Ειδήσεις

Χαμηλών υδατανθράκων χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη Έρευνα

H χαμηλών υδατανθράκων χορτοφαγική δίαιτα στην μείωση της χοληστερόλης και βάρους. 

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, δείχνει ότι μια φυτικής προέλευσης, χαμηλών υδατανθράκων δίαιτα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του βάρους και στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

ΕΡΕΥΝΑ

Στη μελέτη, η κατανάλωση μιας χαμηλής σε υδατάνθρακες χορτοφαγικής διατροφής, που περιέχει αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών και λίπους, από γλουτένη και προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και χαμηλότερες συγκεντρώσεις LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με μια υψηλών υδατανθράκων, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

Η εξάμηνη μελέτη αξιολόγησε 39 ενηλίκους συμμετέχοντες (19 ελέγχου και 20 δοκιμών) και διεξήχθη σε ένα Καναδικό πανεπιστήμιο - με τη συμμετοχή του νοσοκομειακού ερευνητικού κέντρου διατροφής, από τον Απρίλιο του 2005 έως το Νοέμβριο του 2006. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν οριακά υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης (> 3.4 mmol / L κατά τη διάγνωση) και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >27. Πριν από την έναρξη, και για όσο διήρκησε η μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη λάβει φάρμακα μείωσης των λιπιδίων διέκοψαν τη χρήση τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλών υδατανθράκων χορτοφαγική διατροφή είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν χορτοφαγική διατροφή υψηλών υδατανθράκων, που συμπεριελάμβανε γαλακτοκομικά και προϊόντα αυγών (7% έναντι 6% μείωση του βάρους, αντίστοιχα). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν χαμηλών υδατανθράκων διατροφή πέτυχαν μείωση των συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης (9%), της «κακής» χοληστερόλης που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση θρόμβων στις αρτηρίες και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των τριγλυκεριδίων (-0.34 mmol / L) και της ολικής χοληστερόλης (-0.62 mmol / L) σε εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Δε παρατηρήθηκε καμία διαφορά στα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι μια χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα, απώλειας βάρους, με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως η γλουτένη, η σόγια, οι ξηροί καρποί, τελικά, οδηγεί σε μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μόνο», δήλωσε ο Ratna Mukherjea, ένας απ' τους συγγραφείς της μελέτης και Αναπληρωτής Διευθυντής Παγκόσμιας Διατροφής στην εταιρεία DuPont στον τομέα Διατροφής και Υγείας. «Πολλά γνωστά προγράμματα απώλειας βάρους εστιάζουν στον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων και ενώ αυτό μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους, η αντικατάσταση της θερμιδικής πρόσληψης με πρωτεΐνες από ζωικά προϊόντα, που συχνά είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, δεν αποτελεί ιδανική μακροπρόθεσμη λύση για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα χοληστερόλης».

 

Ιωάννα Βλάχου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
v.iwanna(a)windowslive.com

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία