Η αντίθεση της τρυφερής γέμισης χορταρικών με την τραγανή επικάλυψη μπομπότας.
Χρόνος Προετοιμασίας: 45΄
Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά
- Για 6 – 8 μερίδες
- 500 γρ. ανάμεικτα λάπαθα και σέσκουλα (ζυγισμένα καθαρισμένα), πλυμένα, καλά στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
- 200γρ σπανάκι
- 300γρ φρέσκα μανιτάρια
- 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 2 ματσάκια μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 6 – 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
Για το κουρκούτι
- 250 γρ. καλαμποκάλευρο χονδρό (πολέντα –θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα άλευρα)
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
- 1 φλιτζάνι (200 ml) νερό
- 1 φλιτζάνι (200 ml) γάλα γάλα 1.5%
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη βάζω τα σέσκουλα, τα λάπαθα, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζω και τα ανακατεύω με τα χέρια μου, τρίβοντάς τα με το αλάτι.
- Αφήνω κατά μέρος τη λεκάνη για 15 – 20 λεπτά, μέχρι τα χορταρικά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ. και στρώνω εκεί τη σφολιάτα, τεντώνοντας την προσεκτικά με τα χέρια μου για να μην σκιστεί, καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Στραγγίζω καλά τα χορταρικά από τα υγρά που θα έχουν βγάλει, προσθέτω το ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά και τα αδειάζω επάνω στη σφολιάτα, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.
Για το κουρκούτι:
- Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και σκορπίζω το κουρκούτι αυτό επάνω στα χορταρικά, καλύπτοντάς τα καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, μέχρι το κουρκούτι να χρυσίσει και να γίνει μια ανομοιογενής και τραγανή κρούστα. Σερβίρω την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.
Επιστημονική Ανάλυση Διατροφολόγου
Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης ‘Η Αναγέννηση’
Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος
Συνεργάτης Επιστημονικής Ομάδας ‘Λόγω Διατροφής’
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Συνεργάτης Power3Lounge
Η συγκεκριμένη πίτα αποτελεί άριστη πηγή αντιοξειδωτικών καθώς τα χόρτα αποτελούν μία ισχυρή αντιοξειδωτική κατηγορία τροφής. Αποτελεί ιδανική επιλογή για σνακ στο σχολείο ή σαν ελαφρύ γεύμα στο γραφείο. Οι πίτες με χορταρικά είναι ιδανικές για χορτοφάγους αλλά και για την περίοδο της νηστείας. Για όσους ακολουθούν υποθερμιδικό πρόγραμμμα, 1 κομμάτι χορτόπιτα μαζί με γιαούρτι 2% και μία πλούσια σαλάτα λαχανικών μπορεί να αποτελεί ένα κύριο γεύμα.