Ειδήσεις

Ο στιγματισμός των παχύσαρκων ατόμων μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες Έρευνα

Η αρνητική εικόνα των παχύσαρκων ατόμων οδηγεί σε... επιπρόσθετη παχυσαρκία!

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η αρνητική εικόνα των ατόμων με υπερβάλλον σωματικό βάρος δεν είναι μόνο αναποτελεσματική στη μείωση της παχυσαρκίας αλλα μπορεί πραγματικά να έχει δυσμενείς συνέπειες.

Τα άτομα που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ώς παχύσαρκο, μηνύματα που στιγματίζουν την παχυσαρία μπορούν να έχουν παραδόξως επίδραση στην αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε θερμίδες και μειωμένο αίσθημα αυτεπάρκειας ώστε να τους καθιστά ικανούς να ελέγχουν τη δίαιτά τους.

Κατά συνέπεια, η διενέργεια εκστρατείας για τη δημόσια υγεία στόχο έχει τη μείωση της παχυσαρκίας αλλά ο στιγματισμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές και συμπεριφορικές συνέπειες το οποίο τελικά μπορεί να βλάψει τις προσπάθειες αυτών να ελέγξουν το βάρος τους.

Επιπλέον η βιομηχανίες τροφίμων στη προσπάθειά τους να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο χωρίς να επικαλούνται στερεοτυπικές εικόνες προκειμένου να πουλήσουν τα προιόντα τους.

Η γνωστική ένταση καταμέτρησης θερμίδων
Πολλοί ερευνητές δείχνουν ότι η καταμέτρηση θερμίδων μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση και να επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των ατόμων να συγκεντρωθούν.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αντί της καταμέτρησης θερίδων, υπάρχουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές όπως έιναι η αποφυγή προιόντα με επιπρόσθετη ζάχαρη.

Η Aimee Chabot υποστηρίζει ότι όταν μετράς θερμίδες φαινομενικά υπενθιμίζεις δελεαστικά και υψηλά σε θεμίδες τρόφιμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη επίδοση δύσκολων τέστ συγκέντρωσης.

Αρνητική επισήμανση
Αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει τον χρωματικό κώδικα επισήμανσης προκειμένου να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή. Αυτό το σύστημα είναι γενικά θετικό καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν την εξυπνάδα να καταλάβουν ότι τα τρόφιμα με την κόκκινη επισήμανση θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά.

Εν κατακλείδι αξίζει να τονιστεί ότι το πιο σημαντικό πράγμα για κάθε συμβουλή υγείας είναι η βελτίωση της αυτοαποτελεσματικότητας έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ελέγχουν μόνοι τους τη διαίτά τους και να κάνουν κατάλληλες επιλογές δίνοντας λόγους για υγιεινή κατανάλωση τροφίμων.

Άννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας
annabeseli(a)gmail.com
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία