Ειδήσεις

Γλυκά από 23 χώρες αποσύρει τελικά το ΙΚΕΑ Τα νέα της Διατροφής

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σουηδικός όμιλος Ikea ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει από τις καφετέριές του σε 23 χώρες τις τάρτες στις οποίες οι κινεζικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν βακτήρια τα οποία συνήθως καταδεικνύουν μόλυνση από κόπρανα.

Όπως αναφέρεται ο ΙΚΕΑ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έλαβε αυτή την απόφαση μετά την καταστροφή από τα κινεζικά τελωνεία 1.800 γλυκών που ονομάζονται "chokladkrokant" (μια τραγανή τάρτα αμυγδάλου με σοκολάτα, κρέμα βουτύρου και καραμέλας) που είχαν κατασχεθεί στο λιμάνι της Σαγκάης, το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Shanghai Daily, οι έλεγχοι επέτρεψαν να διαπιστωθεί ότι τα γλυκά αυτά περιείχαν "ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο κολοβακτηριδίων".

Αυτά τα βακτήρια που συνήθως δεν είναι πολύ επικίνδυνα για τους καταναλωτές είναι γενικά "μια ένδειξη μόλυνσης από κόπρανα, αν και δεν συμβαίνει πάντα αυτό", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μικροβιολόγος της Σουηδικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο Ματς Λιντμπλάντ.

Οι τάρτες του αποσύρθηκαν παρασκευάστηκαν από έναν σουηδό προμηθευτή, την εταιρεία Almondy.

Μια εκπρόσωπος του Ikea, η Ίλβα Μάγκνουσον, υπογράμμισε ότι το επίπεδο της συγκέντρωσης αυτών των βακτηρίων δεν δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επίπεδα των βακτηρίων που βρέθηκαν είναι χαμηλά, αλλά θα πρέπει προφανώς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, και να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη", σημείωσε.

Τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου, ο Ikea απέσυρε από την πώληση σε 25 χώρες, τους κεφτέδες του, μετά την ανακάλυψη σε αυτούς κρέατος αλόγου που δεν αναφερόταν στην ετικέτα.

Τα εδέσματα και τα τρόφιμα αντιπροσώπευαν κατά τη χρήση 2011-2012 (έληξε τον Αύγουστο) το 4,7% επί του κύκλου εργασιών του Ikea, με πωλήσεις 1,3 δισ. ευρώ.

Το κινεζικό τελωνείο εντόπισε και κατέστρεψε στις 12 Δεκεμβρίου μια παρτίδα 1.800 κέικ του ΙΚΕΑ μετά την ανίχνευση κολοβακτηριδίων σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανακοίνωσε το ΙΚΕΑ.

«Παίρνουμε το θέμα πολύ σοβαρά και τώρα ερευνούμε αν κέικ από την ίδια παρτίδα έχουν καταλήξει σε άλλα εστιατόρια ΙΚΕΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος, Ylva Magnusson.

Τα κολίμορφα βακτήρια που εντοπίζονται στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα περιττώματα και τα θερμόαιμα ζώα δεν αποτελούν συχνά αιτία σοβαρής ασθένειας. Ωστόσο είθισται τα τρόφιμα ελέγχονται για βακτήρια, καθώς η παρουσία τους μπορεί να σημαίνει ότι άλλα παθογόνα βακτήρια των κοπράνων μπορεί να έχουν μολύνει το φαγητό.

Η παρτίδα των 1.800 κέικ αμυγδάλου με κρέμα βουτύρου και καραμέλα προήλθε από τον ίδιο Σουηδό προμηθευτή που παρέχει όλα τα κέικ αμυγδάλου που σερβίρονται στην πλειονότητα των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε όλο τον κόσμο.

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι διεξάγει τώρα πλήρη έρευνα με τον προμηθευτή της για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τα επίπεδα των κολοβακτηριδίων στην παρτίδα κέικ που καταστράφηκε.

 

Διαβάστε τι λέει το IKEA για τις τάρτες με βακτήριο

Δείτε επίσης

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες με διαβήτη

«Κάνε το για εσένα» - Οι διαδικτυακές δραστηριότητες της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association - ISA) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στοχεύουν στην ενθάρρυνση των γυναικών να θέσουν ως προτεραιότητα τη διαχείριση του διαβήτη.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία