Ειδήσεις

Ο καφές «διώχνει» τις αυτοκτονικές τάσεις Τα νέα της Διατροφής

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα τριών μεγάλων ερευνών που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 43.599 άνδρες και 164.825 γυναίκες.

Κάθε τέσσερα χρόνια οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης, καφέ και ντεκαφεϊνέ καφέ, ενώ για να εντοπίσουν τα άτομα που αυτοκτόνησαν οι ερευνητές ήλεγχαν τα πιστοποιητικά θανάτου.

Η πρόσληψη καφεΐνης αξιολογούνταν είτε αφορούσε στην κατανάλωση καφέ είτε στην κατανάλωση άλλων πηγών, όπως για παράδειγμα σοκολάτες ή τσάι.

Την περίοδο μελέτης καταγράφηκαν συνολικά 277 αυτοκτονίες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν 50% μικρότερος στους ενήλικες που έπιναν 2 με 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ντεκαφεϊνέ καφέ, πολύ λίγο ή καθόλου καφέ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κίνδυνος αυτοκτονίας μεταξύ των ατόμων που έπιναν 2 με 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως και εκείνων που έπιναν 4 φλιτζάνια ή και περισσότερο ήταν σχεδόν ίδιος.

Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που πίνουν 2 με 4 κούπες καφέ κάθε μέρα παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο για αυτοκτονία, προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών και άνω ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, εκτός του ότι διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, η καφεΐνη δρα ως αντικαταθλιπτικό, προάγοντας την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών (πχ ντοπαμίνη, σεροτονίνη) στον εγκέφαλο.

Επισημαίνεται πως, παρά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν συνιστούν την αύξηση της κατανάλωσης καφέ.

Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!

via

Δείτε επίσης

16o Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής

16o Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής

Με ιδιαίτερη χαρά η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής σας προσκαλεί στο 16ο Ετήσιο Συμπόσιο το οποίο θα γίνει το Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2016 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., στη Θεσσαλονίκη.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία