Ειδήσεις

«Απλά μαθήματα διατροφής» ΝΕΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Το σεμινάριο με θέμα «Ελιά το σύμβολο της γνώσης και της δύναμης. Ελαιόλαδο η ασπίδα της καρδιάς» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων.

Το  σεμινάριο ξεκίνησε με την κα. Αγγελική Λεβέντη, Φιλόλογο και Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ελευσίνας με αναφορές για την ελιά ως Αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Πολιτισμού. Σύμβολο ειρήνης, ευημερίας, προστασίας και γονιμότητας. Θείο δώρο. Δέντρο των καλών που συνδέονται με την αναγέννηση και το φως. Σύμβολο της νίκης, της αθανασίας, της ευφορίας της συντήρησης και της ζωής.
Η Ελιά και το ελαιόλαδο μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα, Το Φάρμακο της Φύσης, Αθλητισμός και ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα,  Ελιά και Ελαιόλαδο στη Λογοτεχνία, όπου και ακούστηκαν  ποιήματα, γνωμικά και αποφθέγματα των, Γιάννη Ρίτσου, Λορέντζου Μαβίλη, Στρατή Μυριβήλη, Οδυσσέα Ελύτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιώργου Σεφέρη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Ιωάννας Τσάτσου, και Κωστή Παλαμά.
Ο κ. Αντώνης Δρομπόνης  Ειδικός Καρδιολόγος, αναφέρθηκε  στις προστατευτικές δράσεις του ελαιολάδου, στην ευεργετική του επίδραση σε βασικούς παράγοντες κινδύνου της Στεφανιαίας Νόσου, Σακχαρώδη Διαβήτη, Αρτηριακής  Υπέρτασης,  Δυσλιπιδαιμίες και Παχυσαρκία και  τόνισε σχετικά, “Τα λίπη που λαμβάνονται από τις τροφές ασκούν την επίδρασή τους τόσο μέσω απευθείας διαταραχών των λιπιδίων του αίματος όσο και μέσω της επίδρασης τους και στους άλλους παράγοντες κινδύνου όπως την Παχυσαρκία, η οποία είναι πρόδρομη κατάσταση εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη και Αρτηριακής  Υπέρτασης.  Στην Μεσογειακή Δίαιτα όπου η πλειονότητα των θερμίδων που προέρχονται από τα λιπαρά  πηγάζουν από το ελαιόλαδο, υπάρχει μειωμένη επίπτωση της Στεφανιαίας Νόσου”.
Ο κ. Νικόλαος Θυμιανίδης κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος μίλησε για τα οφέλη της Ελιάς και του Ελαιολάδου στην Διατροφή μας και που χρησιμεύουν, την Ημερήσια Διαιτητική Πρόσληψη, τους τρόπους αύξησης της HDL Χοληστερόλης, έδωσε πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή χρήση του ελαιολάδου, ανέλυσε την χημική δομή των λιπαρών (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, trans λιπαρά)ανέπτυξε σε ποια τρόφιμα βρίσκονται και επισήμανε πως οι αποφάσεις μας καθορίζουν την υγεία μας.

Το σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους: Ο κ. Γρηγόρης Σταμούλης, Δημοτικός Σύμβουλος. Ο καθηγητής κ. Στέλιος Γκίνης. η κα. Ισμήνη Λουκά, οικονομολόγος. Ο κ. Κών/νος  Χατζηδημητρίου. Ο κ. Νίκος Δενδρινός, εκδότης.  

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν  από τους ειδικούς για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους.

THYMIANIDI ELIA

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία