Ειδήσεις

Μπιφτέκι από... βλαστοκύτταρα παρασκεύασε Ολλανδός επιστήμονας Τα νέα της Διατροφής

Η παρασκευή του μπιφτεκιού, που έχει βάρος λιγότερο από 150 γραμμάρια, κόστισε 250.000 ευρώ, ενώ τις έρευνες χρηματοδότησε ανώνυμος χορηγός, όπως ανακοίνωσε ο επιστήμονας, ο Mark Post του Maastricht University.

Δύο εθελοντές (Oι "τυχεροί" ήταν οι γευσιγνώστες Χάνι Ρούτζλερ και Τζος Σκόνγουολντ) δέχτηκαν να δοκιμάσουν το μπέργκερ, που ψήθηκε σήμερα σε παρουσίαση στο Λονδίνο. (Το μπιφτέκι, έψησε ο σεφ Ρίτσαρντ ΜακΓκάουαν από την Κορνουάλη.)

mpifteki-apo-vlastokyttara-paraskefase-ollandos-1

Σύμφωνα με τον κ. Post, η εμπορική παραγωγή του κρέατος μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε 10-20 χρόνια.

mpifteki-apo-vlastokyttara-paraskefase-ollandos-2

Πως παρασκευάζεται το τεχνητό μπιφτέκι
Το πρώτο βήμα είναι να πάρουμε βλαστοκύτταρα από τους μυες της αγελάδας.
Το δεύτερο είναι να βυθιστούν σε ένα θρεπτικό μείγμα μέχρι να πολλάπλασιαστούν δημιουργώντας έναν κολλώδη ιστό με την περιεκτικότητα ενός μισομαγειρεμένου αυγού.
Αυτός ο μυς που προκύπτει δένεται με Βέλκρο και τεντώνεται.
Τελικά, προκύπτουν 3.000 λωρίδες από το κρέας και ψιλοκόβεται μαζι με 200 κομμάτια από παρασκευασμένο λιπος στο εργαστήριο και έχουμε στα χέρια μας ένα μπιφτέκι.

Η διαδικασία είναι μεγάλη σε διάρκεια αλλά και ακριβή. Κάποια στιγμή όμως θα χρειάζονται μόλις 6 εβδομάδες για να φτάσει στα ράφια των σουπερ μάρκετ.

 

Δείτε επίσης

16o Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής

16o Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής

Με ιδιαίτερη χαρά η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής σας προσκαλεί στο 16ο Ετήσιο Συμπόσιο το οποίο θα γίνει το Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2016 στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., στη Θεσσαλονίκη.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία