Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να είναι μια επιλογή για τους διαβητικούς

Η χειρουργική επέμβαση βαριατρικής θα πρέπει να θεωρηθεί ως θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2, ακόμη και αν οι ασθενείς δεν είναι παθολογικά παχύσαρκοι.

Νέες κατευθυντήριες γραμμές που εμφανίζονται στο περιοδικό ‘Diabetes Care από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του διαβήτη λένε ότι η γαστρική χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, επί του παρόντος μόνο θεωρείται ως ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, θα πρέπει επίσης να είναι μια επιλογή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, ακόμα και αν δεν χρειάζεται να χάσουν  βάρος.

Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται από το American Diabetes Association και 45 διεθνείς  ιατρικές κοινότητες , και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που οι γιατροί σκέφτονται την ασθένεια. Ενώ ο διαβήτης περιλαμβάνει ανισορροπίες στις ορμόνες και τον μεταβολισμό, υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ότι η χειρουργική επέμβαση βαριατρικής, η οποία συνεπάγεται συρρίκνωση του μεγέθους του στομάχου, μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει το πόσο οι άνθρωποι τρώνε, αλλά και το πώς ο οργανισμός διασπά τις θερμίδες και τις  μεταβολίζει.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές υποδεικνύουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν  διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, αν δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους, η βαριατρική χειρουργική επέμβαση θα συζητηθεί ως επιλογή γι ‘αυτούς, ακόμη και αν το  ΔΜΣ τους είναι 30-35. Σήμερα  οι γιατροί τη  θεωρούν πολύ καλή επιλογή για την απώλεια βάρους  σε  άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 35, αν έχουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή άπνοια ύπνου.

 Είναι  μια ακριβής φόρμουλα για τους ανθρώπους με διαβήτη που έχουν ΔΜΣ που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35 ότι θα πρέπει να στραφούν σε χειρουργική επέμβαση. Προς το παρόν, ο Fransisco Rubino, καθηγητής του μεταβολισμού και της βαριατρικής χειρουργικής στο King College του Λονδίνου και ένας από τους επικεφαλής συντάκτες των κατευθυντήριων γραμμών, λέει ότι «η χειρουργική επέμβαση δεν είναι σχεδόν ποτέ ένας πρωταρχικός τρόπος παρέμβασης για την ασθένεια”, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν με  τρέχουσες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των φαρμάκων ελέγχου σακχάρου να ρυθμίσουν την ασθένεια . Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να ρυθμίσετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, καθώς και μόνο αν αυτές οι προσπάθειες δεν λειτουργούν, τότε θα εξετάσουμε τη χειρουργική επέμβαση.

 Όμως, έχοντας τη χειρουργική επέμβαση ως επιλογή, λέει ο Rubino, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους γιατρούς για να αποκλείσουν  θεραπείες που δεν λειτουργούν στην αρχή. Μέχρι τώρα, απλώς θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη δόση των φαρμάκων κατά του διαβήτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλά άλλα να δίνουν στους ασθενείς τους. Αλλά , δεν θα πρέπει να κρατούν  αυτούς τους ανθρώπους  με φάρμακα ενώ  θα μπορούσαν  να εξετάσουν  τη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τα άτομα με διαβήτη , και όχι ο καθένας που πάσχει από διαβήτη να είναι υποψήφιος για τη χειρουργική επέμβαση, αλλά ο Rubino είναι πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη θα είναι σε θέση να ελέγξουν την ασθένειά τους με τη νέα σύσταση.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr 
violettzemollari @ yahoo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ