Ειδήσεις

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Η δύναμη των τριών Έρευνα

Βολταίρος: «Η τέχνη της ιατρικής διασκεδάζει τον ασθενή, η φύση θεραπεύει». 

 

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Κατά τη διάρκεια της συνόδου «Εγκεφαλική Υγεία: Επανεξετάζοντας το ρόλο των λιπαρών οξέων στην Ανάπτυξη και Λειτουργία του εγκεφάλου», ομιλητές συζήτησαν για το πώς η σύγχρονη διατροφή που παρουσιάζει χαμηλή πρόσληψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα βλάπτει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και τον αποτρέπει από την ιδιότητά του για επιδιόρθωση. Ειδικότερα, ο Michael Lewis, ιδρυτής του Brain Health Education & Research Institute, επικεντρώθηκε στο πώς η διατροφική επιστήμη είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την υγεία του εγκεφάλου.

Ο Lewis, ο οποίος εργάζεται κυρίως με στρατιωτικό προσωπικό και αθλητές που υποφέρουν από τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου όπως διάσειση, είπε ότι η χαρακτηριστική αμερικανική διατροφή έχει συνήθως ωμέγα-6:ωμέγα-3 αναλογίες πολύ υψηλές όπως 25: 1 ενώ τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι προ-φλεγμονώδη. Είπε επίσης ότι η ασσύμετρη σχέση που υπάρχει στα λιπαρά οξέα είναι αποτέλεσμα των σπορελαίων (σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, κλπ) που υπάρχουν παντού στην παραγωγή τροφίμων. Πράγματι, το σογιέλαιο είναι αυτό που συνεισφέρει περισσότερο για τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στην αμερικανική διατροφή. Ενώ ένα υγιές επίπεδο στο αίμα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι 70% το στρατιωτικό προσωπικό έχει συνήθως ωμέγα-3 επίπεδα της τάξης του 17%. Ο Lewis θεωρεί ότι αυτό μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των αυτοκτονιών και σε διαταραχές όπως το μετά-τραυματικό στρες που παρατηρείται στο στρατό. Στην πραγματικότητα, στο 95% των στρατιωτικών αυτοκτονιών, τα επίπεδα του λιπαρού οξέος εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ ωμέγα-3 (DHA) ήταν λιγότερο από 2%.

Δεν υπάρχουν μαγικά χάπια για τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου ή άλλες βλάβες του εγκεφάλου, είπε ο Lewis. Ο εγκέφαλος χρειάζεται υψηλές δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και, σε μικρότερο βαθμό, εικοσαπεντανοϊκό οξύ για να επουλωθεί μετά από έναν τραυματισμό. Έτσι, η λύση για τους τραυματισμούς του εγκεφάλου είναι η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μείωση της πρόσληψης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Αυτό σημαίνει την άμεση κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών και ιχθυελαίου. Αν ένας τοίχος από τούβλα υφίσταται βλάβη, πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει τούβλα για να τον επισκευάσει. Έτσι λοιπόν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα «τούβλα» των τοιχωμάτων των κυττάρων του εγκεφάλου. Ψάρια, θαλασσινά, και τα ιχθυέλαια παρέχουν τα δομικά στοιχεία (δηλαδή στοιχεία που παρέχονται από τη διατροφή) που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να θεραπεύσει τον ίδιο, είπε.

 

Αθανάσιος Μελίστας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Logodiatrofis.gr
thanos.melistas(α)gmail.com

 

 

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία