Ειδήσεις

Χρήσιμοι κανόνες για την προετοιμασία & διατήρηση των τροφίμων Ασφάλεια τροφίμων

Μάθετε τους χρήσιμους κανόνες για την προετοιμασία και τη διατήρηση των τροφίμων!

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΥΩΜΑ

-Τα τρόφιμα μετά το κρύωμα, (< 21 οC), πρέπει αμέσως να τοποθετούνται, ανάλογα με το σκοπό που προορίζονται, στην κατάλληλη θερμοκρασία:

  • Περιβάλλοντος: 10 οC - 21 οC
  • Ψύξης:μικρότερη ή ίση με - 5 οC
  • Κατάψυξης: μικρότερη ή ίση με -18 οC (πχ. Παγωτά, κατεψυγμένα τρόφιμα)

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια των τροφίμων, στο στάδιο της μετακίνησής τους, από ζεστό σε κρύο περιβάλλον, είναι η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ΣΕ ΨΥΞΗ ή ΚΑΤΑΨΥΞΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

  • Το ψυγείο πρέπει να λειτουργεί σωστά και να ελέγχεται τακτικά για την θερμοκρασία του. Δεν πρέπει να υπερφορτώνεται ή να καλύπτονται οι αεραγωγοί του.
  • Σε περίπτωση που η λειτουργία του ψυγείου σταματήσει, τότε τα τρόφιμα θα πρέπει να ελεγχθούν για την καταλληλότητα τους.
  • Τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρό και κατάλληλο περιέκτη και να είναι πάντα καλυμμένα
  • Να εφαρμόζεται σύστημα ανακύκλωσης (FIFO- First in, First out)

 

ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Το στάδιο αυτό εφαρμόζεται σε κρύα τρόφιμα, με σκοπό τη ζεστή διάθεση ή/και διατήρησή τους (>60 οC)

H αναθέρμανση μπορεί να γίνει σε:

  • εστία
  • φούρνο
  • μικροκύματα

Κατά την αναθέρμανση, να ανακατεύετε τακτικά το τρόφιμο, για να θερμαίνεται πιο γρήγορα/ομοιόμορφα, και να ελέγχετε τη θερμοκρασία

ΜΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜA ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Συνθήκες Διατήρησης:
•Στο περιβάλλον (10-21 οC)
•Σε ψύξη (μικρότερη ή ίση με 5 οC)
•Σε κατάψυξη (μικρότερη ή ίση με-18 οC)
•Με θέρμανση (σε θάλαμο >60 οC)

Για την αποφυγή επιμολύνσεων στα τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγονται:

  •  άχρηστοι χειρισμοί
  • η μίξη φρεσκομαγειρεμένων με ήδη διατηρημένα ή ωμά τρόφιμα


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ 

  • Τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψύξη/θέρμανση για συντήρηση
  • Τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη για τη συντήρησή τους:
    • Πάνω από 4 ώρες: απόρριψη
  • Τρόφιμα που χρειάζονται κατάψυξη για τη συντήρησή τους
    • Έως 20 λεπτά: Επανατοποθέτηση στην κατάψυξη
    • Έως 1 ώρα: άμεση κατανάλωση
    • Πάνω από 1 ώρα: απόρριψη


ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

  • Να διατηρείται τα τρόφιμα σκεπασμένα για την αποφυγή επιμολύνσεων.
  • Τα περισσεύματα τροφών μετά την απομάκρυνση τους από την εστία θα πρέπει να πετιούνται.

Προσοχή στις επιμολύνσεις από το περιβάλλον ή ακόμα και από εμάς τους ίδιους

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΨΥΞΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ εάν το μέσο που χρησιμοποιείται για ψύξη, είναι ο πάγος.

Στην περίπτωση αυτή τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι μέσα σε σκεύος, ή να χρησιμοποιείται ενδιάμεση μεμβράνη και ποτέ να μην έρχονται κατευθείαν σε επαφή με τον πάγο (εξαίρεση αποτελούν τα ολόκληρα φρούτα ή ακατέργαστα λαχανικά, που θα ξεφλουδιστούν ή θα πλυθούν).
 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Κίνδυνοι κατά το σερβίρισμα:

  • Ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων βακτηρίων
  • Η επιμόλυνση από εμάς, εξοπλισμό-σκεύη και ωμά τρόφιμα

Για να αποφύγετε τους κινδύνους πρέπει:

  • Να φυλάσσετε τα τρόφιμα στην κατάλληλη για το είδος θερμοκρασία. Αν ο χρόνος παραμονής τους ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο τότε πρέπει να απορριφθεί το προϊόν.
  • Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής
  • Να τηρείτε τις οδηγίες σωστού σερβιρίσματος

 

ΣΩΣΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Οδηγίες για σωστό σερβίρισμα:

  • Σκέπασμα των τροφίμων με κατάλληλα υλικά
  • Αποφυγή επαφής των τροφίμων με ακάθαρτα χέρια
  • Να ελέγχετε τους χρόνους προσωρινής παραμονής των τροφίμων
  • Μην χρησιμοποιείτε ξανά, ήδη χρησιμοποιημένα σκεύη
  • Τα σκεύη/εργαλεία να είναι κατάλληλα, καθαρά και στεγνά
  • Τα εργαλεία σερβιρίσματος & τα μαχαιροπήρουνα να πιάνονται από τις λαβές τους και τα ποτήρια από τη βάση τους
  • Τα ωμά φαγητά να τοποθετούνται και να σερβίρονται ξεχωριστά από τα έτοιμα
  • Να διατηρείτε τους χώρους σερβιρίσματος καθαρούς
  • Ποτέ να μην μεταφέρετε για σερβίρισμα ένα πιάτο ή ποτήρι μέσα ή πάνω από κάποιο άλλο
  • Ο πάγος, η ζάχαρη και άλλα παρόμοια προϊόντα να σερβίρονται μόνο με πλαστικό ή μεταλλικό κουτάλι


Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Δείτε επίσης

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις απορίες μας για τη σωστή συντήρηση και κατανάλωση των τροφίμων το καλοκαίρι.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία