Ειδήσεις

Μικρόπολις & Ημέρες Γαστρονομίας 2015 Τα νέα της Διατροφής

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι Ημέρες Γαστρονομίας, η διοργάνωση θεσμός για το σύγχρονο γαστρονομικό γίγνεσθαι, με 60 θεματικές εκδηλώσεις πολιτισμού, καινοτομίας, γευσιγνωσίας, παρουσιάσεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, πάνω από 150 ειδικοί και δημιουργοί της γαστρονομίας, της δημοσιογραφίας, της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, πρότυπη έκθεση με υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, 20 chefs in residence από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η «Μικρόπολις», η μεγαλύτερη διοργάνωση για τα παιδιά, το 2Ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου της Αθήνας(AICFF), 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, το πρώτο Συνέδριο Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία, η Πελοπόννησος ως τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός, αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της φετινής διοργάνωσης που περιγράφουν τα όσα διαδραματίστηκαν από τις 22 έως και τις 24 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη.

Με την πρότυπη γειτονιά της γεύσης και της διατροφής, η «Μικρόπολις» μάγεψε τους μικρούς της φίλους με συναρπαστικές αφηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, δια-δραστικά προγράμματα και μοναδικές εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης.

Με ενδιαφέρουσες και διεισδυτικές εισηγήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις για τις κοινότητες της γεύσης, την καινοτομία και το γαστρονομικό τουρισμό, την τέχνη και τον πολιτισμό της γεύσης και με Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό την Πελοπόννησο, παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Συνέδριο: Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία. Με δια-δραστικές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και εκπαιδευτικές δράσεις για το food styling & photography, την αρχιτεκτονική του χώρου της γαστρονομίας, αλλά και με την αντιπροσωπευτική έκθεση υψηλής ποιότητας παραγωγών από όλη την Ελλάδα κατά την οποία για τρεις μέρες είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε την ιδιαιτερότητα των αυθεντικών τοπικών γεύσεων και να μυηθούμε σε έναν συναρπαστικό τρόπο ζωής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου για δεύτερη χρονιά προκάλεσε συγκινήσεις, με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις και προβολές φιλμ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation μικρού και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο, με θέμα πάντα την τροφή, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της γεύσης. Αλλά μας επεφύλασσε και μια έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε η επερχόμενη συνεργασία του με το Los Angeles Greek Film Festival, ήδη από την επόμενη χρονιά και η δημόσια πρόσκληση σε δημιουργούς για την υποβολή μεγάλου και μικρού μήκους έργων για την ελληνική γαστρονομία που θα προβληθούν στα δύο φεστιβάλ το 2016!
Για τρίτη συνεχή χρονιά η πρότυπη διοργάνωση - σημείο αναφοράς της Γαστρονομίας πέτυχε το στόχο της να συγκεντρώσει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο επισκεπτών από όλο το φάσμα της εμπορικής, επιχειρηματικής, τουριστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας (γαστρονόμοι, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, οινολόγοι, σεφ, food bloggers, ιδιοκτήτες εστιατορίων, food buyers, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές.) και να προβάλει ό,τι καλύτερο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη γαστρονομία της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

Συνέδριο Γαστρονομικού Πολιτισμού και Τουρισμού: Μυθική Πελοπόννησος Γεύσεις Με Ιστορία.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαΐου, το Συνέδριο Γαστρονομικού Πολιτισμού και Τουρισμού: Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η έναρξή του θα μας μείνει χαραγμένη στο μυαλό, καθώς συνοδεύτηκε από εντυπωσιακή οπτικο-ακουστική και μουσική αφήγηση που μας ταξίδεψε σε ένα συναρπαστικό κόσμο γεύσεων και πολιτισμού.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί παράγοντες της γαστρονομίας, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της Πολιτείας, αλλά και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος παρουσίασε το έργο, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η Περιφέρεια για την ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής.
Παραβρέθηκαν επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο Πρόεδρος της Τ.Ε.ΜΕΣ Α.Ε, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο οργανωτής των Ημερών Γαστρονομίας και διευθύνων σύμβουλος της Reason To, Γιάννης Γουρτζελάς (ο οποίος ανακοίνωσε τη θεσμική συνεργασία του AICFF με το Los Angeles Greek Film Festival το 2016, καθώς και τον επόμενο Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό που θα είναι η Κρήτη), ο γνωστός Chef Λευτέρης Λαζάρου, ο Δημήτρης Μανιατάκης επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kingston και Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, η γνωστή για την συνεισφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής διατροφής διεθνώς, ιατρός – βιοπαθολόγος Αντωνία Τριχοπούλου, ο Μιλτιάδης Καρούμπας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ.α.

Γεύσεις με Ιστορία
Στα σημαντικά discussion panels που αποτέλεσαν την καρδιά του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν σημαντικές πτυχές της γαστρονομίας και του πολιτισμού της Πελοποννήσου από εξαίρετους ομιλητές, όπως τη διεθνώς αναγνωρισμένη ανθρωπολόγο και καθηγήτρια Νάντια Σερεμετάκη που μας μύησε στη μνήμη της γεύσης, τη βραβευμένη συγγραφέα Μαρία Καράμπελα που μας παρουσίασε τη λακωνική κουζίνα, τον διακεκριμένο καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, το γνωστό σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, το Δημήτρη Μελεμενή και Μάνο Κεντικελένη, chef και sommelier αντίστοιχα του Costa Navarino, το chef της διοργάνωσης Σταμάτη Τσίλια που παρουσίασε μια σύγχρονη προσέγγιση του Μέλανα ζωμού, εισηγήσεις για την αρχιτεκτονική του χώρου της γαστρονομίας από τη Χάρις Καλλιγά που μας παρουσίασε την παραγωγή και διακίνηση του μονεμβάσιου οίνου και την Έρση Φιλιποππούλου η οποία έκανε μια εξαιρετική εισαγωγή στον οικιακό χώρο. Σημαντική η συμβολή έγκριτων δημοσιογράφων όπως της Γιούλης Επτακοίλη, της Κικής Τριανταφύλλη και της Λίνας Γιάνναρου που συντόνισαν και παρουσίασαν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα panels του Συνεδρίου όπως τα Super foods της Πελοποννησιακής γης, το γαστρονομικό πολιτισμό της Πελοποννήσου και το αφιέρωμα στον Πελοποννησιακό αμπελώνα, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις για το σύγχρονο γαστρονομικό κινηματογράφο από ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, όπως του βραβευμένου σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη, της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου Τζίνας Πετροπούλου και του βραβευμένου σκηνοθέτη και παραγωγού Γιώργου Ζέρβα.
Την παράσταση έκλεψαν οι παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου όπως ο Αγερμός της φύσης στην παρουσίαση του δρώμενου «Ευετηρίας της Νέδουσας Αλαγονίας» από το Σύλλογο Νεδουσαίων Καλαμάτας και το ιστορικό Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης που συμμετείχαν σε μια σειρά εκδηλώσεων με κορυφαία τη μουσική αφήγηση από τον Κώστα Παυλόπουλο: Ο ερωτισμός της γεύσης στα τραγούδια και την παράδοση του Μωριά.

Towards a sustainable food culture...
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσαν επίκαιρα discussion panels, όπως το We do Local, το Corinthian Cluster, το San Sebastian και το Sustainable food practices στα οποία συζητήθηκαν οι νέες τάσεις δικτύωσης και συλλογικότητας, σύγχρονα διατροφικά συστήματα, καθώς και η φιλοσοφία παγκόσμιων κινημάτων, όπως το Slow food movement και εξαιρετικών πρωτοβουλιών όπως το think local food, το save our soils, το local food plus το just label it organization, το πιλοτικό διατροφικό μοντέλο του Δήμου Αθηναίων, το food organization of Denmark κ.α.. Ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την παραγωγή, την επεξεργασία και την κατανάλωση της τροφής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τα σύγχρονα διατροφικά μοντέλα όπως το τοπικό σύστημα διατροφής στο οποίο η παραγωγή, εμπορία, επεξεργασία και η κατανάλωση του προϊόντος συμβαίνει σε μια σχετικά μικρή γεωγραφική περιοχή πχ σε ακτίνα 100 km από το σημείο παραγωγής. Καθώς και πρακτικές πρότυπων εστιατορίων που εφαρμόζουν συστήματα που στοχεύουν στην εκμηδένιση των αποστάσεων ανάμεσα στον παραγωγό -τροφοσυλλέκτη- αγρότη από τη μια πλευρά, την κουζίνα στη μέση και τον πελάτη από την άλλη. Συνεπείς στη φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι», σύμφωνα με την οποία η βιωσιμότητα των πρώτων υλών παίζει κυρίαρχο ρόλο.
Επιπλέον από τη ζωντανή συζήτηση με τον Daniel Lopez Βάσκο chef του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Kokotxa στο San Sebastian, το γνωστό chef του εστιατορίου Cinco Δημήτρη Κατριβέση, τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Στράτου και τον Clemente Pinedo, Πρόεδρο του Ελληνο-Ισπανικού Επιμελητηρίου, μάθαμε πώς μια μικρή περιοχή στη χώρα των Βάσκων, το San Sebastian κατάφερε με συνέπεια, άμιλλα και συλλογική προσπάθεια να διατηρήσει την αυθεντικότητα των γεύσεων και της γαστρονομικής της ιστορίας και να κατακτήσει την πρωτοπορία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Γαστρονομική διπλωματία – «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου»
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τις εξαγωγές, όπως το discussion panel: Γαστρονομική διπλωματία – Ελληνικά deli στο εξωτερικό στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί άνθρωποι της ελληνικής γαστρονομίας και του μάρκετινγκ όπως ο Χρήστος Σοκόλης ιδρυτής της εταιρίας Food Concepts, δημοσιογράφοι όπως ο Δημήτρης Μαχαιρίδης και η Νένα Δημητρίου, και φυσικά ιδιοκτήτες εξαίρετων παραδειγμάτων ελληνικών food stores στο εξωτερικό όπως ο Νίκος Νυφούδης και ο Γρηγόρης Βαϊτσας από το Λονδίνο και η Αρετή Αθανασίου από την Τουλούζη. Έντονο ενδιαφέρον σημειώθηκε από ανθρώπους του κλάδου των τροφίμων, των παραγωγών της έκθεσης και επισκεπτών καθώς δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές, όσον αφορά στις προδιαγραφές, στα κριτήρια του food marketing και των εξαγωγών στο εξωτερικό και παρουσιάστηκαν χρήσιμα στοιχεία καταναλωτικής ζήτησης από ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και την Τουλούζη. Η προϊοντική και εταιρική ταυτότητα, η ενσωμάτωση σε καλά εστιατόρια του εξωτερικού, το branding & packaging, η τυποποίηση, τα κανάλια διείσδυσης στις τοπικές αγορές, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο οι ιδιοκτήτες των deli, όσο και οι παραγωγοί και ο ρόλος του κράτους αποτελέσαν μερικά από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν.

Η τέχνη της αφήγησης στα ελληνικά food blogs
Τον κύκλο των φετινών discussion panels των Ημερών Γαστρονομίας 2015 έκλεισε το απόγευμα της Κυριακής, η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση – παρουσίαση για food storytelling που πραγματοποίησαν σημαντικοί food bloggers όπως ο Δημήτρης Παπαζυμούρης δημιουργός του Cucina di Caruso , η Κατερίνα Ντεληδήμου δημιουργός του food blog culinary flavors.gr και η Ξανθή Μπαξεβάνη δημιουργός του food blog, asproulas.gr, που μας μύησαν στο συναρπαστικό κόσμο των γευστικών ιστοριών τους.

Η «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ» ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ στα πρωινά των «Ημερών Γαστρονομίας» 2015
H «Μικρόπολις», η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, διοργάνωση για παιδιά και γονείς, επέστρεψε με την πρότυπη γειτονιά της γεύσης και της διατροφής αποκλειστικά στις «Ημέρες Γαστρονομίας» 2015. Τα πρωινά του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) πλημμύρισαν από υπέροχες γεύσεις και θρεπτικές συνταγές. Συναρπαστικές αφηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, δια-δραστικά προγράμματα και μοναδικές εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Από τις 10:00 το πρωί έως και το μεσημέρι, οι Μ.Κ.Ο. «Οργάνωση Γη» και «Μπορούμε», η «Lets Go Green», ο γνωστός chef Βησσαρίων Παρθένης, η Θέμις Καρδιόλακα με το αποκαλυπτικό «Mama Knows Seminar» και αγαπημένοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων, από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, μύησαν και ταξίδεψαν μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά στο συναρπαστικό κόσμο της τροφής και της γεύσης.
Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της «Μικρόπολις» έμαθαν τα πάντα για τη σωστή και υγιεινή διατροφή, το θέμα της σπατάλης φαγητού και την κομποστοποίηση. Μαγείρεψαν, δοκίμασαν, πειραματίστηκαν και φυσικά διασκέδασαν παρέα με το Σπόρο, τον Τζακ και τη Φασολάδα, το Στρουμπουλό Τερατάκι, τον Βίτα και τη Μίνι, το «Γεώ» το γεωσκώληκα, τη Μελιτζανόπιτσα της Μαμάς και τα Φουρνιστά Λαλάγγια της Γιαγιάς, την Ελίτσα τη Μαυρομάτα, Φράουλες, Βατόμουρα και Τρεις Σταγόνες Μέλι...

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε το αναλυτικό έντυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ «ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ» ΓΕΥΣΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ, ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ

Δείτε και άλλα ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!

Δείτε επίσης

'Η ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΑΡΟ' στο PUBLIC Γλυφάδας

'Η ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΑΡΟ' στο PUBLIC Γλυφάδας

Οι εκδόσεις Μίνωας και το Public Γλυφάδας σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση για γονείς και παιδιά με αφετηρία το βιβλίο της Ελένης Πετρουλάκη «Η ντοματούλα που δεν χωρούσε στο τελάρο» και θέμα «Παιδική διατροφή και άσκηση».!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία