να σας βοηθήσουν να λάβετε επαρκείς ποσότητες πρεβιοτικών και προβιοτικών για να επιτύχετε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Επίσης, εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά, η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει με ορισμένα από τα αρνητικά συμπτώματα, όπως η διάρροια.

Συνοψίζοντας, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και μπορούν να συμβάλουν σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, να βελτιώσουν την πέψη και πιθανώς να ενισχύσουν την ανοσία. Η κατανάλωση άφθονων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση και φυτών που περιέχουν πρεβιοτικές ίνες είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη.

Εάν πιστεύετε ότι τα συμπληρώματα είναι κατάλληλα για εσάς, υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά. Μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του εντέρου σας ή τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ