Ειδήσεις

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 Έρευνα


Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τη κατανάλωση μη καφεϊνούχου και καφεϊνούχου καφέ, και τη κατανάλωση καφεϊνούχου τσαγιού, από 48.464 γυναίκες στο Brigham and Women's Hospital – βασισμένα στη μελέτη «Nurses' Health study» (1986-2006), 47.510 γυναίκες της δεύτερης μελέτης «Nurses' Health Study II» (1991-2007), και 27.759 άνδρες της μελέτης παρακολούθησης «Health Professionals Follow-up Study» (1986-2006). Οι δίαιτες των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια με τη χρήση ερωτηματολογίου, και εκείνοι που αυτό-αναφέρθηκαν με διαβήτη τύπου 2 συμπλήρωσαν πρόσθετα ερωτηματολόγια. Συνολικά 7.269 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 τεκμηριώθηκαν.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που αύξησαν τη κατανάλωση καφέ, σε περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα (μέση μεταβολή 1,69 φλιτζάνια / ημέρα), για τέσσερα έτη, είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καμία αλλαγή στη κατανάλωση καφέ τους. Ένα φλιτζάνι καφέ ορίστηκε στα 237ml, μαύρου, ή με μια μικρή ποσότητα γάλακτος και / ή ζάχαρης. Εκείνοι που μείωσαν τη καθημερινή κατανάλωση καφέ, σε περισσότερο από ένα φλιτζάνι (μέση μεταβολή 2 φλιτζάνια / ημέρα), είχαν κατά 17% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Αλλαγές στη κατανάλωση μη καφεϊνούχου καφέ και καφεϊνούχου τσαγιού δε συσχετίστηκαν με αλλαγές για κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.


«Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν περαιτέρω ότι για τους περισσότερους ανθρώπους ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Frank Hu, κύριος συγγραφέας και καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard (HSPH). "Αλλά ο καφές είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Το σημαντικότερο είναι ότι τα άτομα θα πρέπει να προσέχουν το βάρος τους και να είναι σωματικά δραστήρια».

Επιμέλεια κειμένου

ioanna-vlachouΙωάννα Βλάχου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
v.iwanna@windowslive.com

Read this Article in English
Increased coffee consumption may reduce type 2 diabetes risk

 

Δείτε περισσότερες ΕΡΕΥΝΕΣ... ΕΔΩ!

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία