Ειδήσεις

Τα Ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως στη διατροφή μας Αλήθειες & Μύθοι

Η θρεπτική αξία των ζυμαρικών είναι μεγάλη αφού βρίσκονται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή τους.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν μια αργή απελευθέρωση της ενέργειας και τη διατηρούν, σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα όπου ανεβάζουν αμέσως τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το 45 με 65% των θερμίδων που καταναλώνουμε πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, ιδιαίτερα σύνθετους, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά.

Γιατί να προτιμήσουμε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως;
Όσον αφορά στα οφέλη στην υγεία, η επιλογή προϊόντων ολικής άλεσης, αντί των επεξεργασμένων, μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου. Οι ειδικοί προτείνουν το ήμισυ του συνόλου των προϊόντων που καταναλώνουμε κάθε μέρα, να είναι ολικής αλέσεως. Τα ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως προσφέρουν όλα τα πολύτιμα συστατικά του φλοιού των σπόρων του σταριού (φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα άλατα, και πρωτεΐνες). Το υψηλό τους περιεχόμενο σε βιταμίνες της ομάδας Β τονώνει το μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα, ενισχύοντας την πνευματική διαύγεια και μνήμη! Επιπρόσθετα, τα μακαρόνια ολικής είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες και μαζί με το νάτριο διατηρεί την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Επίσης , έχει φανεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου: Το Harvard School of Public Health αναφέρει ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως π.χ. τα ολόκληρα τα ζυμαρικά σιταριού, περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Οι ουσίες αυτές μαζί με τις ανόργανες ουσίες που υπάρχουν στα δημητριακά ολικής αλέσεως, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Υπολογίζεται ότι μια μερίδα ζυμαρικών ολικής αλέσεως παρέχει στον οργανισμό το 27% των φυτικών ινών που χρειάζεται κάθε μέρα προωθώντας την υγεία του πεπτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα μέσω της απορρόφησης της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Καλό είναι να επιλέγετε ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως που:

  • παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι Ολικής Αλέσεως υψηλής ποιότητας
  • διατηρούν την "al dente" και πλούσια γεύση τους και ξεχωρίζουν για την άψογη μαγειρική τους απόδοση και το άριστο χρώμα τους

Παχαίνουν τα ζυμαρικά;

Μια μερίδα μακαρόνια δεν έχει παραπάνω από 200 θερμίδες. Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα και προκαλούν γρηγορότερα την αίσθηση του κορεσμού βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τρόπο μαγειρέματος, μιας και η προσθήκη κρέμας γάλακτος, βούτυρου επαυξάνει το περιεχόμενο σε θερμίδες και λιπαρά. Αντίθετα, μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες (250 θερμίδες) και πολλά θρεπτικά συστατικά (κάλιο, βιταμίνη Ε, λυκοπένιο, καροτίνη).

Συμπερασματικά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή και μπορούν να καταναλώνονται χωρίς τύψεις στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής. Επιπλέον, συνδυάζοντας τα με λαχανικά, κρέας ή ψάρι μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ θρεπτικό γεύμα.

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία