Ειδήσεις

Ο βαθμός επεξεργασίας μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφική ποιότητα Έρευνα

"Επεξεργασμένα" ορίζονται όλα τα τρόφιμα εκτός από τα ακατέργαστα γεωργικά προϊόντα.

 

Mπορούν να ταξινομηθούν από την έκταση των αλλαγών που συμβαίνουν στα τρόφιμα ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι η πλειοψηφία των θερμίδων που καταναλώνονται από τα αμερικανικά νοικοκυριά, μπορεί να προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι ερευνητές καθόρισαν τον προσδιορισμό των τάσεων στη συμβολή των μεταποιημένων και των εύκολων φαγητών στις αγορές των αμερικανικών νοικοκυριών και σύγκριναν τα κορεσμένα λιπαρά, τη ζάχαρη και την περιεκτικότητα σε νάτριο στις αγορές σε επίπεδα επεξεργασίας και ευκολίας. Για να το κάνουν αυτό, ανέλυσαν τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων για 157.142 νοικοκυριά από το 2000-2012 από τον πίνακα Homescan. Όρισαν ρητά τις κατηγορίες για την ταξινόμηση των προϊόντων ανάλογα με το βαθμό της βιομηχανικής μεταποίησης και χωριστά για την ευκολία της προετοιμασίας. Έχουν ταξινομηθεί περισσότερα από 1.200.000 προϊόντα μέσω της χρήσης των barcode και των καταλόγων συστατικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από τα 3/4 της ενέργειας στις αγορές των αμερικάνικων νοικοκυριών προήλθε από μέτρια (15,9%) και ιδιαίτερα επεξεργασμένα (61,0%) τρόφιμα και ποτά το 2012 (939 kcal/ημέρα ανά κάτοικο). Οι τάσεις μεταξύ 2000 και 2012 ήταν σταθερές. Κατά την ταξινόμηση των τροφίμων σχετικά με την ευκολία, τα έτοιμα προς κατανάλωση (68,1%) και τα έτοιμα προς θέρμανση (15,2%) προϊόντα, αποτελούν την πλειοψηφία στις αγορές. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 60,4% των ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων βρέθηκε να περιέχει περισσότερο από 10%kcal από κορεσμένα λιπαρά, 15%kcal από ζάχαρη και 2400mg νατρίου/1000 kcal ενώ μόνο το 5,6% των λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων και το 4,9% των τροφίμων που απαιτούν μαγείρεμα/προετοιμασία έπεσε σε αυτή την κατηγορία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγορές των ''πολύ-επεξεργασμένων'' τροφίμων είναι κυρίαρχες και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αμερικάνικων αγοραστικών συνηθειών, ακόμη μπορεί να έχουν υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και περιεκτικότητα σε νάτριο σε σύγκριση με τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou(a)gmail.com

Read this article in english
Degree of processing may relate to nutritional quality

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία