Logodiatrofis.gr

Χορτόπιτα τραγανή

Η αντίθεση της τρυφερής γέμισης χορταρικών με την τραγανή επικάλυψη μπομπότας. 

 

Χρόνος Προετοιμασίας: 45΄
Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά

  • Για 6 – 8 μερίδες
  • 500 γρ. ανάμεικτα λάπαθα και σέσκουλα (ζυγισμένα καθαρισμένα), πλυμένα, καλά στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
  • 200γρ σπανάκι
  • 300γρ φρέσκα μανιτάρια
  • 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 ματσάκια μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 6 – 7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας

Για το κουρκούτι

  • 250 γρ. καλαμποκάλευρο χονδρό (πολέντα –θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα άλευρα)
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 φλιτζάνι (200 ml) νερό
  • 1 φλιτζάνι (200 ml) γάλα γάλα 1.5%
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη βάζω τα σέσκουλα, τα λάπαθα, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αλατίζω και τα ανακατεύω με τα χέρια μου, τρίβοντάς τα με το αλάτι.
  2. Αφήνω κατά μέρος τη λεκάνη για 15 – 20 λεπτά, μέχρι τα χορταρικά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  4. Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ. και στρώνω εκεί τη σφολιάτα, τεντώνοντας την προσεκτικά με τα χέρια μου για να μην σκιστεί, καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
  5. Στραγγίζω καλά τα χορταρικά από τα υγρά που θα έχουν βγάλει, προσθέτω το ελαιόλαδο, ανακατεύω καλά και τα αδειάζω επάνω στη σφολιάτα, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.

Για το κουρκούτι:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και σκορπίζω το κουρκούτι αυτό επάνω στα χορταρικά, καλύπτοντάς τα καλά με τη ράχη ενός κουταλιού.
  2. Ψήνω την πίτα για 1 ώρα, μέχρι το κουρκούτι να χρυσίσει και να γίνει μια ανομοιογενής και τραγανή κρούστα. Σερβίρω την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.

 

Επιστημονική Ανάλυση Διατροφολόγου

Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης ‘Η Αναγέννηση’
Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος
Συνεργάτης Επιστημονικής Ομάδας ‘Λόγω Διατροφής’
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Συνεργάτης Power3Lounge

Η συγκεκριμένη πίτα αποτελεί άριστη πηγή αντιοξειδωτικών καθώς τα χόρτα αποτελούν μία ισχυρή αντιοξειδωτική κατηγορία τροφής. Αποτελεί ιδανική επιλογή για σνακ στο σχολείο ή σαν ελαφρύ γεύμα στο γραφείο. Οι πίτες με χορταρικά είναι ιδανικές για χορτοφάγους αλλά και για την περίοδο της νηστείας. Για όσους ακολουθούν υποθερμιδικό πρόγραμμμα, 1 κομμάτι χορτόπιτα μαζί με γιαούρτι 2% και μία πλούσια σαλάτα λαχανικών μπορεί να αποτελεί ένα κύριο γεύμα.